Смањење корупције – још једна од заблуда о Европској унији

korupcija eu
О Европској унији код грађана Србије, као последица пропаганде ЕУ, постоје бројне заблуде. Једна од њих је и та да ће улазак Србије у Европску унију допринети смањењу корупције, односно да је интеграција Србије у ЕУ начин борбе против корупције.
Циљ овог текста је да да допринос у стварању тачне представе о Европској унији.
Al Jazeera Balkans пише: ”Размере корупције у Европској унији су огромне, због чега економија Европске уније годишње губи близу 120 милијарди евра, саопштила је у понедељак Европска комисија… Европска комесарка за унутрашње послове Cecilia Malmstrom написала је у шведском листу Goeteborgs-Posten да корупција врши ерозију поверења у демократију и да троши ресурсе легалне економије.” (http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ogromne-razmjere-korupcije-u-evropskoj-uniji)
Немачки Дојче веле такође наводи суму од 120 милијарди евра, али и додаје: ”Претпоставља се да је наведена сума, која и овако представља готово један проценат годишње економске добити на нивоу Уније, заправо и већа.” (http://www.dw.com/bs/korupcija-je-problem-evropske-unije/a-17406030)
Ово потврђује EurActiv.rs, српско седиште међународне Интернет мреже EurActiv посвећене активностима Европске уније:
” Чланице Европске уније корупција кошта 323 милијарде евра годишње или три пута више него што се раније процењивало, показује нови извештај којим је нарушен ‘имиџ’ Европе као предводника у борби са корупцијом.Процењена цена корупције је на нивоу готово трећине предложеног буџета ЕУ за 2014-2020. а истраживањем се доводи у питање и уверење да чланство у ЕУ доприноси смањењу корупције. У извештају немачке Бертлсман фондације и берлинске Херти школе управе земље ЕУ су подељене у четири категорије према ризику и могућностима за борбу са корупцијом… ‘Скандалозно је што су цифре знатно више него што смо раније мислили’ истакао је члан буџетског комитета Европског парламента Јенс Гајер (Geier)”. (http://www.euractiv.rs/eu-prioriteti/5697-korupcija-kota-eu-323-milijarde-evra-godinje-)
Дејан Мировић у својој књизи „Аргументи против Европске уније“, пише о корупцији у ЕУ и осим конкретних примера наводи и податак да је највише случајева преваре у 2007 години забележено у Белгији – 59, затим у Италији – 51, у Грчкој – 29, Немачкој – 26, Великој Британији – 21, у Румунији – 20 отворених случајева корупције, у Бугарској – 15.
У наставку ћемо навести делове извештаја ОЛАФ-а, Европске канцеларије за борбу против превара, који ове податке поткрепљују.Целе извештаје као и бројне друге можете прочитати на страници ОЛАФ-а пратећи везе које су дате.
ОЛАФ-у 2014-тој: снажне истражне перформансе доносе опипљиве резултате за пореске обвезнике ЕУ
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ БР ° 7/2015, 2. јун 2015
У 2014. Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) остварила је одличне резултате у борби против превара широм Европе.
ОЛАФ је примио највећи број навода о могућим преварама од свог настанка, 1417 ставки.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2015/20150602_01_en.htm

Истрага унутар тендера који се односе на делегације Комисије изван ЕУ
ОЛАФ / 07/05 Брисел, 28. март 2007
Бриселско тужилаштво јуче је најавило велику операцију у блиској сарадњи са француским, италијанским и луксембуршким властима и Европском канцеларијом за борбу против превара (ОЛАФ).
Бриселско тужилаштво саопштило је јуче да је … расветлило сумње на корупцију, манипулације тендерским процедурама у контексту изнајмљивања и набавке објеката делегације Европске комисије и њихових повезаних безбедносних инсталација у земљама ван ЕУ.
Главна лица која су под сумњом у овој фази су један званичник Европске комисије, један помоћник посланика Европског парламента и директор једне приватне компаније.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2007/20070328_01_en.htm

Истрага унутар набавки канцеларијског намештаја за објекте Европске комисије
ОЛАФ / 06/20 Брисел, 1. децембар 2006
Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) може да потврди информацију, која је постала јавна и потврђена од стране белгијског Федералног тужилаштва, да је ОЛАФ открила случај преваре на који се сумњало у Канцеларији Европске комисије за инфраструктуру и логистику у Бриселу (OIB) . Истрага је фокусирана на тендерску процедуру за набавку канцеларијског намештаја за зграде Европске комисије у Бриселу. ОЛАФ је доставио резултате своје истраге белгијском Федералном тужилаштву.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2006/20061201_01_en.htm

Истрага ОЛАФ-а унутар Еуростата
Саопштење за јавност ОЛАФ / 06/2002, 8. јул 2002
Данас, 8. јула 2002. у складу са Уредбом (ЕЗ) бр 1073/1999, Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ), проследила је Procureur de l’état-у Великог Војводства Луксембурга информацију стечену од стране Канцеларије за време две истраге у вези материје која се односи на резултате у кривичном поступку који се тиче могуће преваре у вези са уговорима закљученим између Еуростата – Канцеларије Европске заједнице за статистику и приватних предузећа. ОЛАФ је спровео ове две истраге у оквиру једног броја истрага које су предузете у Еуростату.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2002/20020708_01_en.htm

Директор компаније из Велике Британије осуђен на казну затвора због крађе фондова ЕУ
ОЛАФ / 10/08 Брисел, 14. септембар 2010
Дана 13. септембра у Краљевском суду у Вулверхамптону у Великој Британији, директор компаније је осуђен на казну од 18 месеци затвора због крађе 174.500 евра током истраживачког пројекта који финансира Европска унија. Он је такође осуђен на још две и по године затвора након што је признао кривицу за додатних осам дела преваре.
Случај се тицао гранта од € 174,500 плаћеног од стране Европске комисије у 2005. години предузећу из Велике Британије за пројекат који финансира ЕУ “Заштита извоза хране из ЕУ развојем производа природних колоида са особинама за побољшање здравља”. Уплата је била намењена неким другим компанијама које учествују у пројекту, али је украдена и уплаћена на рачун предузећа које није било укључено у пројекат, али је у власништву директора компаније примаоца .
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2010/20100914_01_en.htm

Бивши посланик осуђен на 5 година затвора у случају покренутом истрагом ОЛАФ-а
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Н ° 12/2015, 13. јул 2015
Суд у Великој Британији осудио је данас бившег члана Европског парламента Ешлија Мота на пет година затвора. Господин Мот је проглашен кривим за више кривичних дела преваре почињених на штету буџета Европског парламента.
Истрага ОЛАФА-а усмерена ка трошковима дела примања г.Моте за ангажовање посланичке помоћи преко посебног пружаоца услуга. ОЛАФ је прикупио доказе који показују да је посланик Европског парламента, подносећи лажна и обмањива докумената Европском парламенту, преусмерио 355,000 евра на приватне рачуне.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2015/20150713_01_en.htm

Две пресуде у случају неисправног маслаца
ОЛАФ / 08/01 Брисел, 14. јануар 2008. године
Прекршајни суд у Créteil-у (Француска) изрекао је условне затворске казне менаџерима једне млекаре који су проглашени кривим за продају производа произведених коришћењем неисправног маслаца. Оптужени ће такође морати да врате више од 23 милиона евра. Пресуда је резултат међународне истраге у којој је Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) играла активну улогу, пружајући подршку за националне истраге у Француској, Италији, Белгији и Немачкој. Циљ истраживања је био да се открију и процесуирају кривична дела која укључују производњу и дистрибуцију неисправног маслаца на европском тржишту, што самим тим има импликације на буџет Заједнице.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2008/20080203_01_en.htm


Суд потврдио налазе ОЛАФ-а у истрази корупције у институцијама ЕУ
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Бр. 09/2014, 27 Мај 2014
Дана 16. маја 2014. године, кривични суд у Бриселу је донео првостепену пресуду у дуготрајној истрази о корупцији која укључује два лица из две институције ЕУ и три лица из спољних уговорних компанија. У својој пресуди, Суд је потврдио налазе прикупљене од ОЛАФ-а и белгијског “juge d’instruction “. Осудио је пет оптужених на затворске казне, као и плаћање штете за нарушавање угледа у корист Европске уније.
Истрага је осветлила шему намештања цена у контексту изнајмљивања и набавке објеката делегације Европске комисије и њихових повезаних безбедносних инсталација у земљама ван ЕУ. Шема је спровођена од стране три спољна уговарача и два члана особља ЕУ, у периоду између 2001. и 2004. године.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2014/20140527_01_en.htm

Белгијски суд осудио бившег члана особља делегације ЕУ на казну затвора због корупције
ОЛАФ / 11/08 Брисел, 12 Мај 2011
Бивши члан особља делегације ЕУ у Украјини је проглашен кривим за корупцију и осуђен на 18 месеци затвора и новчану казну од 5000 евра. Затворска казна је суспендована, осим шест месеци притвора које је већ одслужио. Казна је објављена од стране 47. Коморе Кривичног суда у Бриселу у петак 6. маја. Успешно гоњење у овом случају резултат је истраживања започетих од стране Европске канцеларије за борбу против превара (ОЛАФ), а затим настављених од стране оба, ОЛАФ-а и судских власти у Белгији.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2011/20110512_01_en.htm

ОЛАФ-Извјештај о раду: Суочавање са изазовима за успех
ОЛАФ / 10/07 Брисел, 14. јул 2010
У 2009. ОЛАФ је отворио 220 предмета, што је повећање у односу на 2008. годину када су отворена 204 случаја.
Члан Европског парламента оштетио је буџет ЕУ лажно полажући право на трошкове веће од 40.000 € годишње.Након изнетих навода у штампи , посланик је отплатио трошкове које је лажно потраживао. ОЛАФ-ова истрага је дошла до закључка, међутим, да постоји довољно доказа да покаже да је посланик био свестан да су његови поступци незаконити, а предмет је упућен надлежним државним органима.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2010/20100714_01_en.htm

Преваратнти са помоћи за развој ухапшени након ОЛАФ-италијанске провере
ОЛАФ / 11/09 Брисел, 18. мај 2011
Преварно коришћење 3 милиона евра намењених за помћ развоју у сиромашнијим земљама је осујећено након ОЛАФ истраге. Након блискe сарадњe између ОЛАФ-a и италијанских правосудних органа две особе повезане са италијанском компанијом су ухапшене у примању новца од обa, ЕУ и Европског фонда за развој (EDF), од стране јединице карабињера за борбу против преваре (NAC) у Риму. Компанија је добила најмање 10 милиона евра од ЕУ и ЕДФ за испоруку и снабдевање робом у неколико земаља у развоју.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2011/20110518_01_en.htm

Италијанске власти истражиле су сумњу на мрежу превара у истраживачким пројектима које финансира ЕУ
ОЛАФ / 11/07 Брисел, 4. мај 2011
Италијанске власти објавиле су данас у Милану да је, на основу информација и помоћи добијене од ОЛАФ-а и Европске комисије, италијанско правосуђе закључило кривичну истрагу о сумњи на мрежу превара у истраживачким пројектима које финансира ЕУ . Истрага у Италији односи се на 22 пројеката у укупном износу средстава више од 50 милиона евра, а део је шире истраге ОЛАФ-а .
Преварне активности на које се сумњало су организоване на веома софистициран начин, са намером обмањивања контролних механизама Комисије. Организационе структуре које су створене су биле намерно нетранспарентне и обухватале неколико земаља. Неке од метода које су коришћене су сличне онима које се користе у прању новца и другим шемама организованог криминала.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2011/20110504_01_en.htm

Казна затвора за шверцера цигарета из САД
ОЛАФ / 10/02 Брисел, 8. фебруар 2010
У првом предмету такве врсте, грађанин треће земље је добио казну затвора у Сједињеним Америчким Државама за превару против финансијских интереса Европске уније и наређено је да исплати 1.5 милиона долара за накнаду.
У такозваном случају “Мајами” , суд у јужном округу Флориде осудио је држављанина САД на 2 године затвора и наложио му да исплати пуних 1.5 милиона долара властима ЕУ због учешћа у шверцу милиона цигарете на црно тржиште ЕУ. Оптужени се заверио са појединцима у ЕУ да прокријумчари цигарете погрешно описане као друга роба из луке у Мајамију у неколико земаља ЕУ, укључујући Немачку, Ирску и Велику Британију.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2010/20100208_01_en.htm

Европски грађанин осуђен због преваре са помоћи ЕУ у Парагвају
ОЛАФ / 09/11 Брисел, 8. септембар 2009
Врховни суд Парагваја је потврдио у последњој инстанци осуду шпанском држављанину и његов парагвајском саучеснику за проневеру средстава ЕУ помоћи.
Истрага ОЛАФ-а је почела 2004. године првим информацијама добијеним од Европске комисије (EuropeAid). У тесној сарадњи са канцеларијом надлежног јавног тужиоца у Парагвају, утврђено је да су ко-директори пројекта одобрили уплате 2,3 милиона евра из средстава пројекта приватним фондацијама у Парагвају које нису укључене у пројекат. Главни корисник овог новца био је близак европском ко-директору пројекта.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2009/20090908_01_en.htm

Истрага у вези услуга чишћења
ОЛАФ / 07/07 Брисел, 4. јун 2007
Истрага ОЛАФ-а односи се на извршење уговора за услуге чишћења за зграде Европске комисије. Сумња се да је овај уговор можда извршен на нерегуларан начин. Истрага је углавном фокусирана на предузећа и / или појединаце изван европских институција.
Финансијски утицај неправилности на које се сумња не може се проценити у овом тренутку. Укупан обим уговора о коме је реч је 44 милиона евра и покрива период између 2003. и 2007. године.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2007/20070604_01_en.htm

Три европске компаније криве у случају преваре са афричком помоћи
ОЛАФ / 06/13 Брисел, 3. октобар 2006
Истраге Европске канцеларије за борбу против превара (ОЛАФ) допринеле су пресудама против три европске компаније у случају преваре које се тичу великог развојног пројекта у јужној Африци. Компаније – једна регистрована у Француској, једна у Италији и једна у Немачкој – проглашене су кривим у поступку пред правосуђем у Лесотоу и кажњене су са укупно 4,4 милиона евра
ОЛАФ је пружио помоћ тужилаштву Лесотоа и отворио сопствени истражни досије који је касније поделио на засебне истраге за сваку међународну компанију које су осумњичене да су учествовале у исплатама мита како би добили уговоре у оквиру Lesotho Highlands Water Project . Извршни директор пројекта је проглашен кривим за примање мита од стране Вишег Апелационог суда Лесотоа и служи казну од 15 година у затвору.
• Компанија регистрована у Француској је изведена пред суд у Лесотоу и суочена са налазима, одлучила да се изјасни кривом. Осуђена је за 16 тачака подмићивања и новчаном казном од 1,19 милиона евра.
• компанија регистрована у Италији признала је кривицу у Вишем суду у Лесотоу у алтернативној оптужби за покушај осујећења тока правде и кажњена је са 1,62 милиона евра.
• Апелациони суд Лесотоа одбио је жалбу компаније регистроване у Немачкој, а компанија је проглашена кривом по 8 тачака за подмићивања и кажњена је са 1,6 милиона евра. Ова компанија сада помаже гоњење другог званичника који се терети за примање мита од ове компаније
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2006/20061003_01_en.htm


Истрага против руководилаца немачког произвођача цигарета
Саопштење за јавност ОЛАФ / 01/2003, 15 јануар 2003
Након објављивања низа текстова у међународној штампи, Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) поздравља радње предузете од стране немачких правосудних и царинских органа да истраже активности бројних менаџера произвођача цигарета у регионима Хамбург и Штад.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2003/20030115_01_en.htm

Истрага ОЛАФ-а унутар навода злоупотребе фондова ЕУ од стране НВО
Саопштење за јавност ОЛАФ / 04/2003, 10 Фебруар 2003
Након објављивања чланка у белгијској штампи у вези са наводном злоупотребом европских фондова помоћи од стране невладине организације, Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) потврђује да се истрага спроводи од стране Канцеларије по овом питању. Ова истрага се спроводи у блиској сарадњи са надлежним органима у великом броју држава чланица посебно са белгијском Федералном полицијом и бриселском Канцеларијом јавног тужиоца.
Неће бити даљих коментара о овој истрази док не буде завршена.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2003/20030210_01_en.htm

Затварање унутрашње истраге у вези са употребом службених возила Европске комисије ван оквира званичних мисија
Саопштење за јавност ОЛАФ / 11/2002, 7. новембар 2002
Европска служба за борбу против превара (ОЛАФ) је затворила интерну истрагу, отворену у фебруару 2000. године, у вези са употребом службених возила Европске комисије ван оквира званичних мисија.
ОЛАФ је одлучио да објави ово саопштење због бројних гласина и шпекулација, које су се недавно појавиле у медијима. Њен циљ је да разјаснимо ово питање.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2002/20021107_01_en.htm

Затварање спољне истраге у вези Европских социјалних фондова у Великој Британији
Саопштење за јавност ОЛАФ / 14/2002, 14 Новембар 2002
Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) је затворила спољну истрагу озбиљних неправилности које су почињене у оквиру активности “Европског одсека Велшког комитета мешовитог образовања (WJEC )” у вези субвенција Европског социјалног фонда.
ОЛАФ је проследио резултате своје истраге Канцеларији за озбиљне преваре http://www.sfo.gov.uk (Велика Британија) као и надлежном органу у Великој Британији (Одељење за рад и пензије), тако да ови органи могу да предузму све неопходне мере.

http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2002/20021114_01_en.htm


Истрага ОЛАФА у вези са управљањем средставима Заједнице одобреним у Француској у области информационе и комуникационе политике
Саопштење за јавност ОЛАФ / 15/2002, 21 Новембар 2002
Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) потврђује да је, на основу информација добијених од стране Европске комисије (DG PRESS ), отворила истрагу у складу са одредбама члана 5 (2) Уредбе (ЕЗ) 1073 / 1999, о управљању средствима Заједнице одобрених у Француској у области информационе и комуникационе политике.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2002/20021121_01_en.htm

Шпанска истрага о лану
Саопштење за јавност ОЛАФ / 11/2000, 20 Децембар 2000
Након извештаја у шпанским медијима о сумњи на неправилности или преваре у питању европских субвенција исплаћених за производњу лана, 7. јуна 1999. године, Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) контактирала је одговарајуће шпанске надлежне органе. Након овог контакта, шпанска Fiscalia Anti-Corrupcion отворила је истрагу по том питању.

Паралелно са овом националном истрагом ОЛАФ је отворио своју административну истрагу о овом питању.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2000/20001220_01_en.htm

Извештај о ОЛАФ-овој интерној истрази у вези представништва Комисије у Стокхолму
Саопштење за јавност ОЛАФ / 3/2000 – 24 мај 2000
Након извештаја у шведским медијима у новембру прошле године око нередовне исплате плата локалним запосленима у представништву Европске комисије у Стокхолму, Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ) је спровела темељну интерну истрагу, чији резултат је садржан у извештају од среде 24. мај 2000.
С обзиром на информације добијене у току истраге о питањима која се односе на резултате у кривичном поступку, генерални директор ОЛАФ-а проследио је данас у поподневним сатима извештај шведским правосудним органима (Åklagarmyndigheten i Stockholm ).
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2000/20000524_01_en.htm

Превара са цитусним воћем откривена од стране италијанских власти заједно са ОЛАФ-ом
У 2004. години, ОЛАФ је обавештен од стране италијанских власти (карабињери) да су велике количине прерађеног цитрусног воћа, наводно продатих од стране италијанских произвођача другим земљама ЕУ, били фиктивни и стога неподобни за надокнаду од ЕУ (за повлачење свежег цитрусног воћа са тржишта ).
ОЛАФ је закључио да су све трансакције које се односе на Француску и Шпанију наведене у рачунима италијанске компаније потпуно непостојеће.
Имовина у висини 14,5 милиона € је заплењена преварантима. Укупан губитак за буџет ЕУ је процењен на 50 милиона €.
http://ec.europa.eu/anti_fraud/investigations/success-stories/index_en.htm

Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ

One thought on “Смањење корупције – још једна од заблуда о Европској унији

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s