Западне вредности: радна свеска за прваке у Норвешкој.

norucebnice

Шокантне Норвешке радне свеске или, шта је добро за прваке?

Агњешка Војтовиц,Пољакиња која живи у норвешком Трондхаиму доживела је шок када су јој деца која похађају први разред показала шта је њихов “домаћи задатак” .Упозорили су медији, јер је скандалозни садржај задатка, са којим су у школи били суочени њени близанци, прекорачио све границе вулгарности.
Имајући у виду да су деца у школи у Трондхајму Breidablikk, почели да уче ново слово “Е”, њихов задатак је био да пронађу речи са слике које почињу са “Е”. Деца су правилно погодила “Elefant” (слон) и “Epler” (јабуке). Али цртеж је садржао и друге, нешто напредније речи које почињу са “Е”, “ereksjon” (ерекција) и “ejakulasjon” (ејакулација). Иако бисте тешко могли очекивати да резерва речи шестогодишње деце познаје ове речи, аутор ових цртежа Henriflette очигледно има другачије мишљење.Распоред ових ставки у домаћем задатку је међутим веома шокантан.
Случај је описао такође норвешки дневни лист VG . “Деца имају да објасне оно што виде на слици, али то нису успела”, каже Агњешка која је цитирана у новинама. “Разговарала сам са многим људима и они су сви у шоку. Једна мајка је рекла да њеној ћерци није дозвољено да ради своје домаће задатке.”, додаје госпођа Агњешка Војтовиц.
Норвешки министар просвете Torbjørn Roe Isaksen не види међутим у потпуности проблем. “Можда само одрасли већином реагују негативно при погледу на ову слику, јер они другачије мисле од деце”, рекао је, када је објашњавао како задатак није погодан за школску децу у овом добу. Али је такође похвалио родитеље за жалбе на такве необичне задатке.
Директорка школе коју похађају деца госпође Агњешке Војтовиц,Grethe Naaslund , контактирала је учитеља, који се извинио за ситуацију. “То се више неће догодити, наставници су добили лекцију”, коначно је рекла директорка.

Превод са чешког: Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ
Извор: http://www.dolezite.sk/Sokujici-norske-cvicebnice-aneb-co-je-dobre-pro-prvnacky-XeuyQ1.html#ixzz3H53ooK6oAgnieszka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s