Бивши директор ЈАТ-а нова звезда теорија зевере о запрашивању из ваздуха (chemtrails). Јесу ли теорије завере опасне и постоји ли веза са менталним поремећајима?


Емисију ”Гласа јавности” у којој је Вукашиновић гостовао, према подацима са YouTube-а, за само један дан гледало је више од 120.000 гледалаца па сматрам за наеопходно да се изјаве Вукашиновића критички анализирају јер је опасност од тровања теоријама завере реална и са конкретним последицама, за разлику од умишљеног тровања из ваздуха.
Да кренемо најпре од тога ко је Велибор Вукашиновић.
Вукашиновић је као кадар Александра Вучића, односно СНС-а, постављен за генералног директора ЈАТ-а 2013. године током које је потписао уговор са Етихадом о коме се доста писало и износиле бројне тврдње да је штетан по Републику Србију. (1)
О Вукашиновићу у ”Таблоиду” (2), између осталог, пишу и да је лажирао диплому Војне академије:
”Чланови бившег синдиката бившег ЈАТ-а поднели су Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против тадашњег директора Велибора Вукашиновића, наводећи да је на то место постављен подносећи лажну диплому Војне академије из Задра. Они су приложили и доказе, који неспорно указују да је директор лажни пилот. Пријаву је Више тужилаштво у Београду 13. септембра 2016. доставило на надлежност Трећем основном јавном тужилаштву у Београду, које се својски потрудило да је држи ”по страни”.
У конкурсној пријави Вукашиновић је навео да је Војну академије у Задру завршио 1972. године, а на “дипломи” су потписи начелника који у то време нису имали чинове (који се наводе у овој штанцованој дипломи), а што је потврдила и надлежна Управа Министарства одбране. Из приложене дипломе коју је Вукашиновић приложио произилази да је његово школовање трајало шест семестара, а школовање траје осам семестара.
” У просторијама ПУ за град Београд обављен је разговор у својству грађанина са Велибором Вукашиновићем, о чему је сачињена службена белешка и који је том приликом изјавио да је 1977. године уписао Војну академију у Задру у склопу 2. класе ванредних слушалаца, те да је исту завршио 1980. године у трајању од шест семестара, када му је издата диплома да је завршио ВВА, смер летачки у трајањем од шест семестара, а коју су потписали пуковник Милош Бајчетић и Енвер Ћемаловић, генерал-пуковник, међутим да је након што је приметио ову неправилност 27. 3. 1984 године упутио молбу да му се изда нова диплома, на којој ће писати да је школовање трајало осам семестара, а коју су потписали генерали Антон Тус и Звонко Јурјевић…” – наводи се у извештају ПУ Београда, достављеном Трећем основном јавном тужилаштву, чији заменик се прави луд.
У пријави Вукашиновић наводи да је 1980. године завршио у Београд Филозофски факултет!
Господин Вукашиновић је обавио за Вучића прљави посао, а и он се њему, ето захваљује. Вукашиновић је завршио само осмољетку и два разреда гимназије у Прокупљу, али је, у складу са кадровском политиком СНС-а, дошао на позицију да прода профитабилно предузеће.
Да би оправдао куповину више станова, Вукашиновић се формално развео од супруге, књижењем некретнина на њено име.”
У вези са овим текстом дужни смо да неведемо да је ”Таблоид” добио јавну опомену Комисије за жалбе Савета за штампу због необјављивања Вукашиновићевог одговора, при чему се Комисија није бавила истинитошћу изнетих тврдњи. (3)
О даљем току судског поступка покренутог на основу горе поменуте кривичне пријаве против Вукашиновића нису доступне информације на интернету.
Велики број прегледа емисије у којој је гостовао Вукашиновић, које смо поменули на почетку емисије, леже управо у чињеници да је он бивши директор ЈАТ-а и пилот (?) па га гледаоци, а посебно они заинтересовани за теорију завере запрашивања из ваздуха, виде као меродавног за бављење овом темом. Са друге стране, научници који се баве теоријама зевере и псеудонауком знају да су извори кредибилитета у виду високих научних звања и високих функција веома важно средство у ”продаји” спорних теорија јавности па их многи од њих интенционално ”производе” у те сврхе, купујући дипломе и звања, укључујући и чланство у разним ”академијама наука” које су и основане са тим циљем или их они сами оснивају.
Антони Пратканис(Anthony R. Pratkanis), професор психологије на Калифорнијском универзитету у Санта Крузу (University of California, Santa Cruz), у чланку под насловом ”Како продати псеудонауку?” наводи више тактика које користе лажинаучници да би ”продали” своје теорије, тј. да би друге убедили у њихову истинитост. Међу њима је и поменута тактика ”произвођење извора кредибилитета и искрености” која спречава постављање питања јер, ко смо ми да сумњамо у неког ”доктора”, ”професора” или ”академика”, или у овом случају пилота и директора ЈАТА-а?
То што у овом случају не знамо резултате судског поступка у вези са оптужбом за лажирање дипломе од стране Вукашиновића не мења ништа на чињеници да се на кредибилитету, био он лажни или прави, заснива поверење у њега гледаоца поменуте емисије. Да ли је неко звање или функција право или лажно није суштински важно за питање поверења јер поверење не лежи искључиво у самом звању и функцији, него у великој мери на неоснованом повезивању стручности и етике (морала).
Најочигледни и општепознати примери (управо због тога их и наводимо) да етика и стручност не иду нужно руку под руку су др Јозеф Менгеле, и Анте Павелић. Претпостављам да је свима познато да је Менгеле био лекар али верујем да има оних којима није познато да је Анте Павелић био не само дипломирани правник него да је имао и тутулу доктора првних наука (doctor iuris). Коначно, пример који је далеко ближи ономе о чему овде говоримо је псеудоархеолог Ђорђе Јанковић, који је имао не само одговарајуће формално образовање него је био и универзитетски професор, али је због својих лажинаучних (псеудонаучних) тврдњи удаљен са Филозофског факултета.
Из садржаја емисије ”НАТО авиони нас трују из ваздуха” је сваком стручњаку и ономе ко критички размишља јасно да Велибор Вукашиновић спада у групу псеудонаучника и теоретичара завере.
На самом почетку емисије Вукашиновић, вероватно желећи да додатно учврсти кредибилитет и развеје могуће сумње, наводи књиге које је издао Машински факултет у Београду, од којих је прва ”Хемијски трагови и потпуна доминација на планети” аутора Елене Фриланд (Chemtrails, HAARP, and the Full Spectrum Dominance of Planet Earth, Elana Freeland) а нешто касније наводи књигу ”Ову харфу не свирају анђели” коју потписују двоје аутора, Џин Манинг и др Ник Бегич (Angels Don’t Play This HAARP, Jeane Manning & Dr. Nick Begich). Ко смо ми да доводимо у питање књиге које издаје Машински факултат, је ли тако? Наравно, ово питање могу да поставе само конформисти и медиокритети, људи слични онима који нису доводили у питање оправданост присуства нпр. марксизма у школама у време комунизма или родне идеологије данас. Онима пак који критички размишљају, о кредибилитету Машинског факултета довољно говори чињеница да је на њему одржао ”предавање” и један од водећих псеудонаучника код нас, Горан Шарић, који се из горе поменутог разлога кити лажном титулом доктора историјских наука.
Књиге које помиње Вукашиновић а које су недосмислено псеудонаучне, које је издао Машински факултет само потврђују да се ова високошколска, некада угледна образовна установа, налази у кризи и да гостовање Горана Шарића није био изоловани инцидент и пропуст, већ да овај факултет, из неког непознатог разлога, активно учествује у пропагирању псеудонауке.
Да су поменуте књиге сумњивог садржаја може да се наслути већ на основу имена њихових аутора. Тако на званичној презентацији Елане Фриленд видимо да је следбеник Рудолфа Штајнера. (4)
Рудолф Штајнер је оснивач синкретистичке секте познате под називом Антропозофско друштво. У сада већ чувеној књизи ”Верске секте, Приручник за самоодбрану” официр полиције Зоран Д. Луковић обрађује антропозофију у два поглавља: 1) Синкретистичке секте и 2) Окултистичке псеудонауке, теорије и правци где је представља као једну од најважнијих магијских дисциплина.
Као што је Горан Шарић поменуту титулу доктора купио на Институту за националну историју псеудонаучника и надрилекара Мирољуба Петровића, тако је и Ник Бегич на Отвореном међународном универзитету за комплементарну медицину (Open International University for Complementary Medicines) стекао своје звање доктора. (5) Или, како се наводи у једном чланку, диплому хомеопате и звање доктора је ”добио поштом”. (6)
Ако погледамо интернет презентацију овог Отвореног међународног универзитета видећемо да је у питању један од бројних фиктивних универитета (седиште му је у Шри Lанки) попут неколико сличнх фиктивних факултета (института) Мирољуба Петровића. (7) То значи, између осталог, да немају акредитацију, односно да наводе фиктивна акредитациона тела. У случају наведеног Отвореног међународног универзитета као акредитационо тело наводи се приватна фирма Confederation of International Accreditation Commission коју је лако наћи на списку непризнатих акредитационих тела. (8)
Слично је и са Џин Менинг за коју се, између осталог, наводи да је била извршни директор Великог брата (Big Brother) и публициста позоришне компаније која је путовала у циганским вагонима (?). (9)
Изванредне препоруке за књигу коју је издао Машински факултет.
У једној колумни у којој се пише о књизи Џин Менинг и Ника Бегича ”Ову харфу не свирају анђели” се каже да аутори сами себе ”дискредитују научно-фантастичним спекулацијијама” и да се ”тежња ка научно-фантастичним спекулацијама јавља рано и готово уништава ауторе пре него што су и почели, када у предговору књиге, Патрик Фланаган (Patrick Flanagan) тврди да је „пре 37 година изумео машину за електронску телепатију која се зове Неурофон“. (10)
Вукашиновић у прилог озбиљности ових књига наводи и велики број референци што је такође једна од тактика конспиролога (теоретичара завере): ”…они често раде на детаљном изношењу доказа како би поткрепили своје тврдње. Заправо… конспиративна литература често опонаша апарат цитирања извора и представљања доказа који се могу наћи у конвенционалној науци…” пише професор Мајкл Баркн (Michael Barkun).
Даље, Вукашиновић каже како трагове на небу остављају честице сагорелог керозина који брзо нестају под дејством сунца, да је ово (запрашивање са неба) почело код нас 2006. године.
Основно што би требало да знамо у вези са тим јесте да је млаз који видимо на небу резултат замрзавања мешавине водене паре и издувних гасова, односно кондензациони траг издувних гасова. Управо због овог млаза се мотори који остављају овакве трагове називају млазним моторима. Како је висина на којој лете путнички аиони са млазним моторима висока (уобичајена висина лета путничких авиона је 36.000 стопа што је око 12.000 метара) температура је близу 60 степани испод нуле, тако до замрзавања млаза долази веома брзо. Дужина и време задржавања овог трага на небу зависи од више фактора а један од њих је и влажност ваздуха. Што је влажност ваздуха виша млаз је видљивији, дужи и дуже се задржава на небу.
Дакле, није реч chemtrail-сима (chemical trail) или хемијским траговима, него о contrails-има (condensation trails), односно кондензационим траговима.
Да није реч ни о каквој новој појави потврђују нам нпр. и фотографије ваздушне битке изнад Велике Британије од 18. септембра 1940. године где се види велики број ових трагова изукрштаних на небу. (11) Везу ка фотографији можете видети пратећи везу која се налази на крају текста.
Како Вукашиновић теорију завере запрашивања из ваздуха повезује и са теоријом завере о HAARP-у (који се код нас налази, како тврде конспиролози, у стубу моста на Ади или у Барајеву) поменимо само да истраживачка станица HAARP на Аљасци сваке године организује дан отворених врата, што значи да може да је посети свако ко жели укључујући и Велибора Вукашиновића. Тврдње о антенама HAARP сакривеним у стубу моста на Ади или у Барајеву, сувишно је коментарисати. (12)
Следећа неистина коју Вукашиновић подмеће гледаоцима јесте тврдња да фотографија Ангеле Меркел коју често објављују конспиролози и њихови следбеници потиче из авиона за запрашивање са неба, иако је заправо реч о фотографији објављеној на званичној страници немачке владе, а ради се о посети Ангеле Меркел Међународној ваздухопловној изложби у Берлину од 21. маја 2014. и унутрашност авиона Airbus A 350. (13)
Посуде које се виде на фотографији служе као симулатори тежине путника приликом пробних летова. Уосталом, да је реч о пробним летовима види се и на натписима на самим посудама.
Ово нас доводи и до контрадикторности коју не виде следбеници ове теорије завере, а то је да говоре о тајности (често и о супер-тајности, нпр. да авиони полећу из база испод мора) операције запрашивања са неба док истовремено објављују велики број фотографије попут ове које су јавне и које неретко, као у овом случају, објављују управо они које конспиролози оптужују за ову заверу. Дакле, Ангела Меркел учествује у тајној операцији запрашивања са неба али не уме да чува тајну па постави фотографије авиона којима се то врши на интернет страници владе.
Тако и Вукашиновић у овој емисији наизменично говори, не уочавајући контрадикторност, о наводном запрашивању са неба као о тајној операцији (завери) а онда као о полутајном или јавном деловању под видом борбе против глобалног загревања.
Вукашиновић повезује наводно зпрашивање са неба са депопулацијом, проглашеном пандемијом корона вируса, пожарима и паљењем траве у Русији (?!) итд. али се у његовој причи на ову тему нашло места и за пет цивилизација које су постојале пре нас (?!), где каже да је једна од њих имала седам врста антигравитацијских бродова (?!) што смо сазнали дешифровањем санскрита (?!), ту је и прича о Вуку Драшковићу итд.
Такође, пораст малигних обољења код нас повезује најпре са запрашивањем са неба да би нешто касније, не увиђајући контрадикторност, исто то повезао са осиромашеним уранијумом.
Што се тиче мете наводног запрашивања са неба тиче Вукашиновић најпре наводи цео свет сем Кине и Русије, ”Русија то контролише” каже он, затим да се врши неселективно и да ”гађа” само Европу (како се нешто може неселективно гађати, зар гађање не подразумева претходну селекцију?!), касније изјављује да се види пораст броја становника у арапским земљама, упркос томе што је претходно изјавио да се запрашивање врши свуда и неселективно. На крају га доводи у везу са депопулацијом беле расе (?!). Неколико минута касније самоуверено, као да није било речи о депопулацији, наводи како је циљ завере ”потпуна доминација на планети земљи” итд. Ономе ко гледа ову емисију не може бити ништа од овога јасно из простог разлога што није јасно ни самом Вукашиновићу, али има велику жељу да говори о овој теорији завере на телевизији.
Иначе, против саме депопулације Вукашиновић нема ништа против већ искључиво против тога да се то врши путем (наводног) запрашивања са неба јер се на тај начин трује и вода.
Све ово нас доводи до кључне чињенице која је заједничка за све заговорнике ове теорије завере: нема анализа ваздуха које би поткрепиле њихове тврдње. Да би се причало о одређеним намерама које стоје иза наводног запрашивања најпре би морало да се јасно каже које су то намере. Је ли то депопулација? Корона вирус? Малигна обољења? Који год да је одговор следећи корак је давање одговора којим тачно материјама то може да се постигне а затим следи анализа ваздуха која ће показати да ли су те материје присутне у ваздуху или нису.
Анализе ваздуха могу повољно да се изврше у више лабораторија у различитим градовима Србији, па се поставља питање како то да Вукашиновић или његов идол и вођа Никола Алексић, првак терије завере о запрашивању ваздуха код нас, за све ове године нису урадили ни једну једину анализу? На крају текста дајемо као пример везу ка једној лабораторији у Нишу, али као што смо рекли, анализе се могу вршити и у другим градовима. (15)
Одговор на питање због чега нису радили анализе упркос томе што су ови докази кључни а лабораторије лако доступне је врло једноставан: резултати анализе би показали да нема ничега од онога о чему они причају и да је реч о теорији завере.
Занимљиво је да нико од њихових пратилаца не поставља питање анализе иако је то срж проблема – анализа ваздуха показује да ли постоји или не постоји запрашивање. Уместо тога као кључни и најраспрострањенији ”доказ” се користе фотографије трагова на небу. Замислите ситуацију да неки пољопривредник однесе фотографију земље са своје њиве на анализу уместо стварног узорка, или да се након клања свиње ветеринару однесе фотографија убијене животиње уместо узорка меса.
Недавно сам објавио фотографију славине из које тече вода уз молбу онима који постављају слике неба ишараног млазовима да ми на основу ње кажу да ли је вода исправна за пићеили није. Наравно, нико се није јавио али када виде млазове на небу ”знају” да су то хемијски трагови. Пред крај емисије Вукашиновић каже управо то – да своје тврдње заснива на фотографијама које је видео.
И овде долазимо до једне контрадикторности. Наиме, Вукашиновић на самом почетку емисије каже, позивајући се на налазе са Јејла и Харварда да су траговима на небу нађени алуминијум, алуминијум оксид, баријум, стромцијум итд. Ако оставимо по страни да ли је ово истина или није, не можемо а да не приметимо да Вукашиновић ни једном речју не доводи ове материје у везу са стерилитетом, корона вирусом, малигним обољењима и свим оним што помиње али их повезује са опструкцијом плућа и Алцхајмеровом болешћу, па се поново јавља питање циља запрашивања. Је ли циљ наводног запрашивања Алцхајмерова болест, депопулација или корона вирус, господине Вукашиновићу?
Вукашиновић каже и да је наводно запрашивање са неба биолошки рат па се намеће логично питање како о томе не говори нико из Војске Србије него Никола Алексић и Велибор Вукашиновић? Да ли то Вукашиновић оптужује припаднике службе атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) да не раде свој посао? Ово су врло озбиљне оптужбе али и оне, наравно, без доказа.
Нешто касније Вукашиновић наводно запрашивање доводи у везу и са загађеношђу ваздуха а за тврдње да је то последица ложења јаловине са великим процентом глине, о чему је говорио и директор Истраживачке станице Петница, каже да су глупости. (16)
На почетку еисије Вукашиновић описује један догађај из 2006. године када је посада једног ЈАТ-овог авиона уочила како неки авион 20 миља од Маљена избацује огромну количину течности. Међутим, на другом месту, у другој емисији, Вукашиновић тврди нешто друго: ”Тај терет пилоти су описали као куглу, ледену куглу.” (17) Је ли течност или ледена кугла, господине Вукашиновићу?
Информације су показале да је реч о авиону немачког ратног ваздухопловства који је из Приштине летео ка Немачкој, и друге детаље, између осталог да су превозили неку инфективну течност али да није сазнао о којој је материји реч.
Вукашиновић упућује гледаоце на чланак у НИН-у у коме је описан овај случај, и он заиста постоји али постоји и један проблем у вези са тим чланком – информације или део информација изнетих у њему потичу од самог Вукашиновића који је позвао новинарку НИН-а, као што је сада позвао новинарку емисије у којој гостује и понудио своје учешће. Дакле, своју причу поткрепљује текстом у коме информације опет потичу од њега. (18)
У емисији Вукашиновић каже да је до тог догађаја са немачким авионом већ било извршено 740 таквих летова али да их је он након тога спречио.
У поменутом чланку у НИН-у пише да је само у периоду од 1. јануара 2006. године до 31. маја извршено чак 142 таква прелета, са потпуно истим садржајем товара.
Вукашиновић је од 2004. до 2009. био директор Сектора за сигурност и надзор ваздушног саобраћаја у Директорату цивилног ваздухопловства Србије па се поставља питање како није знао за те летове раније и наравно, питање његове одговорности?
”Заборавио” је Вукашиновић притом да нам пренесе један важан детаљ. Можда је разлог што је ”заборавио” тај што управо тај детаљ показује због чега запрашивање са неба, онако како га конспиролози представљају, није могуће. Ево шта се каже на крају чланка у НИН-у: ”Са закашњењем од две недеље, истраживати детаље инцидента, можда је било и излишно. Када нешто удари у облаке, то је исто као да је треснуло о бетон – распрши се. Једино што се две недеље након самог догађаја могло учинити је да се провери куда су ти исти облаци потом отишли и истресли свој садржај.”
Дакле, облак ношен ветром је однео испуштени садржај. Где га је однео господине Вукашиновићу? У Београд? У Сарајево? Беч? Атину? Минхен? Берлин?
Када је реч о ветровима рецимо и то да нпр. на висини од 36.000 стопа (око 12.000 метара) на којој обично лете авиони брзина ветра може да буде и 200 миља на сат. (19) Где би онда на крају завршио садржај наводног запрашивања чак и ако се испусти изнад Србије?
Они који су заинтересовани могу да погледају и корисно предавање у коме се овоме говори нешто детаљније. (20)
Сусрећемо се у овој причи са још једном подметачином. Наиме, Вукашиновић каже како нису сазнали о којој је тачно материји реч, сем да је у питању нека инфективна материја. Да ово није истина зна свако ко познаје прописе о транспорту опасних материја. Наиме, превоз опасних материја у међународном саобраћају регулисан је међународним прописима које су познате под различитим скраћеницама у зависности од врсте транспорта (друмски, железнички, поморски или ваздушни).
Превоз опасних материја у ваздучном саобраћају је познат под скраћеницом IATA DGR (IATA regulations on the Transport of Hazardous Goods/Air Transport).
Без обзира на врсту транспорта класификација опасних материја је иста, а класа 6. су отровне (токсичне) и инфективне супстанце. Осим тога свака опасна материја има УН број. То је четвороцифрен број који идентификује опасну материју и свака опасна супстанца има свој јединствен УН број. То значи да су морали да знају, на основу УН броја, о којој тачно инфективној материји је реч. Али Вукашиновићу не одгвара да се ово открије јер се не уклапа у његову причу о циљевима запрашивања.
Пошто се Вукашиновић помиње Јејл и Харвард у прилогу дајемо везу ка тексту на званичној презентацији Харварда у коме одбацују тврдње о запрашивању са неба као теорије завере. (21)
Наведимо на крају нешто и о самим теоријама завере.
Кембриџ речник (Cambridge dictionary) дефинише конспиролошке теорије, односно теорије завере, као ”веровање да су догађај или околности резултат тајног плана моћних људи.”
Међу најпознатије и најраспрострањеније конспиролошке теорије, присутне и код нас, спадају ”Масонска завера”, ”Завера Илумината”, ”Јеврејска завера”, ”Уфолошка завера” то јест завера ванземаљаца и летећих тањира, ”Chemtrails завера” то јест завера запрашивања из ваздуха, ”Завера HAARP-а” (који се налази у Барајеву или у мосту на Ади) и многе друге. У последње време све више узима маха ”Завера равне земље”.
Теорије завере нису ограничене на било коју одређену културу или временски период а вера у једну теорију завере одличан је предиктор веровања у различите, неповезане завере, чак су и веровања у међусобно неспојиве завере у позитивној вези.
Професор Мајкл Баркн (Michael Barkun) пише: ”без обзира колико доказа нагомилале њихове присталице, веровање у теорију завере на крају постаје питање вере а не доказа… Разликовање на основу здравог разума између чињеница и фикције се топи у свету конспиролога. И више од тога, ово двоје замењују места, тако да на упечатљив начин завереници често тврде да је оно што свет уопште сматра чињеницом у ствари фикција, а друго да је оно што изгледа као да је фикција уствари је чињеница.”
”Ја верујем у то”, каже у емисији Вукашиновић.
Професор Московског државног универзитета М.В. Ломоносова, Александар Дугин у књизи ”Конспирологија (наука о заверама, тајним друштвима и окултном рату)” каже: ”…чињеница је да је одушевљавање конспирологијом често повезано с реалним психичким поремећајем. Такође, многи душевни болесници природно и спонтано, без икакве претходне припреме, у општим цртама репродукују све етапе ”конспиролошке логике” (треба се само сетити различитих врста манијакално-депресивних психоза!).”
Везу са менталним поремећајима потврђују и научна истраживања. Јан Виљем ван Проје (Jan-Willem van Prooijen) и Марк Вугт (Mark van Vugt) у свом раду ”Conspiracy Theories: Evolved Functions and Psychological Mechanisms” наводе да је ”прекомерно конспиролошко теоретизирање уобичајено… код параноидних шизофреника.”
Осим тога, наводе истраживања која су открила повезаност између веровања у завере и бројних релевантних променљивих, укључујући интерперсоналну параноју, нарцизам, опште неповерење, црте анксиозности, непријатности и макијавелизма (тј. у којој мери су људи спремни да искоришћавају друге за личну корист). Такође, да су теорије завере често повезане са љутитим, непријатељским реакцијама.
Два истраживања која су спровели Карен Даглас (Karen Douglas) и Роби Сатон (Robbie M. Sutton) показала су ”да је лична спремност да се учествује у завери предиктовала подршку теоријама завере. Макијавелијализам је такође предиктовао подршку теоријама завере. Коначно, однос између Макијавелизма и веровања у завере био је у потпуности условљен спремношћу учесника да и сами учествују у завере. Садашњи резултати су важни јер пружају прве доказе који сугеришу да људи подржавају теорије завере јер пројектују сопствене моралне тенденције на наводне заверенике.
Заједно, ове студије сугеришу да људи који имају лабавији лични морал могу у већој мери да подржавају теорије завере јер су они у просеку спремнији да и сами учествују у заверама.”
Професори Данијел Фримен (Daniel Freeman) и Ричард Бентал (Richard P. Bentall), који су се такође бавили овим питањем, кажу:
”Неоснована веровања у завере и параноидне идеје су облици претераног неповерења који могу бити разарајући и на индивидуалном и на нивоу друштва.”
Сандр ван дер Линде, професор социјалне психологије на Универизету Кембриџ, је такође вршио истраживања на тему конспиролошких теорија. Ово су неки од његових закључака: ”У новој студији нашао сам да пуко излагање популарној теорији завере може да вас учини мање просоцијалним – и мање вероватним да прихватате устаљене научне принципе.
Друго недавно истраживање показало је да је веровање у теорије завере повезано са мотивисаним одбацивањем науке, тј. негирањем других утврђених научних чињеница попут везе између ХИВ-а и АИДС-а или између пушења и рака плућа.
Листа се овде не завршава. Ширење утицајне конспиролошке пропаганде може имати озбиљне друштвене последице. На пример, веровање у неке теорије завере повезано је са агресијом, десничарским екстремизмом, расистичким ставовима према мањинским групама (нпр. антисемитизам), па чак и политичким насиљем.”
О свом искуству учешћа у ширењу различитих теорија завере укључујући и теорију о запрашивању из ваздуха (chemtrails) говори немица Стефани Витшир. Текст носи наслов ”Као секта”: напуштање света онлајн теорија завере. (22)


Аутор: Димитрије Марковић

 1. https://www.blic.rs/biznis/vukasinovic-kandidat-sam-za-direktora-jata/fg4nhwv
 2. https://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=435&cl=18
 3. http://zalbe.rs/zalba/4453
 4. https://www.elanafreeland.com/geoengineering
 5. https://www.ourcampaigns.com/CandidateDetail.html?CandidateID=68737
 6. https://www.dawn.com/news/582531/case-of-bogus-science
 7. . https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1096991
 8. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_unrecognized_higher_education_accreditation_organizations
 9. https://indiscussion.wordpress.com/tag/jeanne-manning/
 10. http://trashotron.com/agony/reviews/manning-angels_haarp.htm
 11. https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205194290
 12. https://haarp.gi.alaska.edu/faq
 13. https://www.bundesregierung.de/breg-de/mediathek/fotos/die-kanzlerin-hat-gelegenheit-das-innere-des-neuen-airbus-a-350-zu-besichtigen–241516
 14. https://www.istinomer.rs/facebook-provere/kakve-veze-imaju-vakcine-sa-avionima-a-avioni-sa-trovanjem-ljudi/
 15. https://www.znrfak.ni.ac.rs/Serbian/006-LABORATORIJE/AIRLAB/index.html
 16. https://www.021.rs/story/Info/Srbija/258151/Direktor-Petnice-Truje-nas-ugljarska-mafija-zagadjenost-vazduha-u-rapidnom-usponu.html
 17. . https://srbin.info/pocetna/aktuelno/velibor-vukasinovic-pslednji-diektor-jat-a-truju-nas-iz-vazduha/
 18. http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=351
 19. https://helix.northwestern.edu/blog/2014/02/truth-about-turbulence
 20. https://www.youtube.com/watch?v=wt1KYkrjxM4&feature=emb_title
 21. https://keith.seas.harvard.edu/chemtrails-conspiracy-theory
 22. https://www.vice.com/sr/article/3db873/kao-sekta-napustanje-sveta-onlajn-teorija-zavere

One thought on “Бивши директор ЈАТ-а нова звезда теорија зевере о запрашивању из ваздуха (chemtrails). Јесу ли теорије завере опасне и постоји ли веза са менталним поремећајима?

 1. Човече,погледај неки пут у небо! Можда ћеш тамо видети “теорију завере”! Или и сам све видиш и знаш,али имаш неки разлог да људе убеђујеш да треба да верују теби, а не својим очима.
  Како су медији писали,Вукашиновић је смењен зато што се противио партнерству са Етадом.
  Уосталом,цео текст је злонамеран и има за циљ да дискредитује не само Вукашиновића,већ и оне који не верују у све званичне наративе

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s