Европска унија припрема напад на слободу говора?

EU nazi

Суоснивач чешке Странке слободних грађана Франтишек Матејка подиже узбуну. Европска унија очигледно припрема још један напад на нашу слободу, слободу говора.Намерава да регулише објаве на друштвеној мрежи Фејсбук.
(Текст преносимо у скраћеној верзији)

frantisek-matejka18998175_0
Франтишек Матејка

Дана 11. септембра 1940. године, Јозеф Гебелс је одржао говор на тему “Сарадња у Новој Европи.” То се десило током едукативне посете 34 чешка новинара и културна радника Берлину. Између осталог, он им је рекао:
“Ни у ком случају, не смете мислити да ми када у Европи уводимо некакав ред, да ми то радимо зато да бисмо скратили живот појединих народа. По мом мишљењу се мора појам слободе било које нације довести у сагласност са реалношћу пред којом данас стојимо, као и једноставним питањима практичности. Баш као што у породици не може имати један од њених чланова право да трајно нарушава њен унутрашњи мир својом себичношћу, тако ни један народ у Европи не може имати трајну могућност да се супротставља свеопштем процесу успостављања поретка. “(J.J. Duffack, Goebbels,Праг 2002, стр. 52-60 ; Говор Рајхс министра др Гебелса чешким културним радницима,, České slovo 13. септембра, 1940)
Горе наведеног сам се сетио у тренутку када су европски политичари злоупотребили терористичке нападе исламиста у нечувеном напору за даље завртање вијака свима, не само у области законодавства које се тиче оружја, већ и у области слободе говора, изражавања и окупљања. Европски савет социјалистичких министара припрема по обрасцу канцеларке Меркел захтев руководиоцима Фејсбука да у оквиру надзора над јединим исправним погледом на свет искористе свој положај како би помогли државној орвелијанској идеополицији да брише тзв. дезинформације и говор мржње.
О томе шта је а шта није дезинформација садашњим државним властима је јасно.Све што је званични став ЕУ, је информација која је достојна очију и ушију грађана.У интерпретацији власти није дезинформација преношење мртвог сиријског дечака на боље место да би фотографија његовог тела изгледала боље у кампањи. Дезинформације у њиховој интерпретацији сигурно нису били ни извештаји о оружју за масовно уништење у Ираку пре инвазије, постојање демократских опозиционих снага у државама Арапског пролећа, које је било неопходно подржати и помоћи им да свргну аутократе, или мирољубивост и ненаоружаност људи на Мајдану. У свим овим аспектима наша штампа је очигледно “достигла врхунац свог националног педагошког рада.”
Више од десет година пажљиво пратим званичне иступе представника ЕУ, министара влада држава чланица, чланова Европске комисије и тзв. људскоправних и непрофитних организација. Најмање током целог овог периода нам пружају једну дезинформацију за другом.
И знате шта? Никад не бих обрисао ни једну реч горе поменутих, јер слобода говора или постоји или не. Људи имају природно право на све информације. Данас почнете да бришете једне и убудуће ће неко други да избрише вас, када дође на власт. Адолф Хитлер је једном рекао да је срећа за државу када људи не размишљају.
Извор:
http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/486647/politici-chteji-mazat-facebook-za-chvili-budeme-zase-hledat-mlikare-a-profesory-filosofie.html
Превод са чешког: Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ

One thought on “Европска унија припрема напад на слободу говора?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s