Операција “Коридор 1992”

коридор

На данашњи дан, 28 јуна 1992 године,на Видовдан, завршена је операција “Коридор 1992” коју су извеле здружене јединице Војске Републике Српске и Српске војске Крајине

Смрт 12 бањалучких беба је догађај који се десио 1992 године, када је на одељењу за интезивну негу у бањалучком породилишту умрло 12 новорођенчади услед недостатка кисеоника.
У то време су хрватске и муслиманске војне снаге под блокадом држале „посавски коридор“, који је повезивао западни део Републике Српске и Републику Српску Крајину са источним делом и Србијом. Овим је било онемогућено да се потребан кисеоник до Бања Луке достави копном.Једини пут којим је кисеоник било могуће доставити је ваздушни, али због забране лета над територијом РБиХ од стране Савета безбедности УН, авиону који је требао да из Београда достави кисеоник за Бању Луку није био дозвољен лет
Смрт 12 беба као и све већа несташица основних животних потрепштина су биле разлог за велику војну операцију “Коридор 1992” коју су извеле здружене јединице Војске Републике Српске и Српске војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.
Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до 28. јуна на просторима читаве Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.
У акцији “Коридор 1992”, која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.
Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим делом територије Српске и са Србијом.
Комплетна војна операција пробоја и осигурања коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на реку Саву у Броду.
Циљ ове операције био је успостављање копнене везе између западног дела Републике Српске и Републике Српске Крајине са источним делом Републике Српске – Семберијом и Србијом, која је прекинута након што су припадници Хрватског вијећа одбране 31. маја 1992. године заузели Модричу.

 

Димитрије Марковић

Покрет Реци не ЕУ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s