Васкршња хуманитарна акција за Косово и Метохију2022

Димитрије Марковић (лево) и Ненад Јеремић (десно) са Младеном Ђурићем

У периоду од 29. априла до 02. маја 2022 године спровели смо Васкршњу хуманитарну акцију током које смо поделили помоћ за четрнаест српских породица у више места на Косову и Метохији. Вредност подељене помоћи износи више од пет хиљада евра.

Младену Ђурићу из села Лозиште код Бањске донели смо коришћен али добро очуван лаптоп, мобилни телефон, одећу и новчану помоћ. Младен је 2009 годиште и иде у седми разред а живи са мајком и оцем који су незапослени.

Ненад Јеремић (лево) и Димитрије Марковић (десно) са оцем Иларионом у манастиру Драганац

Оцу Илариону, игуману манастира Драганац, предали смо новчану помоћ у висини од 1200 евра за породицу Славише Васића из Шилова.
Славиша живи старим и болесним родитељима а новац ће бити искоришћен за куповину нове столарије за кућу.
Како нам је речено, “Славиша својим залагaњем, послушношћу и радним особинама, има све препоруке игумана и братије манастира Драганац.”

Са Душаном Ристићем у Јасеновику

Душану Ристићу из Јасеновика смо купили прикључак за трактор за скупљање сена у вредности од 450 евра. Трактор који смо му уручили током наше Божићне хуманитарне акције већ се увелико користи јер је сезона пољских радова одавно почела, а Душан помаже и својим комшијама да поору, довуку дрва и сл.

Са Слободаном Стојановићем из села Прековце

Слободану Стојановићу из села Прековце код Гњилана уручили смо помоћ од 1000 евра за набавку материјала за изградњу куће.

Ненад Јеремић (лево) са Иваном Перићем на фарми свиња

Породици Ивана Перића из села Прековце, између Грачанице и Гњилана, која се бави сточарством, уручили смо новчану помоћ од 500 евра за куповину сточне хране за фарму свиња. Вредни домаћин Иван Перић са супругом, двојицом синова, снахама и унучићима живи у једном домаћинству.

Са Драганом Милошевићем (у средини) који се бави живинарством

Драгану Милошевићу из села Јажинце код Штрпца, без сталног запослења, који живи са болесним оцем, купили смо аутоматски инкубатор капацитета 200 јаја у вредности од 450 евра. С обзиром да је већ почео да добија поруџбине за пилиће верујемо да ће му инкубатор помоћи да обезбеди неопходне приходе.

Са Зораном Михајловићем (у средини) на његовом имању у Штрпцу

Зорану Михајловићу из Штрпца који живи са супругом и троје деце а додатне приходе остварује производњом и продајом ракије купили смо три храстова бурета од по 110 литара за чување и одлежавање ракије у вредности од 390 евра.

Са Миленом Стојановић самохраном мајком

Милени Стојановић из села Севце код Штрпца супруг се недавно упојио, живи са две мале ћерке и без сталног је запослења. Овога пута уручили смо јој једнократну новчану помоћ од 20.000 динара.

Са Кристином Ђорђевић у селу Севце

Кристина Ђорђевић је једно од петоро деце која живе само са мајком у селу Севце код Штрпца. Овога пута смо им уручили новчану помоћ од 20.000 динара. Посебно нас радује што је Кристинина старија сестра Данијела добила стипендију за Архитектонски факултет на нашу иницијативу а захваљујући тексту новинарке ”Политике” Драгане Јокић Стаменковић, од хуманитарне организације “Чоколадно небо”.
Захваљујемо се од срца Драгани Јокић Стаменковић и доц. др Тамари Шкорић директорки Х.О. “Чоколадно небо”.

Са Достаном Кривчевић и једним од њених тројице синова (у средини)

Достани Кривчевић из села Беревце код Штрпца, којој се крајем марта упокојио супруг, мајци троје деце, уручили смо новчану помоћ од 30.000 динара.

Новинар Иван Миљковић (лево) и Ненад Јеремић (десно) са Веселином Денићем

Веселину Денићу из Новог Бадовца код Приштине који живи у кући без струје и воде уручили смо једнократну помоћ од 20.000 динара.
Пошто Веселин још увек нема ни шпорет на дрва ни фрижидер приликом следећег доласка ћемо му их купити. Захваљујемо се господину Ивану Миљковићу на помоћи.

Ненад Јеремић (десно) са Благојем Радићем

Породици Благоја Радића из Ораховца донирали смо пратећу опрему за винарство (сумповин,стаклене флаше, сушилицу за флаше итд.) у вредности од око 16000 динара. Породица Радић се бави производњом вина и на тај начин остварује неопходне приходе.
Крај у коме се налазе Ораховац и Велика Хоча богат је виноградима чији узгој овде, због погодних услова, има вековну традицију.

“Валентини Ристић с братском љубављу, Матија Бећковић”


Валентини Ристић смо донели књигу са посветом коју јој је послао наш велики песник и родољуб Матија Бећковић. Валентина је наставница српског језика у основној школи у Јасеновику код Новог Брда, у Косовском Поморављу, а Матија Бећковић и на овај начин показује своју љубав према Косову и Метохији. Другу књигу је послао Оливери Радић из Ораховца, такође наставници српског језика а трећу баки Румени Љубић, јединој српкњи у Пећи која је такође предавала српски језик. Нажалост, баку Румену су пред наш долазак деца одвела у централну Србију.

Димитрије Марковић (лево) и Радован Крстовић (десно)

Један од наредних циљева нам је да прикупимо новац за куповину садница јагода и део система за наводњавање за Радована Крстовића из Гораждевца код Пећи. На тај начин бисмо Радовану који је незапослен успели да обезбедимо неопходне приходе.
Процењена вредност инвестиције је око 2500 евра а да би саднице стигле на време морају се наручити до фебруара тако да ће акција прикупљања неопходних средстава бити отворена до тада.
Молимо све који су у могућности и желе да помогну да нам се јаве путем електронске адресе dimitrije.markovic@ymail.com

Испред споменика убијеној српској деци у Гораждевцу

У Гораждевцу смо прислужили свеће и помолили се за душе српске деце убијене од стране шиптарских терориста док су се купала на реци Бистрици.
“Ваша смрт крваво ново је крштење,
Не водом но крвљу – пуно очишћење !
Крв праведна пере од грехова свију,
И вид даје свету јачи од очију.
Пређосте из таме у сијање Раја,
И у живот вечан коме нема краја.
Због верности Богу и Божијој правди,
Пострадасте телом, земља се растужи;
Ал` спасосте душе, небо се весели,
А претци се ваши небом распеваше,
На капији Раја сретоше вас с песмом:
„Имена су ваша у Књизи вечности;
Улазите у Рај, децо бесмртности“.
Сад у царству вечном, где је вечно Данас,
Без Јуче и Сутра, молите се за нас.”

Владика Николај, Ђердан од мерџана

Захвалнице Црквене општине Ораховац при храму Успења Пресвете Богородице нашој браћи Чесима, са којима од 2013 године организујемо заједничке добротворне акције, за помоћ српском народу на Косову и Метохији.
“Неизмерно Вам хвала што нас не заборављате.”
Захваљујемо се у њихово име оцу Милану Станојевићу и ђакону Братиславу Богдановићу.

Захваљујемо се Александру Ранковићу, Милени Огњановић, Драгану Петровићу, Катарини Петровић, Дарку Васићу и осталим приложницима у име породица које су добиле помоћ.

Списак са именима свих дародаваца оставили смо у манастиру Драганац са молбом да са њиховим породицама буду поменути у молитвама.

Димитрије Марковић

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s