Академик Богдановић о депортацији Албанаца

Академик Димитрије Богдановић о петицији за депортацију Албанаца, досељеника на Косово и Метохију, у матичну земљу. (1)

Новинар Лука Мичета:
“На крају бих Вас упитао шта мислите о недавној петицији, а нарочито о њеном петом захтеву” ,,да се откаже гостопримство емигрантима из Албаније, насељеним од 6. априла 1941. године до данашњег дана, без обзира да ли су насељавани по Мусолинијевом програму или касније, по програму Енвера Хоџе. Они на територији СФРЈ, супротно законима СФРЈ, поседују некретнине, а већина њих предњачи терором над Србима. Југославија, на жалост, не зна ни њихов број, али по нашим подацима има их преко 260.000. Ниједан Србин из Албаније протеклих деценија није имигрирао из Албаније у нашу земљу, иако их према познатим подацима тамо има преко 30.000. Изложени најцрњем терору, они у Албанији као да не постоје. Никада раније најодговорнији појединци и тела ове земље нису то питање поставили”?”

Димитрије Богдановић:
“Петиција Срба са Косова и Метохије је законити вид обраћања народа својим делегатским и другим политичким телима. Она је у таквом облику и са таквим садржајем сведочанство једнога драматичног стања, израз свести о опасностима које се надвијају над један народ, али и над све југословенске народе и над саму Југославију као нашу заједничку државу. Није коректно нити умесно, није ни мудро ни далековидо, проглашавати ту петицију, то сведочанство патриотске свести и бриге за опстанак свог народа, ,,непријатељским памфлетом “. Понекад се питам: откуда таква смелост за осуду жртава – уместо да се гнев сруши на главу оних који организују, подстрекавају и прикривају насиље? Петиција је аргументована и у свим својим тврдњама истинита. Уместо што се њени потписници осуђују и гоне, чиме се само распирује огорчење, разочарање и антиалбанско расположење, било би умесније да се посвети пуна пажња наводима у петицији и да се без политичких дисквалификација уђе у озбиљан и одговоран разговор о стварним приликама на Косову и мерама које се хитно морају предузети да се спречи катастрофа. Ради се о судбини Југославије, па заиста нико нема права да омета овај народ у његовој одбрани и самозаштити.”

Као што видимо академик Димитрије Богдановић је експлицитно подржао захтев за депортацију досељених Албанаца односно да им се, како се то у петицији каже, “откаже гостопримство”.

Приредио: Димитрије Марковић

  1. У питању је део текста разговора објављеног у ,,Студенту” бр. 30-31, година XI, VIII, 25. децембра 1985, на стр. 8-9, под насловом: Питање Косова – питање части. Разговор водио Лука Мичета, прештампано у ,,Нашој речи” бр. 380, децембар 1986. Вол. XXXIX. Лондон

Leave a comment