Чеси увек уз Србе

У организацији Покрета Реци не ЕУ а у сарадњи са пријатељима из Чешке, још једном је прикупљена помоћ за Србе на Косову и Метохији.
Помоћ се састојала у новој и коришћеној одећи за децу и одрасле, намирницама, средствима за хигијену, новцу и слично. Један део је прикупљен у Србији а други у Чешкој.Помоћ су на Косово и Метохију однели Димитрије Марковић из Покрета Реци не ЕУ, и пријатељи из Чешке Давид Млинек, Јан Урбанчик и Петер Кеснер.
Давид, Јан и Петер већ неколико година у Чешкој организују различите акције подршке и помоћи српском народу. Давиду и Јану је ово већ други долазак на Косово и Метохију а Петеру трећи.
Приликом уласка из Хрватске у Републику Српску (пошто смо овај пут акцију почели у Бања Луци) хрватски цариници су им пронашли налепнице ,,Косово је Србија – подршка из Јаблонца” тако да им је тек након детаљне контроле и испитивања дозвољено да наставе пут.
Пре поласка на Косово смо, у недељу 19. априла, присуствовали литургији у цркви Светог пророка Илије у Бајиној Башти.Након литургије отац Владимир Васиљевић нас је позвао у госте тако да су наши пријатељи из Чешке искористили прилику и питали га све оно што их је интересовало у вези православне вере.
Хвала оцу Владимиру на гостопримству.

Испред цркве Светог пророка Илије у Бајиној Башти.
Испред цркве Светог пророка Илије у Бајиној Башти.

На Косово смо кренули у понедељак 20. априла рано ујутро.Први циљ нам је био Лепосавић, где смо се на кратко зауставили да се поздравимо са новинарком СРБског ФБРепортера Миром Радосављевић и разменимо поклоне.

Петер Кеснер, Давид Млинек, Мира Радосављевић и Јан Урбанчик
Петер Кеснер, Давид Млинек, Мира Радосављевић и Јан Урбанчик

Одатле смо се упутили у контејнерско насеље у Грачаници где смо затекли само две породице и уручили им скромну новчану помоћ.

DSC_1102DSC_1107
Део прикупљене одеће смо у договору са секретатаром Светом Живићем оставили у Црвеном крсту у Грачаници који ће је расподелити онима којима је потребна.

DSC_1182
Прволигашки фудбалски клуб Јаблонец из Чешке је послао шест професионалних фудбалских лопти и дресове које смо однели као поклон у ФК Грачаница који је прошле године прославио четири деценије постојања.

DSC_1195DSC_1193
Посетили смо и манастир Грачаницу коју је саградио краљ Милутин 1321. године и посветио је Успењу Пресвете Богородице.Манастир Грачаница је један од најзначајнијих споменика српске културе.Након 1999. године у манастир Грачаницу је пренето седиште епископа рашко-призренског који је морао да напусти Призрен.

DSC_1127DSC_1135
Преноћили смо у близини Грачанице, у Доњој Гуштерици, и сутрадан наставили ка Штрпцу где смо се срели са нашим пријатељем Звонком Михајловићем из СРС-а.

Звонко је био председник општине Штрпце у два мандата.Након потписивања тзв. Бриселског споразума и укидања српских инститција на Косову и Метохији, од власти у Београду му је понуђено да следи званичну политику Владе или ће бити разрешен дужности. Између власти и части, Звонко је изабрао – част.

Звонко Михајловић СРС и Димитрије Марковић Покрет Реци не ЕУ
Звонко Михајловић СРС и Димитрије Марковић Покрет Реци не ЕУ

Заједно смо се упутили у Призрен где смо се срели са Милицом Ђорђевић, јединим српским дететом у овом граду.Милица је васпитано, паметно и озбиљно дете.Пре ручка смо заједно, наглас, очитали Оче наш.

Петер Кеснер, деда, Давид Млинек, Милица, димитрије Марковић, Евица Ђорђевић,учитељ Вуко, Јан Урбанчик
Петер Кеснер, деда, Давид Млинек, Милица, димитрије Марковић, Евица Ђорђевић,учитељ Вуко, Јан Урбанчик

И она је од нас добила поклон у новцу, игрицу и неколико цртаних филмова, а договорили смо се и да на лето дође на неколико дана у Бајину Башту.

Милица Ђорђевић и Димитрије Марковић
Милица Ђорђевић и Димитрије Марковић

Након заједничког ручка смо се на путу ка Штрпцу зауставили у порушеном манастиру Светих Архангела.

DSC_1460
У Штрпцу смо купили намирнице за породице Срећка и Влада Коцинца.Срећко има петоро деце а Владо седморо.
Пошто је већ било касно, договорили смо се да Звонко преузме на себе да у наредним данима расподели остатак помоћи вишедетним и угроженим породицама.

Звонко Михајловић, Јан Урбанчик, Петер Кеснер
Звонко Михајловић, Јан Урбанчик, Петер Кеснер

DSC_0082
У међувремену су помоћ добиле породице Стојчетовић и Стојановић а остатак ће бити расподељен наредних дана.

СтојановићСтојчетовић
Захваљујемо се Звонку Михајловићу на гостопримству,сарадњи и корисним информацијама о ситуацији на Косову и Метохији.
Захваљујем се овом приликом и осталима који су учествовали у овој акцији: породица Подкоњак, Тања и Божидар Александровић, Микица Глишић, Зора Ракић, Драган Петровић.
Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s