Васкршња хуманитарна акција ”Косово и Метохија 2021.”

У периоду од 16. до 18. априла 2021. године смо спровели акцију поделе донација у више места на Косову и Метохији. Дарови су уручени за укупно 16 српских породица, две здравствене организације (Дом здравља у Штрпцу и Х.О ”Свети Јован Милостиви” у Сушици), Удружењу дијабетичара “Слатко срце” из Грачанице, и за обнову цркве Светог Николе у Призрену (Рајкова црква) и цркве Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице. Укупна вредност уручених средстава износи око 5500 евра.

Захваљујемо се свим приложницима у име браће и сестара са Косова и Метохије, а у наше име се захваљујемо на указаном поверењу. Циљ ове и свих сличних хуманитарних акција јесте допринос опстанку српског народа на Косову и Метохији.

Посебну захвалност изражавамо Миленку Спасојевићу из Белинцоне у Швајцарској који је послао прилог од 2000 евра (500 евра за обнову цркве Светог Саве у Косовској Митровици, 500 евра за обнову цркве Светог Николе у Призрену, 500 евра за куповину санитетског возила за Дом здравља у Доњој Гуштерици, које ће бити уручено током лета, и 500 евра за помоћ угроженим породицама).

Неизмерну захвалност дугујемо и Ненаду Јеремићу који је у кругу својих пријатеља прикупио више од 3700 евра.

Ова акција је спроведена успешно захваљујући нашим пријатељима са Косова и Метохије који су нам помогли на различите начине у наши активностима: породици Радић из Ораховца, Звонку Михајловићу и Слађану Петковићу из Штрпца, Милану Гуџићу и Александру Димићу из Добротина, Валентини и Душану Ристићу из Јасеновика, Љиљани и Ивани Грбић из Доње Гуштерице.

Како списак приложника нисмо могли да закључимо до поласка на Косово и Метохију јер су уплате пристизале и након предвиђеног рока, списак са свим именима ћемо однети у манастир Грачаницу приликом наше следеће посете, како би били поменути у молитвама.

”Блажени милостиви, јер ће бити помиловани.” (Мт. 5; 7).

Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!

Породици Александра Димића (слика изнад) из Лепине код Приштине, којима је у току јануарских поплава поплављена кућа, уручили смо фрижидер у вредности од 169 евра и новчану помоћ од 100 евра.

Породици Ничић (слика изнад) из Новог Бадовца код Грачанице уручили смо замрзивач у вредности од 199 евра и 15.000 динара. Бојан и Наташа Ничић имају шесторо деце и живе од социјалне помоћи и повременог Бојановог надничења. (1)

Породици Златана Миловановића (слика изнад) код новог Брда уручили смо замрзивач у вредности од 199 евра, прилог Миленка Спасојевића из Швајцарске, и новчану помоћ од 10.000 динара, прилог Ненада Јеремића и његових пријатеља.

Породици Звонка Сентића (слика изнад)из села Царевце код Новог Брда, који живе крајњем сиромаштву, уручили смо веш машину у вредности од 269 евра и 10.000 динара.

Јани Перић и њеном сину Драгану (слика изнад), из села Бољевце код Новог Брда, уручли смо бојлер у вредности од 85 евра и новчану помоћ од 200 евра.
Од тога је 130 евра прилог Миленка Спасојевића из Швајцарске, а бојлер и 70 евра прилог Ненада Јеремића и његових пријатеља. (2)

Породици Часлава Јевтића из села Рајановце у општини Ранилуг, уручили смо дубинску пумпу за воду у вредности од 18.590 динара и новчану помоћ од 10.000 динара.
Јевтићи имају у дворишту породичне куће ископан бунар дубине 65 метара али им је недостајала одговарајућа пумпа како би могли да га користе, тако да су воду за свакодневне потребе доносили са удаљеног извора.
Куповину пумпе су својим прилозима омогућили Ненад Јеремић (5000 динара) Марјан Јовановић (2000 динара) док је остатак дар приложника који је желео да остане анониман.


Др Звонку Сташевићу (слика изнад) смо на име Х.О ” Свети Јован Милостиви” која пружа помоћ српском становништву на Косову и Метохији у виду медицинске помоћи, и амбуланти при призренској богословији, уручили пакет медицинске опреме који садржи: три лекарске торбе, три мерача притиска са слушалицама, три мерача садржаја шећера у крви, три пулсна оксиметра, три маске за кисеоник, три стетоскопа и три манометра. Укупна вредност донације износи: 444,3 евра. (3)


Данилу Гуџићу, дипломираном физиотерапеуту из Добротина, недалеко од Грачанице, уручили смо прилог од 200 евра (слика изнад) за куповину стола за масажу, како би могао да почне самостално да ради. За прилог захваљујемо Ненаду Јеремићу и његовим пријатељима.

Бојану Мирковићу (слика горе), председнику Удружења дијабетичара “Слатко срце” из Грачанице, уручили смо пакет лекова, прилог ненада Јремића и његових пријатеља.

Оцу Јовану Радићу (слика изнад), старешини цркве Светог Ђорђа у Призрену, уручили смо 500 евра за обнову цркве Светог Николе у Призрену (Рајкова црква), прилог Миленка Спасојевића из Швајцарске.
Поред тога, уручили смо и 750 евра помоћи за три породице у Средачкој жупи. Након уручења помоћи, отац Јован ће нам послати податке о породицама којима је уручена помоћ.
Црква Светог Николе (Рајкова црква), налази се у дворишту призренске школе „Младен Угаревић“. Цар Душан ју је 1348. године приложио манастиру Светих Архангела. Задужбина је призренског властелина Рајка Киризимића чији се син Богдан Киризимић помиње у Призрену 1361 И 1368. У поменику манастира Богородице Љевишке који је настао и водио са између 7. фебруара 1436. и 21. јуна 1455. године, помиње се и неки Никодим Киризима, свакако из ове властеоске породице. Црква је служила до 1795. године када је скадарски Махмуд паша Бушатлија опљачкао Призрен. Тада је опљачкана и ова црква па се једна њена књига обрела у цркви села Црнобрега код Дечана где ју је пронашао и откупио проигуман Дечана Сава Саћеларија и вратио у призренску цркву. Крајем XVIII века црква је услед поплаве била затрпана. Обновљена је 1857. године. У њој са сачувала најстарија призренска икона Богородице Одигитрије из средине XIV века која је првобитно стајала на иконостасу Богородице Љевишке а сада је у манастиру св. Арханђела. међу њеним иконама се истиче својим уметничким и сликаним вредностима и икона св. Илије у пећини из XVI века. (4)

Др Славиши Николићу у Дому Здравља у Штрпцу смо уручили три апарата за мерење притиска са слушалицама, три пулсна оксиметра, три лекарске торбе и три дигитална термометра.

Милени Стојановић (слика изнад) из села Севце код Штрпца, чији се муж недавно упокојио, а која живи од социјалне помоћи са две мале кћеркице, уручили смо новчану помоћ од 20.000 динара.

Ова деца из села Севце код Штрпца (слика изнад) живе сама јер су им умрли и отац и мајка.
Иван, Милица и Данијела још увек иду у школу. Сво троје су одлични ђаци а Данијела је и вуковац. Живе од социјалне помоћи и новца који надничењем заради њихов брат Миленко, најстарији од њих четворо.
Ми смо им уручили 20.000 динара и 50 евра јер нисмо били упознати са тим да живе без оба родитеља, иначе бисмо се потрудили да прилог за њих буде и већи.
Молимо све људе добре воље који су у могућности да помогну овој страдалној дечици. Ми ћемо их поново посетити већ приликом нашег следећег одласка на Косово и Метохију.

Породици Станојковић и з села Сушиће код Штрпца (слика изнад), уручили смо помоћ у виду одеће, обуће и др. и новчани прилог од 20.000 динара и 50 евра.
Станојковићи су са 14 деце најмногодетнија српска породица у Србији. Три сина Радована и Љиљане Станојковић су се већ оженили и три кћерке удале, тако да сада осим четрнаесторо деце имају већ и 12 унучади.
Одећу, обућу и др. су послали Ана Ђенић и породица која је желела да остане анонимна, а новчану помоћ Душан Миловановић (50 евра), Александар Ранковић (5000 динара), Новица Малиџан (2000 динара) а 13000 динара Ненад Јеремић и његови пријатељи. 

Оцу Ненаду Стојановићу смо уручили 500 евра за обнову цркве Светог Саве, непокретно културно добро као споменик културе Републике Србије, која је спаљена у погрому 17. марта 2004. године.

Прилог су послали Миленко Спасојевић, његова супруга Милијана и четворо деце. Миленко је председник црквеног одбора кантона Тићино и раније је слао помоћ за цркву Светог Саве и учествовао у бројним хуманитарним акцијама. (5)
Осим тога, уручили смо и 150 евра као дар породици оца Ненада, прилог Ненада Јеремића и његових пријатеља.
”Црква светог Саве је била Представља једини изведени пројекат сакралне грађевине архитекте Андре Стевановића, коаутора пројеката Српске академије наука и уметности и Народног музеја у Београду. Црква Св. Саве је саграђена од 1896. до 1912. у неовизантијском стилу, са основом у облику уписаног крста. Полигонално кубе почива на шест осмоугаоних стубова који доминирају унутрашњим простором. Иконостасну преграду је 1914-15. осликао Димитар Андонов-Папрадишки из Македоније. Западно од храма саграђена је 1938. звонара, према пројекту арх. Александра Дерока.” (6)

Породици Ђурић у селу Лозиште, Ивану и Достани и њиховом сину Младену (слика изнад), недалеко од манастира Бањаска, уручили смо новчану помоћ од 100 евра и 3 хиљаде динара. 

Породици Дарка Антића из Ораховца (слика изнад) уручили смо фрижидер у вредности од 169 евра и 100 евра новчане помоћи. 

Списак приложника (осим оних које смо претходно поменули у коментарима фотографија):

Пише: Димитрије Марковић


1) https://www.kosovo-online.com/…/nicicima-iskljucena…

2) https://www.radiokontaktplus.org/…/u-jane-zlatne…/30991

3) http://www.spc.rs/…/slava_humanitarne_organizacije…

4) http://drustvo-svetiarhangeli.org.rs/…/%D1%86%D1%80%D0…

5) http://www.spc.rs/…/velika_humanitarna_pomotsh_srba_iz… 

6) http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=163

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s