Клаус о светској влади

Клаус
Бивши чешки председник Вацлав Клаус.

Није могуће не приметити, да се ”интеграциони” труд политичких елита највећих земаља света стално све више и брже премешта из социјално-инжењерског пројектовања у оквиру држава и континената на интерконтинентални обим, уствари целосветски. И у овом погледу су тренутни економски проблеми до којих долази на многим местима света катализатор и убрзавач веома проблематичног развоја.
Сведоци смо тога да се групација економски најјачих и политички најзначајнијих држава света труди да постане неформални предступањ глобалне светске владе.Владе потпуно отргнуте од демократске легитимације грађана.Владе, која – па нек буде имала било какав формални оквир – ће фактички одлучивати о нашим животима без нашег учешћа и могућности утицаја.
У таквом уређењу ће појам држављанства брзо нестајати.Демократија без грађана је међутим оксиморон а лакомислено предлагано држављанство света је проста мистификација, замагљивање појма и манипулација.Примера да народ може да буде без своје државе историја познаје безброј.Не може међутим постојати држава без нације.Не може постојати држава без грађана.Не може постојати држава без политичког народа, који демократским процесом – посредством својих бираних представника – мења или коригује своју садашњост и будућност.
Управо тамо, у свет без демократске политичке легитимације влада стално обнављане од стране грађана , је усмерена амбиција одлучујућих политичких, привредних и медијских елита данашњег света.Управо тамо се већ веома конкретно и практично оцртава ново, битно измењено устројство будућег света.

Извор: ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ БЕЗ ИЛУЗИЈА,ВАЦЛАВ КЛАУС

Превод са Чешког: Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s