Самопроглашена ”Република Косово” постаје члан Унеско-a

Тзв. ”министар спољних послова” самопроглашене ”Републике Косово” терориста Хашим Тачи објавио је на свом твитер налогу пре три дана да је Косово поднело захтев за чланство у Унеско-у – Организацији Уједињених нација за образовање, културу и науку – и да очекује да у новембру буде примљено у ту организацију.
poternica-hasim-taci-240x300
О апсурдности захтева самопроглашене ”Републике Косово” довољно говоре подаци да су од доласка тзв. међународних цивилних и безбедносних снага (EULEX, NATO) 1999 године уништени или оштећени бројни културно-историјски споменици, пре свега велики број цркава и манастира

Косовски Албанац врши нужду у срушеном манастиру Светих Архангела код Призрена
Косовски Албанац врши нужду у срушеном манастиру Светих Архангела код Призрена

као нпр. црква Богородице Одигитрије у Мушутишту саграђена 1315. године,манастир Светог Арханђела Гаврила (Бузовик) саграђен у 14. веку ,манастир Зочиште саграђен у 14 веку, црква Светог Стефана у Доњем Неродимљу из 14. века, манастир Девич саграђен 1434 године, манастир Свети Марко Коришки недалеко од Призрена саграђен 1467 године, манастир Свете Тројице у Мушутишту изграђен с краја 14. века итд.

Црква Самодрежа је од стране Шиптара претворена у депонију
Црква Самодрежа је од стране Шиптара претворена у депонију

Према подацима Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, уништено је или оштећено укупно oко 150 цркава,манастира и других објеката од којих чак 61 имају статус споменика културе, а од тога 18 су од изузетног значаја за државу Србију.

Срушена српска црква у Ђаковици
Срушена српска црква у Ђаковици

крст
Уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета.
Такође оштећено је и уништено 5.261 надгробних споменика на 256 српских православних гробаља,
Срушени споменици
Срушени споменици

док на више од педесет гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости. (http://www.kim.gov.rs/kulturno-nasledje.php)

Немамо разлога да сумњамо да ће одговор Унеско-а на захтев самопроглашене ”Републике Косово” за пријем у ову организацију бити позитиван, баш као што немамо разлога да верујемо да ће садашње власти у Србији учинити било шта да ово спречи.
Све власти у Републици Србији од 5. октобра 2000 године до данас су саучесници у процесу отуђења Косова и Метохије од Републике Србије и геноциду Запада и косовских Албанаца над српским народом на Косову и Метохији.

Вучић се љуби са Високом представницом Европске уније Кетрин Ештон, док се Дачић рукује са Тачијем
Вучић се љуби са Високом представницом Европске уније Кетрин Ештон, док се Дачић рукује са Тачијем

Димитрије Марковић, Реци не ЕУ

One thought on “Самопроглашена ”Република Косово” постаје члан Унеско-a

  1. Поткрала Вам се грешка у потпису једне слике. Уместо “Косовски Албанац врши нужду у срушеном манастиру Светих Архангела код Призрена” треба да стоји “Косовски Албанац врши нужду у срушеној цркви Светог Ђорђа у центру Призрена”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s