Комунална полиција = помоћна полиција (Hilfspolizei)?

помоћна полиција.jpg

Помоћна полиција (Hilfspolizei) су биле
помоћне полицијске снаге у нацистичкој Немачкој, основане 22. фебруара 1933. године од стране Хермана Геринга ( Hermann Göring).
Јединица је била попуњена припадницима SA (Sturmabteilung) и SS (Schutzstaffel ) чије су униформе и носили.
Помоћна полиција је организовала и спровела бројне насилне нападе чија су мета били противници нациста, а такође су чинили и особље раних концентрационих логора Columbia и Dachau.
Термин Hilfspolizei је коришћен и за различите јединице успостављене током Другог светског рата у европским земљама окупираним од стране Немачке. У том смислу, изразом Hilfspolizei су се често означавале групе локалних сарадника нацистичких окупатора.

Александар Вучић је пре три године због притиска јавности одустао од формирања помоћне полиције. Да ли је комунална полиција исто то, само под другим називом?

Како Вечерње новости пишу (1), послове комуналне полиције убудуће ће моћи да обављају и комунални полицајци без службене униформе, моћи ће да упозоре грађане, упуте усмено наређење, провере идентитет, зауставе и прегледају возило, али и привремено га одузму.

Као и пре три године све ово се дешава пред изборе и могући референдум о Косову и Метохији који би дошао након избора. И питање је исто као и онда: да ли ће комунална полиција имати улогу страначке полиције СНС-а?

Димитрије Марковић

1) http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:830842-Legitimisace-i-bez-uniforme-zaustavljati-vozila-i-oduzimati-ih-Komunalnim-policajcima-veca-ovlascenja

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s