Родитељ 1. и родитељ 2.

porodica-123
Десет Барозових заповести: поштуј родитеља бр. 1 и родитеља број 2 ,да ти добро буде,и да дуго поживиш на Земљи.Покушај да се из наших живота избришу отац и мајка се тиче свих нас.
20. 12. 2013

Михал Фраиман (MICHAL FRAIMAN ) доноси лако провокативно размишљање о томе како се Европска комисија прихватила да исправља Створитеља.
Ту причу знамо ваљда сви: Бриселска администрација је наводно једном издала уредбу колико смеју да буду закривљени европски краставци. А они који не буду испуњавали норму,просто не смеју на наше заједничко јединствено тржиште.
Евроскептици ово радо наводе као пример тога какву бесмислицу умеју да створе бриселски евромислиоци. Еврофили напомињу да је то hoax (нетачна вест, мистификација, патка), јер ЕУ у стварности никада није издала никакву такву препоруку.Упркос томе, овај hoax шире управо ти непријатни евроскептици да нашкоде нашој јединственој европској ствари, или можда чак и да је учине смешном.Ни сам не знам шта је истина. Ко може да се разуме у то ?
И не знам да ли сам и управо сада постао жртва сличног hoax-а.Оно додуше у бриселским прописима човек много пута заиста не зна да ли су озбиљно мишљени, или је то патка за забаву шачице упућених. Вест са idnes о десексизацији оних који подижу децу (или како да то правилно назовем) ме је наиме стварно поразила.

Ти си мама, број један, а ја ћу од сада бити двојка
Према поменутој вести ће се у новим литванским електронским ђачким књижицама уместо ознака “мајка”, “отац” појавити такозвано неутрално “родитељ 1”, “родитељ 2”. Ваљда да се деци не би правила конфузија у главама, Литванци су послушали препоруку ЕУ да се из службених докумената одстране ови “изрази који подстрекавају сексизам”.
И док се другови у Бриселу одушевљено радују , Литванци бесне.Родитељске организације протестују, мајке, пардон, удружења родитеља бр. 1, се буне, али свима њима то ништа не вреди. Није ли то дивна слика стања ове наше Уније? Поробљени становници протектората одбијају да са одушевљењем прихватају директиве заједнице, у коју су добровољно ушли,немајући ваљда другог пута. Учешће на референдуму у Литванији је било 63,3% а за улазак се изјаснило 91,04%. Немојте се дакле сада жалити,нумерисани родитељи.
Сасвим изузетно вреди прочитати већи део дискусије испод наведеног чланка, која ме је на крају крајева инспирисала да напишем овај текст.

Перице не зови ме тата, јер ће ова госпођа да те одведе

Већина дискутатора,наглашавам, грађана Европске уније који дискутују, је чудновато наклоњена већини Литванаца, а готово сви у глас сматрамо ову идеју за будалаштину која потпуно прелази границу доброг укуса. Али једнако као и тим Литванцима нам то мало вреди, само томе приступамо са оне чешке, цимермановске тачке гледишта.
Један од дискутаната је, на пример, ушао у разматрање да би се у складу са овом уредбом такође и мала деца требала да коректно изражавају, и да би требала да буду од малена ка томе вођена.И предлаже да се дете које на игралишту каже да му се изгубила мама,буде одведено никако до родитеља бр.1., већ право у дом. Такође делује веома романтично, када један родитељ бр.2 каже другоме: “Наш мали већ говори!” – “Ма немојте. А шта је била његова прва реч? “-” Замислите мали је рекао ‘Родитељ бр. 1! ” Као инспиративан се јавља и други предлог из дискусије ,да додела бројева један или два, који миришу на неко устројтво, буде гарантовано од стране државе извлачењем, јер се ознака ,,број два ” може у овом смислу сматрати за дискриминацију, односно неспојиво са Европским вредностима.

Некаменујте ме, молим

Из дискусије испод чланка сам, признајем,узео предмет за наслов овог текста.
Свестан сам тога да је већина присталица Protiproud-а конзервативно заснована, и да сарказам и иронија у вези са Десет заповести може представљати за многе једнако богохуљење као бриселска бесмислица о којој се дискутује.
Молим ,управо у време пре Божића, за размевање. Желим да подсетим да Божје заповести имају истовремено и верску и етичку димензију. Десет заповести је утицало на вредности целе наше (још) хришћанске Европе и оне су тако, у такорећи изворном, дакле некоректном значењу, баштина целе западне цивилизације. И као такве их морамо заједно да бранимо.Конкретан однос сваког појединца према хришћанству као таквом у томе,у овом светлу, не игра ни најмању улогу.

Бриселска – некада Московска – последња станица, излаз!
Напори Бриселских да избришу из наших живота оца и мајку,тиче се свих нас. Уверен сам да та препорука Брисела није само бесмислена административна бесмислица типа кривих краставаца,каквих смо већ много доживели и још много ћемо доживети. Са друге стране, не мислим да ја и остали очеви и мајке, чешки, литвански, европски,патимо од некакве непотребне сентименталности због две речи. Овде се не ради о преименовању станице метроа.
Стога провокација на почетку. Како другачије реаговати? То није само расположење,то нису само те две речи. То је симбол вредности које ће постепено бити истиснуте. За сада из литванских ђачких књижица, онда можда са наших игралишта у песку, а онда ?
Шта ако коначно Европска комисија почне да исправља Створитеља? Иначе, дај Боже, да је све то само hoax. Нерадо бих провоцирао размишљањем о томе како би отприлике звучао коректни Оченаш.
Срећне, веселе и од стране Брисела нерегулисане празнике жели свима у Protiproud-у аутор.

Извор:
http://protiproud.parlamentnilisty.cz/duchovni-svet/735-desatero-podle-barrosa-cti-rodice-c-1-i-rodice-cislo-2-abys-dlouho-ziv-byl-a-dobre-se-ti-vedlo-na-zemi-pokus-vymazat-z-nasich-zivotu-otce-a-matku-se-tyka-nas-vsech.htm
Превод са чешког: Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s