Одржан хуманитарни концерт за Србе на Косову и Метохији

У суботу, 05. марта, 2016 год. у организацији Фондације Рачанска баштина, у сали биоскопа у Бајиној Башти, одржан је хуманитарни концерт духовне музике. Прикупљена помоћ је упућена породицама на Косову и Метохији које се налазе у тешком материјалном положају.
На концерту су наступили отац Серафим и група Србче, народни гуслар Драгомир Максимовић и хор Светог Пророка Илије из Мачката.
Концерту су присуствовали намесник Рачански о. Милинко Лукић, старешина цркве Светог Пророка Илије у Бајиној Башти о. Владимир Васиљевић, председник општине Бајина Башта господин Радомир Филиповић, директор Дирекције за изградњу господин Душан Глишић и други гости.

 

Концерт је, како и приличи, започет заједничком молитвом.
Као први наступили су отац Серафим и група Србче, који иза себе имају већ неколико издатих ЦД-ова и велики број концерата, како код нас тако и у иностранству.

otac
Отац Серафим, манастир Свете Тројице код Љубовије

 

Иза њих наступио је народни гуслар Драгомир Максимовић који нас је, између осталог, песмом ”Зидање Скадра” подсетио на то докле се некада простирала српска држава. Након тога наступио је хор Светог Пророка Илије, а онда у завршном делу још једном отац Серафим и група Србче.
Након последње песме на концерту у којој се говорило о Косову и речи ”биће поново у име Христово српско Косово” уследио је дуги аплауз публике.
После концерта отац Милинко и отац Владимир су учеснике концерта угостили у парохијском дому.

Помоћ је на Косово и Метохију отпремљена у сарадњи са Покретом Реци не ЕУ који је до сада организовао велики број хуманитарних акција. Помоћ у расподели нам је пружио и господин Звонко Михајловић, бивши председник општине Штрпце.
Најпре смо посетили Младена Ђурића који живи у селу Лозиште, општина Звечан, и уручили му помоћ у виду намирница. Ово је већ трећи пут да посећујемо породицу Ђурић која живи у немаштини, и малог Младена, који сада иде у први разред основне школе.

младен ђурић
Младен Ђурић

Породицама Станојевић,Бошковић и Станојковић у општини Штрпце смо уручили новчану помоћ.
Породицу Станојевић чине самохрана мајка Зорица и шесторо деце различитог узраста. Живе од породичне пензије која износи 10.000 динара и социјалне помоћи у висини од 12.000 динара коју нису примили већ два месеца.

Породицу Бошковић чини пет чланова, отац Владо, супруга, двоје мале деце и деда инвалид са пензијом која није довољна ни за лекове. Владо и супруга су у сталној потрази за послом, повремено раде на дневницу која је по правилу јако мала, а баве се и пољопривредом.
Породица Станојковић је са четрнаест члаова најбројнија српска породица на косову и Метохији.Отац Радован и мајка Љиљана Станојковић имају дванаесторо деце,најмађи је Јован,рођен 4. августа 2013, па онда следе Катарина (2012), Анђелија (2009), Југ Богдан (2006), Дарко (2005), Наталија (2003),Андријана (2002), Андреј (2000), Ненад (1999) ,па онда Јовица (1995),Зорица (1994) и Аница (1992).
Код Станојковића смо били већ неколико пута,о чему можете нешто више прочитати у нашим претходним извештајима, а посетићемо их и првом следећом приликом.

20160308_120417
Звонко Михајловић (лево) и  Рада Марковић (позади) са Станојковићима
20160308_120438
Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ (десно) и Рада Марковић (позади) са члановима породице Станојковић

Током боравка на Косову и Метохији смо обишли и Газиместан и неке од наших великих светиња (Бањску, Грачаницу, Пећку Патријаршију, Дечане, срушене Свете Архангеле код Призрена.)

20160308_141449
Срушени Свети Архангели код Призрена

Онај ко је био на Косову и Метохији зна зашто се каже да је Косово срце или душа Србије.
Хвала, у име породица којима је уручена помоћ, свима који су својим доласком на концерт и прилогом помогли да ова хуманитарна акција буде остварена.
Хвала оцу Серафиму, увек спремном да помогне, и дању и ноћу, и молитвом и речју и делом. Хвала и осталим учесницима.
Захваљујемо се господину Душану Мићићу и свима осталима који су на различите начине помогли у току припреме и реализације концерта. Захваљујемо се оцу Милинку Лукићу и оцу Владимиру Васиљевићу на гостопримству, као господину Звонку Михајловићу на пруженој помоћи.
Слава и хвала Богу за све.
И на крају, подсетимо се речи књижевника Антонија Ђурића:
”… Косово није парче обичне земље. Косово није долина, није ни равница, ни брежуљак на Газиместану, ни житно поље крај Лаба и Ситнице; нису ни виногради које су наши преци засадили, а руке потомака однеговале; није ни костурница, ни јама непрегледна, нису само древне светиње, ни рудно богатство… Косово је душа Србинова, његова рана незацељена, крв његова, његова клетва и молитва, његово памћење и његова колевка у којој је свако дете са сваком капи млека из мајчиних груди примило и Свето Причешће и Свети Завет: спремност умирања у борби за слободу и мржња на ропство.
Косово је непресушни духовни кладенац који преци оставише својим потомцима да их надахњује снагом и истином, како би се, усправни и достојанствени, одржали кроз векове…
Ето, то је за Србе Косово, а не парче обичне земље.”

Document-page-001 (4)
Најава концерта

Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ

One thought on “Одржан хуманитарни концерт за Србе на Косову и Метохији

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s