Ко нам то ”открива” историју?

Псеудоисторичар Горан Шарић

Пише: Димитрије Марковић

Јован И. Деретић

Јован И. Деретић је у емисији ”Голи живот” (1) отворено говорио о томе како су га врбовали Американци. Наравно, како је реч о псеудонаучнику ни ове информације се не могу узети као тачне без додатне провере, али свакако заслужују пажњу. Наиме, постоје основане сумње да се псеудоисторија и неопаганизам користе као средство хибридног рата у циљу урушавања националног идентитета и извршења етноцида. Због тога је важно да знамо ко су људи који их пропагирају.
Водитељ: Они кажу, Деретићу, да си ти неки тајни агент? Ти си на почетку 90-их био председник избегличке Владе, краљевске, и ЦИА те поставила на то место?
Деретић: Није ЦИА него други, други су ту били у питању. Био сам председник краљевске владе у егзилу четири године.
Водитељ: А ко те поставио? ЦИА? Пентагон?
Деретић: Није ЦИА, то је нешто друго. То је била нека дипломатска игра Американаца која је ишла из Стејт департмента и ишла је даље… и мало из Беле куће… са та два места. Они су у то време сматрали да треба да се успостави краљевска влада у егзилу и она је успостављенал али није имала никаквог утицаја.
Водитељ: Ко је тебе изабрао за председника краљевске избегличке владе?
Деретић: Па Американци су дошли код мене, дошло је њих четворица. Један је био из дипломатске службе, један је био пензионисани генерал, један је био са Универзитета, био је професор универзитета. Не знам овај четврти стварно шта је радио.
Водитељ: Тај је ЦИА сигурно?
Деретић: И ако је, па шта. Они су мени рекли да би ја требао да се примим те дужности… и ја сам то одбијао у почетку, и онда је један од њих рекао -,,Јоване прими се, да немамо проблема ни ми ни ви”, – ,,Је ли тако?”, – ,,Јесте!”, – ,,Добро, пишите!”.
Водитељ: Чекај, ко је теби дао мандат? Престолонаследник Александар Карађорђевић?
Деретић: У његово име је то урађено, међутим они су толико мало држали до њега да је моје постављење потписао један амерички генерал.“

Александар Шаргић

У вези са Александром Шаргићем је важно напоменути и то да је био члан Главног одбора Либерално-демократске партије, Чедомира Јовановића. На седници Главног одбора ове странке у јануару 2011. године био је присутан и Јован Јово Капичић, некадашњи члан Централног комитета Савеза комуниста Црне Горе и члан Централне ревизионе комисије Централног комитета Савеза комуниста Југославије. Капичић је као генерал УДБ-е почетком 1946. године координирао операцијом хапшења генерала Драгољуба Драже Михаиловића, а касније као заменик министра унутрашњих послова Југославије, био на командним дужностима везаним за Голи оток. Чедомир Јовановић, оснивач и председник ЛДП-а је познат, између осталог, по ставу да Србија мора да призна независност Косова и Метохије, изјави да је „Република Српска направљена на геноциду, на сребреничком геноциду; на етничком чишћењу незабележеном у Европи после Другог светског рата“ али и залагању за легализацију бракова хомосексуалаца и права да усвајају децу. Овакву политику Чедомира Јовановића и Либералнодемократске партије Шаргић коментарише овако: ,,ЛДП не залуђује људе великим националним темама због којих патимо вековима. Није загледан у прошлост, не превише ни у будућност, него чини ми се у садашњост и сурову реалност од које не бежи.” (2)

Александар Шаргић


Александар Шаргић се једном приликом похвалио и фотографијом на којој се налази пријатељски загрљен са директором Безбедносно-информативне агенције, Братиславом Гашићем.
Важно је напоменути да Шаргић уз пропагирање псеудоисторије и неопаганизма активно ради и на нарушавању пријатељских осећања која гајимо према Грцима. Грке нам путем својих објава представља као крвне непријатеље, а у ту сврху је са Игором Милосављевићем и Александром Митићем снимио и три емисије под насловом ,,Историја Срба и Грка” (поднаслови емисија су ,,Како је почело”, ,,Ко је живео у Грчкој” и ,,Године расплета”) у укупном трајању од преко два сата и двадесет минута. О овим емисијама Шаргић пише: ”На једном тасу геноцид почињен према твоме народу. На другом тасу прање гу.ице (цензура моја, Д. М.) у сланој води уз изједање гироса. Због ових који бирају тас број 2 одлучили смо да серијал о геноциду почињеном над Србима у Грчкој има 3 уместо 2 наставка.
Уколико буде довољно болесника којима је пречи гирос, прогласићу месец посвећен геноциду и етноциду почињеном над Србима од стране Грка. Материјала има за целу годину.
Геноцид над Србима од кога год и кад год да је почињен, не сме бити заборављен. Ни по коју цену.” (3)
Наравно, на Шаргићевом каналу ћете узалуд тражити емисију посвећену геноциду и злочинима над Србима у НДХ, о Јасеновцу и логорима за српску децу, или покољима Срба од стране злочинаца из Сребренице под командом Насера Орића на Божић у Кравици, у Скеланима, Лијешћу, Вишњици, Бјеловцу, Црвици, Петричи и другим местима.
Логично, мета Шаргића би били и Руси али се за сада не усуђује да и њих нападне, управо због чврстине веза и дубине осећања која гајимо према њима. ,,Нећемо из принципа обрађивати Берлински конгрес и Начертаније, то сам већ рекао на фејсбуку због тога што свака обрада теме у којој се види негативна улога Русије у историји Срба наилази на један отпор. Људи не желе да чују истину, не желе да чују податке, према томе… Огроман је број људи који не жели то да чује…” (4)
Као и случају Шарића, нико од Шаргићевих следбеника и поштовалаца не поставља питање колико је логично да члан Главног одбора ЛДП-а буде истовремено и ватрени родољуб и колико је логично да нам онај ко подржава и потпомаже конструкцију о наводном геноциду у Сребреници истовремено, мотивисан национализмом, ” открива” нашу ”забрањену историју”.
Због ширења неопаганизма и порнографије Александар Шаргић је 2021. године анатемисан од стране Његовог Преосвештенства епископа крушевачког господина Давида и одлучен од Цркве.

Саопштење епископа крушевачког господина Давида
Олга Луковић-Пјановић

На све ово морамо додати и то да је први муж Олге Луковић-Пјановић био познати хрватски лингвиста Братољуб Клаић, рођен као Адолф Клоц ( Adolf Klotz), члан Државног уреда за језик за време Независне државе Хрватске. Клаић је, између осталог аутор ,,Кориенског писања”, ,, Хрватског правописа”, ,, Рјечника страних ријечи, израза и кратица” итд. О његовом утицају на аутохтонисте посредством Олге Луковић- Пјановић говори се у једном тексту објављеном у ,,Вечерњим новостима”. У делу текста који носи наслов ,,Псеудоисторија у Србији — увоз из НДХ”, каже се следеће: ”Родоначелником српске псеудоисторије у новије доба сматра се Олга Луковић Пјановић, током Другог светског рата удата за Адолфа Братољуба Клаића, творца хрватског новоговора у време НДХ, који је у „кориенском правопису“, који је био на снази у НДХ, негирао једначење сугласника по звучности.” (5)


Историчар Александар Узелац наведено коментарише овако: ,,Наше аутохтонисте препознаћете по томе што избегавају да користе једначење сугласника по звучности, што говоре о ’србству‘ и ’србском‘ језику, што је творевина која је, занимљиво, потекла из једне усташке средине. То је занимљив показатељ одакле и дувају ти ветрови аутохтонизма. Они су данас у Србију углавном увезени од људи споља, из средина за које не можемо рећи да су наклоњене српским националним интересима“.
У емисији ”Голи живот”, Мирослава Петровић, власница издавачке куће ”Мирослав” која је познавала Олгу Луковић-Пјановић, била издавач њених књига и организовала њене трибине каже да је Олга Луковић-Пјановић радила на Радио Загребу.

”Кориенско писање”, правописни приручник Братољуба Клаића из 1942. године усклађен сa језичком политиком у Независној Држави Хрватској.

Да подсетимо да је ”Законском одредбом о забрани ћирилице” број XXV-33-Z.p.-1941 од 25. априла 1941. године забрањена употреба ћирилице на територији Независне Државе Хрватске.

Петровићка у истој емисији износи податак да је супруга Радивоја Пешића који је ,,открио” ,,Винчанско писмо” била Немица и закључује ”Мислим да му је она била подметнута”. (6)

Милош С. Милојевић

У горе поменутом тексту у ,,Вечерњим новостима”, на пример, Александар Узелац помиње и Милоша С. Милојевића који је тврдио да је простор средњовековне Дукље или Зете (данашње Црне Горе) „црвена Хрватска“, чиме је ,,нехотично поставио темеље црногорског сепаратизма и одвајања Црногораца од Срба, инсистирајући на хрватском пореклу Дукљана, што су касније злоупотребљавали хрватски националисти са краја 19. века, као и њихови црногорски савезници Секула Дрљевић и Савић Марковић Штедимлија.”
О Милојевићевим кривотворењима је у књизи ”Милош С. Милојевић у Призрену и његовој околини”, писао и Петар Костић, један од најистакнутијих првака у Старој Србији, рођени Призренац, управник и наставник призренске богословије. Из једног цитата у књизи Петра Костића видимо да је један пријатељ Милоша С. Милојевића из Прирена од кога, заправо, потиче добар део навода у Милојевићевој књизи ”Путописи дела праве (Старе) Србије” из непознатих побуда, на подао начин, покушао да затвори призренску богословију а њене наставнике изложи казни, која је веома лако могла значити и њихову смрт. Оно што је веома занимљиво, узимајући у обзир да Милоша М. Милојевића експлоатишу људи који за себе тврде да ”откривају” ”скривену српску историју” јесте начин на који Милојевићев сарадник покушао да заустави рад призренске богословије – откривајући Али-паши да се у богословији изучава предмет историја Срба, иако је то било забрањено. (7)
Ево како Петар Костић описује овај догађај:
”Године 1875 у месецу Августу дописник г. Милојевића хоћаше да одведе свога сина у Београд, да науке продужи, јер је два разреда био у овдашњој школи свршио. На захтевање његово дато му је било сведочанство за свршена два разреда, са оценама из свију предмета, међу којима и из историје Срба. Али чујте! Дописник г. Милојевића поднесе тадашњем мутесарифу Али-паши синовљево сведочанство да му га овај потврди, као да се то тражи у којој школи, а уствари да Али-паша види: да се у овдашњој богословији предаје историја Срба, и учини оно, што би гадне душе и злобна срца насладило.”
Милојевићевом дописнику, пише даље Костић ,,било је познато да је бивши призренски валија, Ахмед-Авди паша, тражио годину дана раније извештај од пок. управитеља И. Ставрића шта се у богословији предаје; да је исти строго забранио да се историја Срба предаје (подвлачење моје, Д.М.) и да је те године тајно предавана, па је похитао да јави, да се историја предавала преко забране, што је Али-паша могао видети из сведочанства. (стр. 93)
У то време управник богословије је био поменути Илија Ставрић а уз њега је као наставник у богословији радио прота Ђорђе Камперелић.
Божијом вољом све је прошло без последица а овај пример у потпуности и до краја открива лицемерје турбо-фолк историчара који се наводно боре против забране изучавања националне историје притом узимајући Милоша С. Милојевића као једног од својих најзначајнијих претходника.

Горан Шарић

Међутим, није само Олга Луковић-Пјановић повезана са усташама. Из онога што Горан Шарић каже у емисији ”Док анђели спавају” видимо да је близак са генералом Антом Пркачином, једним од кључних вођа неоусташког покрета, да долази у његов (Пркачинов) угоститељски објекат у Загребу, где разговарају између осталог и о српским женама а дружење, како закључујемо из Шарићевих речи, уз музику и песму траје целу ноћ.
Анте Пркачин је генерал ХВО и бивши начелник Генералштаба ХОС-а (Хрватске одбрамбене снаге) и посланик у 10. сазиву Хрватског сабора као члан Домовинског покрета. (8)
У току изборне кампање 2020. године јавну подршку му је пружио Марко Перковић Томпсон. (9)
Припадници ХОС-а су познати по коришћењу усташке шаховнице и поклича ”За дом спремни” као и и црних униформи.
Анте Пркачин отворено говори о томе да су им при стварању ХОС-а узора биле усташе док за усташку Црну легију, познату по бројним злочинима над српским становништвом, каже да је била најбоља хрватска јединица.(10)
За команданта Црне легије Пркачин каже да му је узор.
На обележавању годишњице оснивања ХОС-а у Сплиту, 10. априла 2022. године, Анте пркачин каже, између осталог, следеће:
”У Сплиту је свечарска атмосфера, лако је говорити о ИX. бојни. Али имамо ми још један јубилеј – прије 81 годину створена је НДХ. Знате ли што Хрвате повезује? Ратништво. Да се мене пита ја бих рекао како је највриједнија постројба усташка црна легија.Још једном вас поздрављам, будите за дом спремни и спремни за све што Хрватску чека у овим данима што слиједе.” (11)
Анте Пркачин је познат и по томе што негира постојање дечијих логора у Јастребарском и Сиску и тврди да је једна од познатих фотографија изгладнеле и измучене деце из логора Јастребарско заправо српски фалсификат и да је снимљена у Матарушкој Бањи. Осим тога тврди да је у Јасеновцу убијено неколико хиљада а не неколико десетина или стотина хиљада људи и сл.
Честа мета Пркачинових напада је Српска православна црква коју назива сотонском институцијом и оптужује је за припрему геноцида над Хрватима.
Анте Пркачин се терети за злочине над српским становништвом а један од њих је злочин у Сијековцу.
”У поподневним часовима, 26. марта, у Сијековац су ушли припадници ХОС-а, паравојних хрватско-муслиманских јединица из Брода, припадници “Зенги” и “Ханџар дивизије”, те тзв. “Интервентног вода ХВО из Сијековца“.
Они су извршили стравичан злочин над српским цивилима. За само један час злочиначког дивљања убијено је 19 Срба. Најмлађа жртва био је 17-огодишњи Драган Милошевић, док је најстарија жртва – Јово Зечевић имао 72 године. Наредних дана убијен је још 41 Србин.”
Љубица Седлић којој је кућа запаљена са њеним непокретним супругом сведочи да су злочинци викали: “Ово је Парагина војска и Анте Пркачина. Срби, упамтите нас”.(12)
Бивши припадник ХОС-а Сакиб Балић који признаје да је и сам убијао каже следеће:
“Пркачин је био главни организатор ликвидације српских цивила.”
Сакиб Балић оптужује ХОС и Анту Пркачна и за стравичан злочин над Ромима код Брода: “Анте Пркачин је наредио да аутобуси, којима су били превожени Роми из Сребренице и Скелана, не смију прећи на територију Хрватске. Људи из четири аутобуса, међу којима је било највише деце и жена, ликвидирани су и закопани у масовне гробнице”.(13)
О каквом злочину је реч?
”Хрватска војска масакрирала је 250 Рома, од којих 116 малишана. Најмлађем су биле две, најстаријем 15 година. Они су у конвоју од четири аутобуса покушали да оду у Италију и постоје докази да су пропуштени кроз српске линије. Нико није знао шта се с путницима десило све до 2004. када су ексхумирана 23 дечја тела у Сијековцу. Свим жртвама били су извађени органи, а већина је била обезглављена!” (14)
Да подсетимо и на то да се Шарић залаже за независност Косова и Метохије (”Косову суверенитет”) при чему активно ради на ширењу дефетистичког мишљења (”Старци не ратују”) у циљу урушавања морала и борбене готовости (фотографија испод).

Драган Јовановић

Информативни портал ,,ИН4С” је у августу 2020. године објавио критички приказ текста под насловом “Мироточивост, по Богумилу монаху“, аутора Драгана Б. Перовића, објављеног на порталу НВО “Отворени културни форум“, којим аутор даје свој допринос ревизији историје Црне Горе у складу са текућим политичким процесима.
Предмет текста Драгана Б. Перовића је свети Симеон Мироточиви, при чему се аутор користи романом псеудоисторичара Драгана Јовановића ,,Житије Савино од Богумила Монаха”,као историјским извором о животу Стефана Немање, потоњег светог Симеона Мироточивог. Перовић Јовановићево “ Житије“ у уводном делу описује као “ сведочење из прве руке, биографа и пратиоца Светог Саве, о лажном мироточењу и другим “ чудесима“ коришћеним за прављење култа Немањића“. Другим речима, Драган Б. Перовић је, на основу описа романа Драгана Јовановића, који има за циљ да привуче купце и читаоце, поверовао да је заиста реч о спису са краја 12. и почетка 13. века. И тако се Перовић користио овим романом као доказом “ са лица мјеста“ у борби против “ црквених жреца“, “ Београдске патријаршије“ и њихове “ митоманије“. (15)

Аутор: Димитрије Марковић

Литература:

1) https://www.youtube.com/watch?v=T3dFQD20914
2) https://localpress.org.rs/nisu-dovoljne-samo-kozmeticke-promene/
3) https://www.youtube.com/c/SrbijaGlobal/videos
4) https://www.youtube.com/watch?v=wxqlNtwsKHk&t=230s
5) https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:839945-Ratovali-i-protiv-faraona-Mozeli-se-oboriti-teza-da-su-Srbi-najstariji-narod-na-svetu
6) https://www.youtube.com/watch?v=R5adaXP4XcY
7) https://teodulija.net/2021/02/21/%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%98%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%88-%D1%81-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80-%D0%B8%D0%BB/
8) https://www.sabor.hr/hr/zastupnici/prkacin-ante-10-saziv-hrvatskoga-sabora
9) https://www.jutarnji.hr/izbori/vijesti/prkacin-zahvalio-thompsonu-branitelji-i-stradalnici-su-se-prepoznali-u-njegovim-rijecima-15006206
10) http://www.zlocininadsrbima.com/Zlocinac.aspx?ImeZlocinca=%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0
11) https://slobodnadalmacija.hr/split/na-obljetnici-osnutka-hos-ove-bojne-opet-se-vikalo-za-dom-spremni-ali-show-je-ukrao-ante-prkacin-imamo-mi-jos-jedan-jubilej-prije-81-godinu-stvorena-je-ndh-zasto-se-o-tome-ne-smije-govoriti-1183016
12) https://jadovno.com/sijekovac-zlocin-bez-kazne/
13) https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=8132
14) http://jadovno.com/arhiva/posavina/articles/masakr-u-selu-siekovcu.html
https://www.in4s.net/o15) -15) inteligenciji15) -15) montenegrinske15) -15) inteligencije/

One thought on “Ко нам то ”открива” историју?

Leave a comment