Отац Серафим за Косово и Метохију

 

IMG_20190621_191927Милошћу Божијом а благодарећи љубави и труду протосинђела Серафима (Петковића), игумана манастира Свете Тројице код Љубовије прикупљена је помоћ за Србе на Косову и Метохији и уручена у периоду од 21.06 до 23.06.
Помоћ је добило укупно десет породица из различитих делова Косова и Метохије: породица Станковић из Врбештице, породица Ивковић из Штрпца, породица Кривчевић села Беревце, породица Мирка Станојковића из Сушића као и породица Радована Станојковића из истог села, са тринаесторо деце најмногодетнија породица на Косову и Метохији. Анђелија, Катарина и Татјана Дечанима – десето, једанаесто и тринаесто диете Станојковића , крштене су у четвртак 27. јуна у Високим Дечанима. Осим тога, помоћ су добиле и породица Радивојевић из Косовске Митовице, породица Ђурић из Лозишта, општина Звечан а у манастиру Дечани посредством оца Исаије помоћ је уручена двема породицама, као и породица Ристић из Лапљег села чије дете болује од неурофиброматозе и лечи се у Италији.

о1
Помоћ је прикупљена на концерту оца Серафима у Вазнесењској цркви у Београду.
У име породица које су добиле помоћ захваљујем се приложницима са молбом Господу за здравље и свако добро драгих нам добротвора.
Остатак помоћи ће бити уручен накнадно.
У Светом писму се каже: ”И ако неко напоји једнога од ових малих само чашом студене воде мене ради, неће му плата пропасти.” (Мт 10,42).

о3
У току боравка на Косову и Метохији, упетак, 21. јуна, у сали Дома културе ”Свети Сава” у Штрпцу, у Сиринићкој Жупи, одржан је концерт духовне и изворне музике.
Наступили су отац Серафим и група ”Србче”, дечији црквени хор ”Цар Душан”, КУД ”Цветко Грбић” и певачка група Сиринићке Жупе.
Оно што овај концерт издваја од осталих јесте присуство великог броја деце. Пред почетак концерта подељене су им играчке које су им благодарећи труду оца Серафима, послали њихови вршњаци из централне Србије. Уз играчке су добили и велики број писама са кратким порукама које на најбољи начин сведоче да са љубављу према Косову и Метохији одрастамо од малих ногу.
Све су почињале поздравом ”Драги брате” или ”Драга сестро” а читајући поруке у наставку, сузе су нам саме текле: “Драги брате, желим ти да имаш срећно и мирно детињство, баш као и ја у мом Зрењанину.”
У име оца Серафима и у своје лично име захваљујем се свим учесницима и гостима на дивној вечери.
Посебно се захваљујем директору Дома културе, господину Златку Станојевићу за организацију.
Боравак на Косову и Метохији смо осим за концерт и уручење помоћи искористили и за обилазак светиња.

20190621_162201
Протосинђел Серафим (Петковић) и Димитрије Марковић на Газиместану

Осим Газиместана обишли смо цркву Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице, Грачаницу, Богородицу Љевишку у Призрену, Пећку Патријаршију и Зочиште а ноћили смо у срученом манастиру Светих Архангела код Призрена и Високим Дечанима.

20190622_112726
Богородица Љевишка у Призрену. ”Зеница ока мога, гнездо је лепоте твоје.”

У Високим Дечанима о. Серафим је служио Свету Литургију са дечанским свештеномонасима.
Молитва за упокојене на уништеном српском гробљу у Ораховцу.
Посетили смо и уништено српско гробље у Ораховцу где су се отац Серафим и јереј Веља Стојановић, парох ораховачки, помолили за упокојене.
На Косову и Метохији оштећено је и уништено преко 5.261 надгробних споменика на 256 српских православних гробаља, док на више од педесет гробаља не постоји ни један читав споменик. Чак су из гробова ископаване и разбациване кости. Ораховачко гробље је једно од њих.

концерт2
Отац Серафим и Зоран Ивановић из групе ”Србче”
IMG_20190621_195700
КУД ”Цветко Грбић” из Штрпца

Да бих укратко описао наш боравак на Косову и Метохији и како смо били дочекани у сваком манастиру, месту или породици послужићу се речима из песме ”Ораховцу башто рајска”: тамо где најлепше сунце сија, видели смо добре људе који нам бескрајну љубав нуде.
Онима који никад нису били на Косову и Метохији, желим да их бар једном пут нанесе. Знам да ће помово вратити.

20190621_194114
Хор ”Цар Душан” из Штрпца

 

Димитрије Марковић

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s