За Чехе ЕУ има алтернативу (видео)

pm1

Европска унија на сопствену пропаганду потроши годишње око 2,5 милијарди евра. Потроши више него што потроши за рекламу у целом свету компанија Кока-Кола.Уместо тога би могло сваке године да се изгради на пример хиљаду средњих школа или сто врхунски опремљених болница.
Циљна група ЕУ су све узрасне категорије па чак и ваша деца.Европска унија у томе није сама.Сећате ли се уласка у ЕУ ? Чешка влада је потрошила 200.милиона круна да би нас убедила да морамо да уђемо. Људи који нису желели да уђу у Унију добили су за кампању 0,- (нула) круна. ЕУ међутим нема никакав сопствени новац. Само Република Чешка у Европску унију сваке године шаље 1,5 милијарди евра, што је око 40 милијарди круна од ваших пореза. Упркос великој количини новца популарност ЕУ стално опада. Када би се данас у Републици Чешкој гласало о уласку у Унију, већина људи би гласала против (57% против, 43% за). Упркос томе је ЕУ захваљујући овој количини новца успело да у људима укорени неколико митова ( слободна трговина, слободно кретање, привредни раст, мир) којима успешно брани своју неопходност.
Знате ли да и уколико бисмо иступили из ЕУ могли бисмо и надаље да слободно тргујемо са целом Европском унијом, исто као Норвешка.
Такође бисмо могли слободно да путујемо у земље ЕУслично као Швајцарска.
Чешка привреда би се без штетне регулације Уније и непоштених евродотација опоравила од кризе сличном брзином као Исландска.
Европска унија има алтернативу – Европки споразум о слободној трговини (ЦЕФТА) поставља европске интеграције на темељима који имају смисао: слободна трговина и кретање без сувишне бирократије. Скупи бирократи и политичари Уније нису неопходни.

Напомена: Овај видео-клип је коришћен у предизборној кампањи Странке слободних грађана.Председник странке је Петер Мах, економиста и политичар.Предаје економију на Високој школи финансија и администрације и Високој школи економије и менаџмента у Прагу.Био је дугогодишњи саветник председника Вацлава Клауса и директор центра за Економију и политику.Аутор је књиге ”Како иступити из ЕУ” која је преведена и на српски језик, а издавач је Покрет Реци не ЕУ.

Превод са Чешког: Димитрије Марковић, Реци не ЕУ

One thought on “За Чехе ЕУ има алтернативу (видео)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s