Епидемија еболе – да ли је случајно ?

doctor-piaka-ebola-virus

Подсећамо вас на говор др. Ерика Пианке, америчког научника, добитника награде Тексашке Академије наука за 2006.
Професор Пианка је рекао да Земља какву познајемо неће преживети,једино могуће решење да се спасе земља, је да се смањи популација на 10 одсто садашњег броја.
”СИДА није ефикасан убица, објаснио је он, јер је сувише спора. Његов фаворит за уклањање 90 одсто светске популације је ебола која се преноси ваздухом”
Ебола не дискриминише, убија све и може да се прошири на Европу и Америку једним зараженим путником авиона

Доктор Уништитељ, Ерик Пианка, прима овације од публике Тексашке Академије наука
Jonathan Witt, 3. април

Оно што следи је одломак из “Срести се са доктором Уништитељем” од Фореста Мимса (Forrest Mims), председника Еколошке научне секције Тексашке Академије наука :

… Гледао сам у чуду, како је неколико стотина чланова Тексашке Академије наука устало на ноге и упутило овације на говор који је са ентузијазмом заступао елиминисање 90 одсто популације Земље од еболе која се преноси ваздухом. Говор је изнео др Ерик Р. Пианка,еволутивни еколог на Универзитету у Тексасу и стручњак за гуштере кога је Академија наименовала за 2006 за Изузетног Тексашког Научника.
Нешто необично се десило минут пре него што је почео Пианка да говори. Званичник Академије је пришао камерману у предњем делу аудиторијума и повео са њим жив разговор. Камерман није изгледао задовољан када је уперио сочиво велике камере на плафон и полако одшетао.
Овај необични инцидент (ми) је дошао на ум неколико минута касније, када је Професор Пианка почео свој говор објашњавајући да јавност још није спремна да чује оно шта је хтео да нам каже.
Због вишегодишњег искуства као писца и уредника, Пианкин чудан увод и инцидент са ТВ камером подигао је црвену заставу у мојој глави. Одједном сам заборавио да сам био члан Тексашке Академије наука и председник њене Еколошке научне секције. Уместо тога, зграбио сам бележницу тако да сам могао да преузмем улогу научног репортера.
Једна од првих Пианкиних тачака је осуда антропоцентризма, или идеје да човечанство заузима привилеговану позицију у Универзуму. Он је испричао причу о томе како га је комшија упитао зашто су добри гуштери, да их студира. Он је одговорио: “Зашто си ти добар?”
Пианка је закуцао свој лични став узвикнувши: “Ми нисмо бољи од бактерија!”
Пианка је тада почео да износи своју забринутост о томе како људска пренасељеност упропашћава Земљу. Представио је сценарио судњег дана у којем је тврдио да нагли пораст људске популације од почетка индустријског доба уништава планету. Он је упозорио да се морају предузети брзи кораци да се обнови планета пре него што буде прекасно.

Спасити Земљу еболом

Професор Пианка је рекао да Земља какву познајемо неће преживети без драстичних мера. Затим, без изношења било каквих података да оправда овај број, он је тврдио да је једино могуће решење да се спасе земља, да се смањи популација на 10 одсто садашњег броја.
Он је тада показао решења за смањење светске популације у облику слајда који приказује Четири јахача Апокалипсе. Рат и глад то не би урадили, објаснио је он. Уместо тога, болест нуди најефикаснији и најбржи начин да се побију милијарде (људи), који морају ускоро умрети уколико криза популације има да буде решена.
Пианка је затим приказао слајд који показује редове људских лобања, од којих је једна имала црвена светла која сијају из очне дупље.
СИДА није ефикасан убица, објаснио је он, јер је сувише спора. Његов фаворит за уклањање 90 одсто светске популације је ебола која се преноси ваздухом (Ебола Рестон), зато што је обоје, и веома смртоносна и убија мерено данима, уместо годинама. Међутим, професор Пианка није поменуо да жртве еболе умиру полако у мукама, како вирус иницира низ биолошких катастрофа унутар жртве које ће на крају евентуално унутрашње органе претворити у течност.
Након хваљења вируса еболе за ефикасност у убијању, Пианка је застао, нагнуо се над говорницом, погледао нас и пажљиво рекао: “Имамо смртност (еболе) која се преноси ваздухом од 90 одсто код људи.Убија људе. Размислите о томе.”
Са својом слајдом од људских лобања који се уздиже на екрану иза њега, професор Пианка је био смртно озбиљан. Публика која је аплаудирали на неке од његових изјава сада седи у тишини.
Након драматичне паузе,Пианка се вратио политици и екологији. Али се поново вратио свом позиву за масовну смрт када се осврнуо на ситуацију са нафтом.
“И фосилна горива нестају”, рекао је он, “па мислим да ћемо можда морати да скратимо (популацију)на две милијарде, што би било око једне трећине од толико људи.” Дакле, нафтна криза сама може да тражи елиминацију две трећине светске популације.
Колико брзо мора масовно умирање да почне ако Земља треба да буде спашена? Очигледно прилично брзо, јер је Пианка назначио да може бити ту кад болест убица крене на посао. Рођен је 1939, а његов подугачак некролог појављује се на његовом веб сајту.
Када је Пианка завршио своје примедбе, публика је аплаудирала. То није био само известан љубазан аплауз које публика дипломатски чува за лоше и досадне говорнике. То је био гласан, енергичан и одушевљен аплауз.

Питања за доктора Уништитеља

Онда је дошла сесија питања и одговора, у којој је професор Пианка тврдио да су и друге болести ефикасне убице.
Публика се насмејла када је рекао: “Знате, и птичји грип је добар, такође.” Поново су се смејали када је предложио, уз приметну ноту радости у гласу да “Ми морамо да стерилишемо свакога на Земљи.”
Након што је приметио да публика не представља општу популацију, један од оних који су постављали питања је упитао, ”На какав пријем сте наишли када сте представили ове идеје другим публикама, које не представљају нас ?”
Пианка је одговорио, ”Говорим преобраћенима”.
Пианка је одговорио на више питања осуђујући политичаре уопштено и Ала Гора по имену, јер они не износе проблем популације и “… јер обмањују јавност на сваки начин на који могу да остану на власти.”
Говорио је одушевљено о полицијској држави у Кини која спроводи њихову политику једног детета.Рекао је, “паметнији људи имају мање деце.” …
Са овим, испитивање је било завршено. Одмах, скоро сваки присутни научник, професор и студент стао је на ноге и енергично аплаудирао човеку који је са ентузијазмом одобрио елиминисање 90 одсто људске популације. Неки су чак навијали. Десетине су затим опколили професора за говорницом да продуже честитање и постављају питања. Било је неопходно да сачекам неко време пре него што сам могао прићи довољно близу да направим неколико фотографија.
Био сам задужен да оцењујем радове на такмичењу студената после говора. Успут, три професора су одбацила Пианку као лудака. Док су чекали да уђу у собу за такмичење, група од десетак студената Ламар Универзитета изразила је огорчење због Пианкиног говора.
Ипак, пет сати касније, угледни лидери Тексашке Академије наука предали су Пианки плакету у знак признања за његово именовање за Изузетног Тексашког Научника за 2006 . Када је банкет сала испуњена са више од 400 људи одговорила одушевљеним аплаузом, отишао сам у знак протеста.

Преписка са др Уништитељем

Недавно сам разменио бројне е-маилове са Пианком. Указао сам му да неко може закључити је његова смртна жеља стварно усмерена на Африканце, јер је ебола нађена само у Централној Африци. Он је одговорио да ебола не дискриминише, убија све и може да се прошири на Европу и Америку једним зараженим путником авиона .
У свом последњем е-маилу, Пианка је написао да уопште нисам успео да разумем његове аргументе. Па сам проверио и пронашао проверу мог тумачења његових примедби на његовом личном веб сајту. У оцењивању студената курса који је предавао 2004 , један од студената професора Пианке је написао: “Иако се слажем да је конзервациона биологија од највеће могуће важности свету, не мислим да је проповедање да 90% људске популације треба умире од еболе најефикасније средство за подстицање свести о очувању. ”
Ипак, већина мишљења његових студената су била повољна, са једним које чак каже: “Ја поштујем др Пианку.”
45 минутно предавање пред Тексашком Академијом наука претворило је универзитетског апсолвента биологије у Пианкиног ученика, који је потом објавио блог који озбиљно подржава Пианкину жељу масовне смрти.

Опасна времена
Дозволите ми сада да уклоним мој репортерски шешир за тренутак и да вам кажем шта мислим. Живимо у опасним временима. Националне безбедности многих земаља су у опасности. Наука је постала упрљана масовно објављиваним случајевима злоупотребе службеног положаја и преваре.
Да ли сада морамо да бринемо да би Пианкин поштовалац – бивши студент могао једног дана постати професионални биолог или физичар са приступом најсмртоноснијим сојевима вируса и бактерија? Верујем да је мало вероватно да ебола која се преноси ваздухом угрози свет изван централне Африке. Међутим, научници су регенерисали вирус шпанског грипа из 1918 који је убио 50 милиона људи. Постоји забринутост да би се мале богиње једног дана могле вратити. И које друге страшне епидемије чекају тамо у природном свету да пређу баријеру врста, и којима ће научници једног дана имати приступ?
У међувремену, још увек не могу да избацим из главе пријатан пролећни дан у Тексасу, када је неколико стотина научника Тексашке Академије наука наградило овацијама говорника кога су чули да заступа смрт, спору и у мукама, за преко пет милијарди људских бића. …

Извор: http://www.evolutionnews.org/2006/04/doctor_doom_eric_pianka_receiv002118.html
Превод са енглеског: Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s