Васкршња добротворна акција 2023

Добротворна акција за Косово и Метохију Васкрс 2023

И ове године смо поводом Васкрса спровели добротворну акцију помоћи српском народу на Косову и Метохији. Први део помоћи је подељен између Божића и Васкрса а други део непосредно пре и после Васкрса. Овога пута је подељено укупно око 6880 евра.

Ако узмемо у обзир да је као и до сада  реч искључиво о прилозима ширег круга наших пријатеља и да се информација ширила од уста до уста имамо разлога да будемо задовољни постигнутим резултатом.

Хвала свим нашим драгим пријатељима и људима добре воље који су својим прилозима помогли да за најрадоснији празник Васкрсења Христовог обрадујемо неколико српских породица на Косову и Метохији.

Такође се захваљујемо свим пријатељима са Косова и Метохије који су нам помогли да помоћ стигне до оних којима је намењена.

Између овогодишње Божићне и Васкршње добротворне акције по благослову оца Исаије из манастира Дечани уплатили смо 1800 евра за куповину садница јагода Радовану Крстовићу из Гораждевца код Пећи. Радован већ има једну мању парцелу под јагодама а пошто је без сталног запослења проширење засада ће му обезбедити довољне приходе за живот.

Димитрије Марковић са Радованом Крстовићем током једне од претходних посета Гораждевцу

Породици Златана Миловановића из Јасеновика код Новог Брда упутили смо у том периоду помоћ од 15.000 динара како би пребродили тренутне потешкоће. Миловановићи су вредна породица која се бори за опстанак на Косову и Метохији а баве се пољопривредом.

Ненад Јеремић (лево) и Димитрије Марковић (десно) са Златаном и Милошем Миловановићем током једне од претходних посета
Ненад Јеремић (лево) и Димитрије Марковић (десно) са Златаном и Милошем Миловановићем током једне од претходних посета

Породици Негована и Нине Савић из махале Мирковци код Новог Брда уплатили смо 12.000 динара у периоду између Божићне и Васкршње акције за куповину дечијег кревета а током Васкршње добротворне акције још 16.800 динара за још један кревет, што чини укупно 28.800 динара. Савићи су истрајни у својој намери да остану на свом имању на Косову и Метохији. На овај начин дајемо наш скроман допринос томе.

Негован Савић са децом

Породици Драгана Арсића из Грачанице смо данас уплатили новчану помоћ од 80.000 динара.

Арсићи су петочлана породица коју чине отац Драган, мајка Дијана и троје деце, Викторија (17 година), Анисија (10 година) и Стефанија (6 година). Драган ради као физички радник, супруга Дијана је незапослена а живе као подстанари. Нису имали новца да плате станарину за последња три месеца а недостајало им је и за основне животне намирнице.

Драган и Дијана Арсић са децом

На молбу из манастира Драганац породици Петковић из села Прековце код Новог Брда уплатили смо 240.000 динара (=2000 евра) за грађевински материјал. Новац је уплаћен на рачун манастира. Данијел и Јелена Петковић имају троје деце, Огњена (9 година), Дамјана (6 година) и Василија (3 године) а са њима живи и Данијелова мајка Гордана.

Истрајни су у намери да остану на Косову и Метохији а из манастира кажу да је реч о узорној породици.

Данијел и Јелена Петковић са децом

На молбу из манастира Драганац и по препоруци надлежног пароха, оца Бојана, уплатили смо 78.000 динара (=650 евра) петочланој породици Стојановић из села Стража код Новог Брда за куповину жице и другог материјала за ограду. Наиме, Стојановићи живе у албанском окружењу а ограда ће им помоћи да се осећају безбедније и да спрече Албанце да се крећу по њиховом дворишту и пуштају псе. Санела и њен супруг имају троје деце, незапослени су и живе од надничења. Уплата је извршена на рачун манастира Драганац.

Мали Стојановићи из Страже код Новог Брда

Породици Сунчице Миленковић из села Бољевце код Новог Брда уплатили смо 43.200 динара за куповину два ПВЦ прозора. Миленковићи су узорна и вредна породица истрајна у намери да остане на својој земљи на Косову и Метохији.

Прозори и врата у кући Миленковића које је неопходно заменити

Породицу Бошковић из села Горња Битиња код Штрпца за овај Васкрс обрадовали смо куповином краве за коју смо издвојили 117.000 динара. Породицу чини Владе Бошковић као глава породице, супруга Сања, ћерка Јована и син Миодраг. Владе и Сања су незапослени, Јована је студент а Миодраг ученик основне школе.

Извор прихода им је социјална помоћ коју примају, пољопривреда и сточарство.

Истрајни су у намери да остану на Косову и Метохији, на свом имању. Захваљујемо се на помоћи господину Звонку Михајловићу, бившем председнику општине Штрпце.

Владе Бошковић са купљеном кравом

Лазару Максимовићу из Грачанице купили смо апарат за заваривање и пратећу опрему у вредности од 48.000 динара (400 евра).

Лазар је 2004 годиште, завршио је средњу саобраћајну школу. Живи са оцем, мајком и старијим братом. Само отац је запослен.

План му је да приватно ради заваривачке послове, јер у Грачаници нема мајстора који се тиме баве, а он је занат научио од стрица. Захваљујемо се ђакону Братиславу Богдановићу на помоћи.

Лазар Максимовић са купљеним апаратом

На фотографији испод је дат списак приложника с тим што су неки од њих изразили жељу да остану анонимни тако да се њихова имена не налазе на списку.

Списак приложника
Списак приложника (2. део)

Захваљујемо се још једном свим приложницима у име оних који су добили помоћ, са молбом Господу за здравље и свако добро драгих нам добротвора и њихових породица.

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Димитрије Марковић

Ненад Јеремић

Димитрије Марковић (лево) и Ненад Јеремић (десно) на Газиместану током једне од претходних посета Косову и Метохији

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s