Добротворна акција ”Косовски завет 2022”

Помоћ смо овога пута, због забране уласка на територију самопроглашене ”Републике Косово”, онима којима је намењена упутили или директно или преко манастира, цркава и наших пријатеља.
Због тога ће у већем броју случајева и изостати фотографије уручења помоћи.
Преко манастира Драганац упутили смо помоћ за три породице: породици Васић из села Извор код Новог Брда 400 евра за куповину улазних врата, породици Миловановић из Јасеновика 360 евра за куповину замрзивача и породици Стојановић из Страже код Гњилана 25.000 динара.

Уплата за три породице из околине манастира Драганац


Породици Синише Јовића из села Зебинце код Новог Брда уплатили смо 85.000 динара за куповину ламината.Захваљујемо се господину Неђељку Зејаку на помоћи.

Ламинат за породицу Јовић из ЗебинцаЗа обнову цркве Светог Николе познатије као Рајкова црква уплатили смо на рачун Црквене општине Призрен 50.000 динара. Задужбина је призренског властелина Рајка Киризимића чији се син Богдан Киризимић помиње у Призрену 1361 и 1368. Цар Душан ју је 1348. године приложио манастиру светих Арханђела. Улето 1999. године, после доласка немачких мировних снага, минирали су је албански терористи.

Уплата за обнову Рајкове цркве


За обнову Цркве Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице уплатили смо 100.000 динара. Црква је опљачкана и спаљена од стране Албанаца 17. марта 2004. године. Црква представља непокретно културно добро као споменик културе.

Уплата за обнову цркве Светог Саве у Косовској Митровици


Златку Томићу из села Сушиће код Штрпца 20.000 динара.
Милени Стојановић из села Севце код Штрпца која је незапослена и живи са две мале ћерке јер јој се муж упокојио 20.000 динара.

Ненад Јеремић (лево) и Димитрије Марковић (десно) са Миленом и њеним ћеркицама


Петочланој породици Станковић из Врбештице код Штрпца 25.000 динара. Оба родитеља су незапослени.
Јелени Величковић из Штрпца која је уписала педагошки факултет у Косовској Митровици једнократну стипендију од 20.000 динара. Јелена има још сестру и брата а само је отац запослен.

Део петочлане породице Станковић из Врбештице


Младену Ђурићу из села Лозиште код Бањске коме смо прошли пут поклонили лаптоп и мобилни телефон, овога пута смо послали 10.000 динара.

Димитрије Марковић (лево) и Ненад Јеремић (десно) са малим Младеном (архивска фотографија)


Породици свештеника Небојше Секулића из Истока уплатили смо 30.000 динара. Отац Небојша има четири детета а у Истоку живи свега седморо Срба.

Отац Небојша са породицом


Зорану и Катарини Илић из Грачанице, родитељима четворо деце, уплатили смо 20.000 динара.

Троје од четворо деце породице Илић из Грачанице


Новчану помоћ од по 10.000 динара добило је шест породица у Косовској Митровици. За поделу помоћи се од срца захваљујемо оцу Ненаду Стојановићу и Томици Костићу.
Помоћ је уручена шесточланој породици Мирољуба Недељковића, петочланој породици Миодрага Ћамиловића, петочланој породици Југослава Недељковића, такође петочланој породици Срђана Казића, четворочланој породици Југослава Радовановића и самохраној мајци Марији Стефановић.

Отац Ненад Стојановић са једном од шест породица којима је уручена новчана помоћ


Веселину Денићу из Бадовца код Грачанице купили смо шпорет на дрва и телевизор. Укупна вредност помоћи износи 67.000 динара. Захваљујемо се на помоћи нашем пријатељу Ивану Миљковићу, уреднику информативног портала “Ризница” на помоћи при куповини и допремању купљених предмета.

Веселин Денић из Бадовца


Од срца се захваљујемо свима који су дали прилоге и на тај начин помогли да се успешно спроводе и ова хуманитарна акција и на тај начин помогне опстанак српског народа на Косову и Метохији.
Захваљујемо се свима у име породица и црквених општина које су добиле помоћ и у наше лично име.
Пошто нисмо успели да уђемо на Косово и Метохију списак са именима свих добротвора који су дали прилоге за ову хуманитарну акцију уместо у некој од светиња тамо, како то обично радимо, оставили смо у манастиру Студеници са молбом да буду поменути у молитвама.
Од Бога вам и вашим породицама свако духовно и земаљско добро!

Списак приложника. Осим тога захваљујемо се Синиши Спасојевићу, Павлу Дакићу и проф. др Милени Огњеновић


Косовски завет је по својој суштини закон љубави. Свети кнез Лазар је на Косовом пољу испунио обе заповести о којима виси сав Закон и Пророци:
“Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мишљу својом. Ово је прва и највећа заповест. А друга је као и ова: Љуби ближњега свога као самога себе.”
(Мт. 22, 37-39)
Прву и највећу заповест је испунио изабравши између Царства Небеског и царства земаљског ово прво. Другу заповест је испунио тако што је мученички пострадао у борби против некрста јер “од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље” (Јн. 15,13)
Спремност да се положи живот је највећи израз љубави али не и једини. Љубав се показује и на разне друге начине а прилике да је покажемо пружају нам се свакодневно. Један од начина на који “вера кроз љубав дела” (Гал. 5, 6) јесте милосрђе.
Управо из тог разлога и спроводимо наше добротворне акције на Косову и Метохији. То је један од начина на који испуњавамо косовски завет као завет љубави.
Трудимо се да макар на тренутак, попут Симона Киринејца (Мт. 27, 32) поделимо терет крста са нашом браћом на Косову и Метохији.
“И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.” (1Кор. 13, 2)
Да имамо макар са нечим да изађемо пред Милоша и остале српске витезове.


Димитрије Марковић и Ненад Јеремић

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s