Божићна хуманитарна акција ”Косово и Метохија 2022”

На Косово и Метохију су од наше шесточлане групе (Димитрије Марковић, Ненад Јеремић, Давид Млинек, Даниел Шварц, Јан Урбанчик и Јан Чопак) овога пута успели да уђу само Давид Млинек и Јан Чопак, али је уз Божију помоћ, завхваљујући доброј организацији и планирању, њиховој сналажљивости и нашим вредним пријатељима са Косова и Метохије који су их дочекивали у сваком месту и помагали им, акција поделе помоћи успешно спроведена. Акција поделе помоћи је трајала од 08.01 до 10.01.2022.

Пре поласка на Косово и Метохију наша браћа из Чешке су присуствовали богослужењу и паљењу бадњака у манастиру Рачи код Бајине Баште а затим, уз благослов старешине цркве оца Владимира Васиљевића, на поноћној божићној Литургији у цркви Светог Саве у истом граду.

Ломљење Божићне чеснице. Слева надесно: Даниел Шварц, Јан Чопак, Даниелова супруга Зузана, Давид Млинек и Димитрије Марковић.

Укупна висина помоћи коју смо овога пута прикупили износи око 18.000 евра али како су уплате стизале и када смо већ кренули на пут један део прикупљених средстава је остао неискоришћен и биће подељен током Васкршње хуманитарне акције коју ћемо спровести. Од ове суме је близу 10.000 евра помоћ коју су донели наша браћа Чеси а остатак су прилози пријатеља из централне Србије. Појединачно највећи прилог од 2000 евра дао је Горан Орлић из Вршца, затим Миленко Спасојевић из Швајцарске, Богдан Влаховић, Јелена Лековић Павловић и Јована Стојић.

Ана Ђенић са сином Војином, супругом др Љубинком Ђенићем (лево) и Димитријем Марковићем (десно)

Ана Ђенић је и ове године обрадовала малишане са Косова и Метохије посебним Божићним пакетићима чији садржај је прилагођен узрасту сваког детета понаособ.

Посебну захвалност дугујемо Ненаду Јеремићу из Београда који је у кругу својих пријатеља прикупио око 5000 евра.

Димитрије Марковић (лево) и Ненад Јеремић (десно) испред манастира Бањска током једне од претходних посета Косову и Метохији

По благослову оца Илариона, игумана манастира Драганац, преко манастира смо упутили помоћ у висини од две хиљаде евра за три српске породице у селима Зебинце, Манута и Понеш. Породици Костић из Зебинца је купљен ормар, Костићима из Мануте је помоћ била потребна за санацију куће и купатила, а Трајковићима из Понеша за дубинску пумпу и водоводне инсталације од бунара до куће и унутар куће.

Архивска фотографија: Димитрије Марковић (у средини) са Трајковићима у манастиру Драганац

Душану Ристићу из Јасеновика код Новог Брда купили смо добро очуван полован трактор у вредности од 3200 евра. Душан Ристић је завршио Полицијску академију али је упркос томе одлучио да се врати на Косово и Метохију и живи у селу селу у коме се родио, и сачува земљу коју су му оставили његови преци. Душан се претходне 2021. године и оженио па верујемо и надамо се да ће њега и његову супругу Слободанку Господ ускоро благословити децом.

Душан Ристић (у трактору) и Давид Млинек

Зорану Михајловићу из Штрпца, који додатне приходе остварује производњом и продајом ракије купили смо прохромско буре запремине 400 литара у вредности од 280 евра.

Породици Милић из Сушића код Штрпца, коју чине отац Горан, мајка Јелена и њихови синови Вељко и Србољуб и близанци Никодим и Јаков који су још увек бебе, донирали смо 3000 евра за куповину трактора. Милићи се баве сточарством па им је за обављање свакодневних послова био неопходан трактор за чију куповину нису имали довољно новца.

Милићи са Давидом и Јаном

Породици Благоја Радића из Ораховца донирали смо 1500 евра за реконструкцију винског подрума. Наиме, породица Радић се бави производњом вина и на тај начин остварује неопходне приходе. Крај у коме се налазе Ораховац и Велика Хоча богат је виноградима чији узгој овде, због погодних услова, има вековну традицију.

Благоје Радић са винима које ”корени” и ”Источник” које праве

Оцу Јовану Радићу, старешини цркве Светог Ђорђа у Призрену, наша браћа из Чешке су донели целивајући крст. Код оца Јована смо оставили списак свих приложника са молбом да они и њихове породице буду поменути у молитвама

Отац Јован Радић (у средини) са Давидом Млинком (десно) и Јаном Чопаком (лево)

Вредној породици Златана Миловановића из Јасеновика код Новог Брда купили смо стеону краву у вредности од 950 евра. Миловановићи су имали могућност за држање још једне краве уз две које већ имају, али нису били у могућности да је купе.

У штали код Миловановића

Породици Славише Ристића из истог села смо купили два ПВЦ прозора 120 х 120 са ролетнама у вредности од 440 евра.

Свесни чињенице да “не живи човек само о хлебу” (Лк. 4,4) увек смо се трудили да не запоставимо ни различите духовно-културне активности на Косову и Метохији. Овога пута смо донацијом од 300 евра помогли рад црквеног хора “Симонида” из Грачанице који окупља велики број деце. Поменута средства смо уручили хоровођи, ђакону Братиславу Богдановићу. На Међународном фестивалу хорова одржаном крајем 2021. године у Кикинди, на коме је учествовало 50 хорова из 5 земаља, хор Симонида је у категорији А1 мешовити хорови освојио златну медаљу.

Хор ”Симонида” са хоровођом ђаконом Братиславом Богдановићем (десно) и оцем Јованом Радићем (лево)

Кик-бокс клубу из Лапљег Села смо уручили спортску опрему за борилачке вештине. Опрему је примио тренер клуба Слободан Станисављевић.

Слободан Станисављевић (десно) тренер кик-бокс клуба у Лапљем Селу

Породици Ђорђевић из села Севце код Штрпца уручили смо три пара нових зимских ципела, хигијенска средства и помоћ у висини од 70.000 динара. Данијела, Кристина, Милица и њихов брат Иван живе само са мајком од социјалне помоћи и зараде њиховог старијег брата Миленка који надничи у Београду. Данијела, која је одличан ђак, поменула је у раговору са нама да има жељу да студира архитектуру па ћемо покушати да јој уз помоћ добрих људи обезбедимо стипендију јер би диплома факултета за њу била најсигурнији начин за излазак из тешке материјалне ситуације. Уколико неко жели и може да помогне Данијели у вези са стипендијом, молимо вас да нам се јавите.

Милица, Данијела, Кристина и Иван Ђорђевић

Милени Стојановић из истог села, без сталног запослења, којој се муж упокојио и која живи са две мале ћерке од осам и шест година, уручили помоћ од 200 евра и божићне пакетиће.

Јан и Давид са Миленом и њеним ћеркицама

Породици Станка Станковића из села Врбештица код Штрпца уручили смо новчану помоћ од 200 евра и пакетиће за три ћерке, Александру, Анастасију и Андријану. Станко Станковић, нажалост, због болести није у могућности да ради и на тај начин обезбеди приходе за своју породицу.

Давид и Јан са породицом Станковић

Породици Станојковић из села Сушиће код Штрпца уручили смо помоћ од 200 евра и коришћену одећу за децу. Коришћену али очувану одећу за децу је добила и породица Саше Васића из Јасеновика.

Новчану помоћ од 200 евра је добила и породица Кривчевић из села Беревце код Штрпца.

Јан и Давид са Љиљаном Станојковић и троје од четрнаесторо њене деце

Новчану помоћ од 200 евра је добила и породица Кривчевић из села Беревце код Штрпца. У Гораждевцу смо поделили помоћ за шест старачких домаћинстава. У питању су старији људи који живе сами у тешким условима – Марица Максић, Достана Доганџић, Милена Јовановић, Милунка Манојловић, Милена Портић и Живко Рашковић који живи у сеоској капели. Сви су добили новчану помоћ од по 150. Исту суму је добио и Радован Крстовић из Гораждевца, као и Слађан Павловић из суседног села Бело Поље.

Давид и Јан са Достаном Доганџић (80 година) из Гораждевца

За једину српкињу у Пећи, баку Румену Љубић, купили смо на њену молбу разног воћа и уручили новчану помоћ у истој висини. Ако Бог да посетићемо је поново када следећи пут будемо долазили на Косово и Метохију.

Давид Млинек (лево) и Јан Урбанчик (десно) са једином српкињом у Пећи, Руменом Љубић

Осим онога што је наведено, поделили смо и велики број божићних пакетића, играчака и слаткиша деци у Јасеновику, Штрпцу, Ливађу, Грачаници и другим местима.

Захваљујемо се свим приложницима али и пријатељима са Косова и Метохије који нам помогли да успешно спроведемо ову добротворну акцију.

Мир Божији – Христос се роди!

Димитрије Марковић

Списак приложника:

Горан Орлић, Миленко Спасојевић, Јелена Лековић Павловић, Богдан Влаховић, Ана Ђенић, Јована Стојић, Синиша Спасојевић, Даниела Варцабова, Зоран Џамбасовић, Душан Миловановић, Д.П., Катарина Петровић, Милена Огњановић, Данијела Краговић, Дарко Јовановић, Небојша Катић, Душан Мићић, Данијела Селаковић, Александар Ранковић, Јадранка Мушкиња, Одељење за физикалну медицину Дома здравља Бајина Башта, Терзић Милан, Стублинац Александар, Петровић Срђан, Јовановић Никола, Живић Душан, Савовић Владимир, Петровић Тодор, Бирчанин Радивоје, Лукић Небојша, Тривунац Милош, Виријевић Звонко, Костић Ђуро, Марић Младен, Савић Радосав, Јеремић Срђан, Јеремић Јован, Јеремић Миливоје, Јеремић Зоран, Јеремић Бојан, Обрадовић Никола, Војиновић Милан, Војиновић Владан, Павићевић Тиодор, Јеремић Невена, Ауто плац Ројал, Мирчић Александар, Бокор Роберт, Жакула Ђорђе, Алексић Милан, Недељковић Владимир, Недељковић Душан, Дамњановић Милан, Окука Драгана и Спасоје са родбином и пријатељима (Ивана, Теодора, Радослав, Стефан, Бранислав, Софија, Јелена, Мирјана и Бранислав), Ђуровић Бојан, Симендић Владимир, Дулановић Милан, Дулановић Миланко, Игњатовић Александар, Шишић Елдар, Митровић Душан, Радојичић Александар, Зец Марко, Игњатовић Виктор, Игњатовић Милица, Законовић Ивана, Мицић Томислав, Ђурић Татјана, Миленковић Никола, Радосављевић Марко, Праштало Јелена, Јованчевић Ана, Савић Давид, Смиљанић Јелена, Козичић Воја, Деспић Страхиња, Станојевић Марко, Бокун Милена, Шишић Елдар и пријатељи (Драган, Иван, Никола, Озрен, Владимир).

Пријатељи Ненада Јеремића који су послали прилог (1/2)
Пријатељи Ненада Јеремића који су послали прилог (2/2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s