Словаци су господари света: Књижарe преплављене псеудо-научним смећем

Да ли сте знали да су Словаци најстарији народ на свету, Исус је такође био Словак, а реч ”какити” доказује да смо учествовали у формирању древне Индије?
Галиматијас: псеудонаучно смеће се представља као историја, иако са њом нема ништа заједничко.

псеудословаци

Исус: И његове последње речи на крсту биле су наводно Словенске.
Не само Сватоплук: Стари Словаци су на свету наводно још од времена диносауруса и имају своје прсте умешане у све на свету.
Ако сте мислили да су наши словенски преци некада живели у мочварама на истоку, и као аналфабети нису знали за писмо, били сте у великој заблуди. Једнако нас лажу и уџбеници и наши научници. У стварности, ми смо овде читаве миленијуме и најзначајније смо племе на целом свету са високом културом.
Поред тога смо генетски најстарији народ у Европи а утицали смо и на светске религије. Исус је био Словак, у старом Египту смо имали још једну Нитру (Нитра је град на западу Словачке, прим. Д.М.), Буда долази од словачког будити, а Алах је опет од речи Валах. У Словачкој се у 21. веку проширила нова мода, а књижаре и интернет преплављује отпад са сулудим тумачењима наше „тајне“ историје, а псеудонаука слави свој тријумф.
“Словачка историја је далеко велелепнија, него што данас можемо да замислимо, како је презентују званични историчари … Словаци су имали најмање три кнежевине, можда и пет… Сватоплук је био словачки краљ а такође и словенски цар … Словени су староседеоци од каменог доба … Преци Словена су дошли у Европу пре неколико хиљада година а порекло наших богова сеже до почетка разлаза становништва из Африке … само један етникум на целом свету је извршио толико заслужног рада … ”
И о оваквим бисерима духа данас можете да читате у књигама. Само што то није научна фантастика или опис наркотичких халуцинација. Књиге са оним најсулудијим измишљотинама се представљају као историјске, њихови аутори се титулишу као историчари и откривају за нас “затајену” историју.
“Све је почело након пада комунизма, када су у моду ушле књиге швајцарског писца Ериха фон Даникена”, каже археолог Бранислав Ковар из Археолошког института Словачке академије наука, који тренутно руководи порталом Historyweb.sk.
„Ове књиге о наводној прошлости Словака такође би спадале у категорију сличних „мистерија “, али проблем је у томе што се означавају као историја. Са њом, међутим, немају ништа заједничко.”
Праисторијски Словени и тролови
Прва ласта са којом су почеле измишљотине, била је књига Антонина Хоржака О Словенима потпуно другачије, са поднасловом Шта до сада о Словенима није било познато, која је изашла 1991. године. Иначе непознати аутор је писао о нашим прецима који су имали умешане прсте у практично све на свету.
“Неолитски” Словени су наводно били раштркани широм планете још у праисторијским временима, открили су Америку, дали назив Атлантиди и Атини,прасловенски језик је пронађен на кинеским таблицама и на Ускршњем острву, па чак и последње речи Исуса умирућег на крсту биле су заправо Словенске.
Апсурдима су се смејали читаоци и стручна јавност. Према професору на Универзитету Коменског у Братислави, Јану Коморовском, била је “пуна бесмислица, нелогичности, без дубљег погледа на ствар”, а по лингвисти Љубору Кралику, “ако бисмо имали да укажемо на све апсурде и наведемо њихове научне интерпретације то би резултирало радом који би , по обиму, могао представљати наставак Хоржакове књиге “.
После четврт века може се видети да ово није јединствена појава и да се не ради о неколицини поремећених. Напротив, псеудо-научни баласт о древној историји Словака преплавио је јавни простор.
По Браниславу Ковару “ови аутори рачунају са тим да ће ретко ко проверавати њихове информације, користе оно што им одговара, а некад чак све измисле. Такође сам се срео и са објављивањем превара на интернету. Често користе интернет, који снабдевају мистификацијама, полуистинама и троловањем“.
Три Нитре и какење
Постоји неколико сличних књига. На пример, у свом раду Словени и Словачка Цирил Хромник тврди да су Словаци једини истински Словени,на свету живе много хиљада година и имали смо не само једну Нитру, већ равно три. У древном Египту је постојала ”Египатска Нитра” а на индијској обали опет ”Индијска Нитра”.
Месија долази од словачког “мазати” а везе давних Словака са прастановницима Индије доказује речима “какити” и “укакити се”. У књизи буквално пише – “контакти старих Словена са Дравидима су вероватно били интимни. Интимни до те мере да је тамилско kakku , излучити, kakkal, столица, и kakkusu, септичка јама, примљено у словачки, где и до данас преживљава у облику какити, укакити се … ”
Блажена Овсена у књизи Тражење тајне Словачке историје и Словачког духа опет доказује да је Сватоплук био цар, Света земља је у стварности Словачка и премда о “словачком” писму нико није чуо према њој оно не само да постоји, него је створено “заслугом хомосексуалности”. То се лако може објаснити – византијски цар, који је послао Ћирила и Методија, био је ваљда геј.
Да ли сматрате да је то сулудо? То ни издалека није све. У књизи Тајна историја Словачке, Словака и Словакиња од Оскара Цвенгросха се оперише са падом америчких Близнакиња и са ДНК, аутор доказује да су и Германи и Келти заправо Словени, и наравно, претходно нам је припадала и Скандинавије.
Љубав према перцима у коси од нас опет чини рођаке прастарих Филистејаца и Индијанаца, и цео антички свет може да се, метафорички, разодене – и Римски Колосеум назван је од словачког “точак” (на словачком ”kolesо”, прим. Д.М.).
Из књиге Рудолфа Ирше Најстарија историја Словачких краљевстава у Словачкој, ћете опет да сазнате да су “Словаци закинути за њихову историју” а Велика Моравска је измишљена “ради негирања Словачке историје.”
У Прећутаној историји Виктора Тимуре се мешају древни Словаци са најстаријим становништвом света и у шовинистичким теоријама се стиже и до тврдњи да наши преци не могу да потичу из Африке, а староиндијски санскрит као један од најстаријих језика света заправо је неразвијени језик Словена.
Тајне и идиоти
Сами писци су такође тајна. На пример, Оскар Цвенгросх је инжењер који се неуспешно кандидовао за посланика на последњим локалним изборима у Прешову као представник СНС-а. Цирил Хромник је, парадоксално, студирао оријенталистику и историју Африке и живи у Јужној Африци.
Тимура је био за време комунизма аутор текстова о “почецима марксистичке филозофије у Словачкој” или “естетског васпитања” у тоталитарној народној армији а после Баршунасте револуције се преоријентисао на откривање ”тајних” корена Словака.
Упркос нашим напорима нисмо пронашли аутора Блажену Овсенову, она се не налази ни у Трговинском регистру, нити у Предузетничком регистру нити у телефонским именицима. Можда је реч о псеудониму.
Иако ови аутори „откривају“ документе о Словацима буквално свуда, ипак имају проблем са елементарном словачком граматиком, а да не говоримо о древним језицима.
Иако наведене теорије изгледају као шала, аутори их узимају смртно озбиљно. На питање да ли је променио своје мишљење, Виктор Тимура нам је написао: „Не знам ко је моју публикацију ставио међу псеудонауку!!! То је могао да уради само идиот!!! ” Цирил Хромник је рекао: “Иза свега што сам написао и објавио, чврсто стојим. “.
А како је могуће да о запањујућим открићима до сада нисте чули? За историју су нас наиме закинули недобронамерници а научници нам ”скривају стварну историју”, јер раде у ”страним службама”. Ове заблуде и параноја нису словачки феномен. Сличне бајке пишу се и у Мађарској, Немачкој, Русији и другде.
У јавном простору
Пикантно је то што је псеудоисторија продрла и у јавне медије. На РТВС-у је Цирила Хромника пропагирала Алена Херибанова у емисији Анђели чувари. У издавачкој кући Матице словачке му је објављена књига уз финансијски допринос Министарства културе Словачке републике, тј. од пореза смо субвенционисали смеће о Словацима који су “обожаваоци Косатог бога” и постоје од “хоризонта историје, 3200. године пре Христа”.
Спорним ауторима је дат простор да представе измишљотине без критичке рефлексије и у јавним библиотекама, па чак продиру и на академско поље.
На пример, у студентским домовима Универзитета Константина Филозофа у Нитри, у априлу је била конференција више аутора опскурних теорија а директно на Факултету средњеевропских студија овог универзитета говорио је прошле године Хромник – при чему је његов наступ био под организационим окриљем Института средњеевропских језика и културе који функционише на горе поменутом факултету.
Како је могуће да се у научно-истраживачке активности Института укључи пропагација људи који искривљавају и кривотворе историју? Објашњење нам је дао директор Института за централноввропске језике и културу Тибор Жилка: “Као факултет смо му понудили простор како би се суочио са научним мишљењима о овој проблематици, предавање је било приказ псеудонауке, и на тај начин је то и разумела већина присутних учесника. Тешко је замислити да би се пословница у којој су у то време радила два Мађара, два Чеха, један Пољак и четири Словака сложила са ставовима господина Хромника. ”
Према директору били су “погледи предавача чак комични” а студенти “диспонирају са таквим знањем, да сами могу да се дистанцирају од псеудонауке.” Надајмо се. Фантазмагорија не недостаје ни у књижарама, оне просветљеније их, међутим, почињу да премешају из секције историје у секцију мистерије.
“Књиге различите изражене вредност и квалитета су биле ту и биће вероватно увек, разлика је можда у томе да данас њиховом ширењу помажу друштвене мреже и интернет”, каже Михал Мешко из књижаре Мартинус. Ова књижара је почела да уз псеудо-научне наслове истиче упозорење за купце, које подсећа на упозорење о штетности цигарета.
„Садржај ове књиге је уочен као контроверзан. Препоручујемо да приликом читања сваке књиге не заборављате на критичко мишљење и ставове стручњака у датој области.”
Приход од таквих књига шаљу у непрофитне организације које “воде децу ка толеранцији и култури и развијају код људи критичко а мишљење и пристојну дебату утемељену на аргументима”.

Хитлер није био у праву

Насупрот томе, научни радови у нашој земљи излазе у малом тиражу, стандардно је то само око петсто комада. Грантови су често тако подешени да се научне публикације не могу слободно продавати, а као последица тога остају сазнања стручњака скривена од јавности. И Бранислав Ковар се слаже да би било прикладно ако би настајало више озбиљнијих популаризационих радова.
„Са друге стране, не чудим се колегама ако не желе да одговоре на објављене бесмислице , неке од књига о којима смо говорили имају стотине страница. Ни физичаре нико не приморава да оцењују људе који мисле да је наша Земља равна плоча. ”
За заблудама се, међутим, скрива права историја. “Кривицом овог баласта губимо нашу стварну историју, која је богата догађајима и личностима. Не морамо да их измишљамо, ми смо самопоуздана нација, а не искомплексирани појединци. Немам ништа против националног поноса, али не морам да измишљам да смо открили Америку или изградили Атину “, додаје Ковар.
Псеудонаука о “свевладајућем” словенству и Словацима подсећа на конспиролошке теорије у чињеници да ће ауторе ирационалних теорија тешко убедити рационални аргументи, агресивни лични напади на било какву критику нису изузетак.
Приче о велелепности “старих Словака” помало заудара на изузетност аријевске расе. Само што је Адолф Хитлер погрешио. Аријевци су наиме такође Словаци, и наши преци су заправо населили древну Индију. Зар то нисте знали?

Превод: Димитрије Марковић
Извор: https://plus7dni.pluska.sk/relax/slovaci-su-pani-zemegule-knihkupectva-zaplavil-pseudovedecky-brak

One thought on “Словаци су господари света: Књижарe преплављене псеудо-научним смећем

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s