Теорија завере о забрањеној српској историји

Псеудоисторичар Горан Шарић

Пише: Димитрије Марковић

У сладу са тврдњом о избрисаној, забрањеној и фалсификованој историји Срба псеудоисторичари све оне који се баве историјом на научан научин и оне који признају и прихватају такву, ”званичну”, историју етикетирају као припаднике ”ватиканско-бечко-берлинске историографске школе,”(1) нордијске историјске школе,” (2) ”ватиканско-масонско-бечко-берлинске школе,” (3) ”титовске школе,” (4) ”бечко-берлинска секте” (5) итд. Најчешће је, ипак, у употреби етикета ”бечко-берлинска школа”.
Ово етикетирање има своју сврху. ‘‘Етикетирање стереотипима оцрњивања je облик вербалног тероризма којим се другоме уствари одузима право да говори… Кад се одабраном објекту прилијепи вриједносно негативна и семантички јака етикета, онда она когнитивно дјелује тако да се у доживљају тог објекта игнорише стварност. Тада језик дјелује као средство насиља, етикета као вербална омча…,” (6) каже професор Богољуб Шијаковић.
Етикетирајући домаће историчаре као припаднике ”бечко-берлинске школе” псеудоисторичари желе да их, на тај начин, представе као квислинге и инструмент у рукама оних који нам, наводно, бришу, забрањују и фалсификују историју.
Управо на темељу тврдњи о уроти (завери) на брисању, забрани и фалсификовању српске историје теорије псеудоисторичара истовремено, осим у област псеудонауке, спадају и у област конспиролошких теорија.
Кембриџ речник (Cambridge dictionary) дефинише конспиролошке теорије, односно теорије завере, као ‘‘веровање да су догађај или околности резултат тајног плана моћних људи.’‘ (7)
Међу најпознатије и најраспрострањеније конспиролошке теорије присутне и код нас, спадају ”Масонска завера” (тврди се да масони владају светом), ”Завера Илумината” (Илуминати владају светом), ”Јеврејска завера” (Јевреји владају светом), Завера рептила (рептили владају светом), ”Уфолошка завера” то јест завера чија су централна тема ванземаљаци и летећи тањири, ”Chemtrails завера” то јест завера која се бави наводним запрашивањем људи из ваздуха, ”Завера HAARP-а” чијим дејством се објашњавају природне непогоде и друге појаве, а који се, наводно, налази у Барајеву или у мосту на Ади, у Београду. У последње време све више узима маха ”Завера равне земље” чији заговорници тврде да нас научници обмањују у погледу облика планете на којој живимо тј. да крију од нас да је Земља равна плоча, и многе друге.
Ниједна од ових конспиролошких теорија није присутна искључиво у Србији, напротив, реч о глобално присутним теоријама завере. То важи и за теорију завере о ”забрањеној историји” која је, такође, присутна широм света. Основни образац ове завере је свуда исти – моћни чиниоци из неког разлога скривају ”праву” историју коју конспиролози ”откривају” јавности. Разликује се само објекат чија се историја ”скрива” и ”забрањује”. У нашем случају, природно, крије се ”права” историја српског народа.
Закључак до кога су дошли научници путем посматрања и бројних истраживања јесте да теорије завере нису ограничене на било коју одређену културу или временски период и да је вера у једну теорију завере одличан предиктор веровања у различите, неповезане завере. Чак су и веровања у међусобно неспојиве завере у позитивној вези.(8)
Ово се потврђује и у случају ”наших” псеудоисторичара код којих често, уз конспиролошку теорију о ”забрањеној историји”, наилазимо и на веровање у друге теорије завере.
Тако, на пример, Мирјана Стојисављевић повезује заверу масона са конспиролошком теоријом о избрисаној, забрањеној и фалсификованој српској историји. (9) У тексту под насловом ”Ћирилица и православно словенство”, преко двадесет пута наводи појмове карактеристичне за теорије завере као што су јудеомасони, јудеобољшевици, јудеоатлантисти, јудеокомунисти, илуминати, кабалисти и слично. (10)
Горану Шарићу је очигледно блиска таорија завере о ванземаљцима јер често говори о њима. Једном приликом им је чак упутио краћи текст под насловом ”Порука свемирској браћи” (11) док на другом месту износи претпоставку да су човека можда створили ванземаљци (12)
Милан Видојевић говори о ванземаљском пореклу Срба (13), завери масона и Јевреја, (14) завери HAARP (наводно је смештен у мосту на Ади) (15) и другим заверама.
Александар Шаргић и Игор Милосављевић своју емисију под насловом ”Скривена историја Срба – тајна друштва” описују следећим речима: ”Историју Срба, као и других народа, често одређују планови тајних друштава. О судару главних тајних друштава на нашем простору али и о Србима који су формирали тајна друштва да би остварили националне идеје говоримо у овој емисији.” (16) У њиховим емисијама можемо наићи и на теорију завере о запрашивању са неба (тзв. ”кемтрејлс”) али и друге (17).
Заверама тајних друштава баве се и Драган Јовановић (18) и Мирољуб Петровић. (19) Петко Николић Видуша тврди да су хришћанску Цркву основали ”јудејски масони”, (20) Тодор Пештерски говори о пореклу људи са других планета, (21) и тако даље.
Ево шта професор Радивој Радић, у вези са тим, пише о Милићу Станковићу, познатијем као Милић од Мачве:
„Упадљиво је да је Милић Станковић раних деведесетих година прошлог века бахато претио целом свету. Ево једног примера таквог његовог иступања: „Ускоро ће Срби бити господари света. Већ сада располажу тајним оружјем из такозваног Теслиног пакета, предатог 1943. године амбасадору Фотићу. Ако само једна бомба падне на Београд, Ватикан, Беч, Бон и Загреб биће потресени изнутра силином формуле V на трећи = нула. Када се то деси Атлантиђани ће се појавити и прогласити Србе империјалним народом, који ће од тог часа у име њих завести ред на Земљи и загосподарити светом… Зато нас из љубоморе сви и мрзе, осећају да смо старешине свију народа од Хималаја до Пиринеја. Па само завијају око нас као прегладнели вуци. Гладни су примата. Шта им можемо кад су се претворили у узно црево. Материјалисти једни.”
То фамозно Теслино смртоносно оружје веома је често помињао, а није био ни тако мали број наших сународника који је поверовао у такве приче. Штавише, Милић Станковић је и на такозваним вампирским вечерима призивао српског вампира да помогне Србима у борби против светских моћника. (…)
Управо је овај сликар Милић од Мачве, током несрећне десете деценије 20. века, безброј пута иступао као нека врста гласноговорника такозване Српске аутохтонистичке школе. Експониран на многим медијима, грмео је како су Срби најстарији народ на свету, бесомучно нападао германску берлинско-бечку школу и најгоре говорио о Српској академији наука и уметности. Ишао је чак дотле да је предлагао да се српским академицима – међу којима има научника светског угледа – одузму докторати и дају нови које би требало да напишу тобож непристрасно.’
‘ (22)
Према професору Мајклу Баркну (Michael Barkun), са Универзитета у Сиракузи, ”веровање у теорију завере је веровање да организација коју сачињавају појединци или групе делује или је деловала тајно да би постигла неки злонамеран циљ.” (23)
Даље, професор Баркн даје поделу теорија завере по обиму и тајности. ”Теорије завере се могу разликовати пре свега по њиховом обиму. Њихов опсег се креће од оних усмерених на објашњење неких појединачних, ограничених појава, до оних тако широких да представљају погледе на свет оних који их се држе.” (24)
У зависности од обима он разликује завере о догађајима, системске завере и суперзавере:
”Завере о догађајима. Овде се сматра да је завера одговорна за ограничени, дискретни догађај или скуп догађаја.
Системске завере. На овом нивоу, верује се да завера има широке циљеве, обично замишљене као обезбеђивање контроле над неком државом, регионом или чак целим светом. Док се циљеви шире, завереничка машинерија углавном је једноставна: једна зла организација спроводи план за инфилтрацију и поткопавање постојећих институција. Ово је уобичајени сценарио у теоријама завере које се фокусирају на наводне махинације Јевреја, масона и католичке цркве, као и теорије усредсређене на комунизам или међународне капиталисте.
Суперзавере. Овај термин се односи на конспиративне конструкте за које се верује да су више завера које су хијерархијски повезане заједно. Догађаји и системске завере спајају се на сложен начин, тако да се завере гнезде једна у другој. На врху конспиративне хијерархије је удаљена, али свемоћна зла сила која манипулише мањим завереничким актерима.‘‘
(25)
Теорију завере псеудоисторичара о брисању и фалсификовању српске историје бисмо могли да сврстамо у групу системских завера. Носилац завере у овом случају је апстрактна осовина ”Ватикан-Беч-Берлин” и имагинарна ”ватиканско-бечко-берлинска школа” као њихов инструмент.
Даље, професор Мајкл Баркн пише: ”Завера и тајност делују нераскидиво повезани. Ипак, веровања у завере укључују два различита облика тајности. Један се односи на саму групу; други се односи на активности групе. Група може бити тајна или позната, а њене активности могу бити отворене или скривене.”
Он идентификује четири врсте група заснованих на комбинацијама тајности и отворености.
‘ Тип I, тајна група која делује тајно, представља основни образац теорија завере. Заправо, често се верује да такве групе држе практично неограничену моћ, иако људи који их наводно откривају тврде да су ове групе потпуно невидљиве за непросвећеног посматрача. На пример, чувени антисемитски фалсификат Протоколи скупова сионских мудраца наводно открива постојање јеврејске завере да влада светом.
Тип II лежи изван теорије завере, јер се тиче групе која, док прикрива своје постојање од јавности, ипак делује отворено.
Тип III нас враћа у свет завереника, јер комбинује познате групе са тајним активностима. Основна карактеристика теорија завере је позната група или институција која се бави неким активностима тако мрачним да их мора прикрити од јавности. Импликација је да таква организација постоји на два нивоа, једном релативно отвореном и доброћудном, али који служи да прикрива истинску, скривену функцију.
Коначно, резидуални тип IV укључује сва она позната и отворена удружења која се множе у демократијама, укључујући политичке странке и интересне групе, чији су идентитети и активности заведени и чине део јавне евиденције.”
(26)
На основу ове поделе фиктивну осовину ”Ватикан-Беч-Берлин” и ”ватиканско-бечко-берлинску школу” бисмо најпре могли да сврстамо у трећу групу(Тип III).
На основу приче псеудоисторичара можемо да изведемо закључак да групу ”Ватикан-Беч-Берлин” сачињавају званичници и чиновници Ватикана и држава чији су Беч и Берлин главни градови а да у ”ватиканско-бечко-берлинску школу” спадају све научне и образовне институције и појединци у Србији који се баве историјским и другим релевантним наукама. Први, ”релативно отворени и доброћудни” ниво постојања првих је управљање њиховим државама а других научно-образовни рад. Али ово само служи да прикрива њихову ”истинску, скривену функцију”, а то је забрањивање, фалсификовање и скривање српске историје.
Мајкл Баркн о конспиролозима даље пише: ”…они често раде на детаљном изношењу доказа како би поткрепили своје тврдње. Заправо… конспиративна литература често опонаша апарат цитирања извора и представљања доказа који се могу наћи у конвенционалној науци…” (27)
Тако, на пример, Јован Деретић у једној емисији, узимајући једну од својих књига које су се налазиле пред њим на столу и обраћајући се водитељу, каже: ‘‘Овако, пријатељу. У овој књизи, да рецимо узмемо једну од три, има 1620 позива на литературу.” (28)
Искуство професора Александра Палавестре и Радивоја Радића ово потврђује.
Тако, професор Палавестра каже следеће: ”Ја сам читао многе књиге које су на граници науке, које претендују да су научне, које имају научни апарат, и није ме мрзело да некад проверавам… и врло често сам наилазио на то да су чињенице на које се те књиге… позивају, измишљене (подвлачење је моје, Д.М.). Да ти часописи или не постоје или ако постоје ја и нађем књигу али сад треба проверити да ли на тој и тој страни те књиге заиста пише то на шта се тај аутор позива. Замислите колики је то труд за обичног читаоца… и на то многи псеудонаучници рачунају.” (28)
Професор Радивој Радић, у књизи ”Срби пре Адама и после њега” пише: ”На једном месту др Деретић изричито каже: ,,Ана Комнен је редовно називала краља Бодина – ‘цар Далмата’.” (И не наводи изворни текст, али свеједно.) Др Деретићу, то једноставно није тачно! То сте или измислили или погрешно превели или преписали од неког ко је потпуна незналица! … Ипак, да бих разрешио загонетку, отворио сам Алексијаду, историјски спис изашао из пера Ане Комнине, и проверио. Учена византијска принцеза за Бодина каже егзарх Далмата, никако василевс Далмата!” (29)
Професор Радић из неког разлога уз Деретићево презиме наводи титулу доктора наука иако је питање Деретићеве стручне спреме отворено, о чему смо подробније писали на другом месту.
Међутим, ”без обзира колико доказа нагомилале њихове присталице, веровање у теорију завере на крају постаје питање вере (подвлачење је моје, Д.М.), а не доказа… Разликовање на основу здравог разума између чињеница и фикције се топи у свету конспиролога. И више од тога, ово двоје замењују места, тако да на упечатљив начин завереници често тврде да је оно што свет уопште сматра чињеницом у ствари фикција, а друго да је оно што изгледа као да је фикција уствари је чињеница,’‘ пише професор Баркн. (30)
Наведимо и у вези са овим, један конкретан пример из поменуте књиге професора Радића: ‘‘врхунац дарежљивости др Деретића, чини ми се, представља извесни цар Ђуро! Анкетирао сам велики број колега који се баве средњим веком, али, замислите, ниједан од њих није чуо за цара Ђуру! … Елем, тај цар Ђуро – за којег ниједан од стручњака за Средњи век никада није чуо – наводно је око 1120. године потврдио Уроша као жупана Љубомира. Очајнички питам др Деретића: ,,Ко је тај фамозни цар Ђуро (око 1120. године) и који га извор помиње?” ” (31)
Псеудоисторичари често чињеницу да је реч о питању вере нехотично и сами отривају.
Тако нпр. Милутин Јаћимовић говорећи у једној емисији о свом ”открићу” Троје немали број пута користи ураво реч ”верујем”. На пример, када говори о томе да се темељи Троје поклапају са темељима скадарске тврђаве он каже: ”Ја верујем (подвлачење је моје, Д.М.) да је то тај исти темељ…” (32)
На трибини ”Срби у тајним архивама Ватикана”, која је одржана 13. децембра 2018. године на Машинском факултету у Београду, Горан Шарић у уводном делу каже: ”Ово предавање посвећујем покојном пуковнику Богосаву Стојменовићу Богију, мом духовном оцу.” Дакле, док ми у научној средини користимо термин ”ментор” за особу која нам помаже и подржава нас на путу стицања знања из одређене стручне области, међу псеудонаучницима и конспиролозима се, нимало случајно, користи религиозни термин ”духовни отац”.
Као православним верницима позната нам је важност духовног оца на нашем путу спасења, а нема сумње да је улога духовних вођа на беспућима квазирелигија, јереси и секти такође веома важна. Искористимо зато ову прилику да се упознамо са Богосавом Стојменовићем јер ћемо на тај начин, посредно, боље упознати и самог Горана Шарића, његово духовно дете, и пут којим иде.
У емисији ”Голи живот” (33) водитељ поставља следеће питање Стојменовићу: ”Ти си открио највећу државну тајну да је један ванземаљац био присутан у америчкој бази Рајт Петерсон где је Милошевић са Туђманом и Изетбеговићем потписао Дејтонски споразум?” Стојменовић одговара: ”Јесте, био је заточен. Па, питајте зашто су их ставили у ту базу, Американци. Ено, Обама има пратиоца који је мутант…”. ”Откуд ти знаш да се појавио ванземаљац?”, пита га даље водитељ. ”Имамо извиђаче који су то регистровали. На даљински ми радимо.’‘, одговара Стојменовић. ”А откуд ванземаљац тамо?”, наставља водитељ са питањима. ”Имају 34 базе у Америци где ванземаљци раде. Руси имају исто сарадњу са ванземаљцима, четири код њих има база.”, одговара Шарићев духовни отац а затим прича како је ванземаљац плакао и тражио да га ослободе.
Нешто касније уследило је питање о српском грбу: ”Шта значи српски грб са оцилима? Да ли то стварно значи само слога Србина спашава?’‘ Стојменовић, за кога Шарић на другом месту (34) каже да је ”један брилијантан ум”, ”генијалац који је ишао далеко испред свог времена” и од кога је ”пуно научио”, објашњава: ”Е, пази… имајући у виду тај знак, пошто се сад појавио такав знак у… како рече… Такла Макан пустињи у Кини, на одори у мумији, тај крс’ са оцилима… људи да разумеју да је то општи знак, космички, и да по овоме што прича оцило је направљен заокружен систем, а у суштини то је спирала, то су мале спирале четири, једна од друге не постоји… каже мој пријатељ Драган Симовић, све завојнице и ДНК има завојницу… и срце ради овако… к’о завојница. Све је принцип завојнице, и мисао и све је у виду завоја. Ми треба да знамо како функционишемо да би били бољи, то је закључак. Све док то не сазнамо немож’ се поправимо.”
Тако говори ”један брилијантан ум” и ”генијалац који је ишао далеко испред свог времена”.
Стојменовић у емисији још говори о томе како је уочио да је ”увеличани 17-ти пар хромозома ДНК… П53… Геџа са шајкачом, исти”, да се Господ Србима ”представио у одори коју Срби носе”, да се на Сиријусу говори српски итд. Коначно, Стојменовић се уз Спасоја Влајића и Светозара Радишића наводи као члан имагинарне ”Групе 69” која је, како сами конспиролози кажу, парапсихолошким деловањем 1994. године оборила амерички авион F-18 изнад Јадранског мора. (35)
Као што смо рекли, говорећи о Богосаву Стојменовићу рекли смо доста и о његовом духовном сину, Горану Шарићу, који је на себе узео задатак да критикује српске професоре и научнике, врши ревизију историје и нуди Србима нову парадигму.
Да конспиролошке теорије припадају пољу веровања а не истраживања, показује се и на бројне друге, посредне и непосредне, начине.
”Проблем који остаје онима који верују (у заверу)је да објасне зашто сами нису подлегли преварама, зашто су открили истину невидљиву за друге. То раде кроз неколико стратегија. Они могу тврдити да имају приступ аутентичним доказима који су некако испали из контроле завереника и тако пружају поглед изнутра”, пише професор Баркн. (36)
Као пример можемо поново да наведемо горе поменуту Шарићеву трибину на Машинском факултету у Београду под називом ”Срби у тајним архивама Ватикана.” Циљ оваквог назива трибине био је да јавност и потенцијалне посетиоце доведу у заблуду како Горан Шарић има приступ ‚‘‘тајним архивама Ватикана‘‘ и да ће на трибини изнети информације које потичу одатле. (37) Наравно, садржај његовог излагања на овој трибини је показао да је и то само једна у низу његових обмана – о посети Ватиканском архиву није било ни речи.
Поменимо, узгред, да је ватиканском архиву 22. октобра 2019. године враћен стари назив ”Ватикански апостолски архив” (Archivio Apostolico Vaticano). (38)
Јован Деретић се, са друге стране, у више наврата позива на везе са обавештајним службама и тврди да има приступ документима обавештајних служби.
У једном чланку, у вези са питањем новинара о ратовима у којима смо учествовали при распаду Југославије и претрпљеним поразима, тврди да је имао увид у документа америчке обавештајне службе CIA (39) на основу чега је извео закључке о предстојећим догађајима и њиховом исходу. На другом месту, у једној емисији, (40) тврди да је информације добијао од ДБ-а (Службе државне безбедности, примедба Д.М.). Иако је у оба случаја његово позивање на везе са обавештајним службама везано за конкретна питања, стварни циљ му је, вероватно, да јавност доведе у заблуду како на тај начин има приступ и другим (тајним) информацијама, којима је иначе ширем кругу људи приступ ограничен и да одатле потичу информације које износи.
У исту сврху Горан Шарић у емисији ”Јутро са Сањом” на Студију Б, каже: ‘‘Ја сам имао… увид у разне архиве, од Ватиканских, Бечких до Дубровачких…” (41)
Милан Видојевић се такође позива на доказе који нису доступни свима: ”Ја ћу вам о Србима причати на основу извора који су ми доступни, а то су извори темпларског реда и сионског приората…” (42)
”Литература завереника је препуна случајева у којима су очигледно фиктивни производи, попут филмова и романа, истицани као тачни, чињенични прикази стварности,” пише даље професор Мајкл Баркн. (43) Конкретне примере позивања псеудоисторичара на анегдоте, песме, романе, филмове итд. у сврху доказивања својих тврдњи и теорија навели смо већ у посебном тексту.
Професор Московског државног универзитета М.В. Ломоносова, Александар Дугин у књизи ”Конспирологија (наука о заверама, тајним друштвима и окултном рату)” каже: ”…чињеница је да је одушевљавање конспирологијом често повезано с реалним психичким поремећајем. Такође, многи душевни болесници природно и спонтано, без икакве претходне припреме, у општим цртама репродукују све етапе ”конспиролошке логике” (треба се само сетити различитих врста манијакално-депресивних психоза!).’‘ (44)
Везу са менталним поремећајима потврђују и научна истраживања. Јан Виљем ван Проје (Jan-Willem van Prooijen) и Марк Вугт (Mark van Vugt) у свом раду ”Conspiracy Theories: Evolved Functions and Psychological Mechanisms” наводе да је ”прекомерно конспиролошко теоретизирање уобичајено… код параноидних шизофреника.” (45)
Осим тога, наводе истраживања која су открила повезаност између веровања у завере и бројних релевантних променљивих, укључујући интерперсоналну параноју, нарцизам, опште неповерење, црте анксиозности, непријатности и макијавелизма (тј. у којој мери су људи спремни да искоришћавају друге за личну корист). Такође, да су теорије завере често повезане са љутитим, непријатељским реакцијама.
Два истраживања која су спровели Карен Даглас (Karen Douglas) и Роби Сатон (Robbie M. Sutton) показала су ”да је лична спремност да се учествује у завери предиктовала подршку теоријама завере. Макијавелијализам је такође предиктовао подршку теоријама завере. Коначно, однос између Макијавелизма и веровања у завере био је у потпуности условљен спремношћу учесника да и сами учествују у завере. Садашњи резултати су важни јер пружају прве доказе који сугеришу да људи подржавају теорије завере јер пројектују сопствене моралне тенденције на наводне заверенике.
Заједно, ове студије сугеришу да људи који имају лабавији лични морал могу у већој мери да подржавају теорије завере јер су они у просеку спремнији да и сами учествују у заверама.’
‘ (46)
Професори Данијел Фримен (Daniel Freeman) и Ричард Бентал (Richard P. Bentall), који су се такође бавили овим питањем, кажу:
”Неоснована веровања у завере и параноидне идеје су облици претераног неповерења који могу бити разарајући и на индивидуалном и на нивоу друштва.” (47)
Сандр ван дер Линде, професор социјалне психологије на Универизету Кембриџ, је такође вршио истраживања на тему конспиролошких теорија. Ово су неки од његових закључака: ‘‘У новој студији нашао сам да пуко излагање популарној теорији завере може да вас учини мање просоцијалним – и мање вероватним да прихватате устаљене научне принципе.
Друго недавно истраживање показало је да је веровање у теорије завере повезано са мотивисаним одбацивањем науке, тј. негирањем других утврђених научних чињеница попут везе између ХИВ-а и АИДС-а или између пушења и рака плућа.
Листа се овде не завршава. Ширење утицајне конспиролошке пропаганде може имати озбиљне друштвене последице. На пример, веровање у неке теорије завере повезано је са агресијом, десничарским екстремизмом, расистичким ставовима према мањинским групама (нпр. антисемитизам), па чак и политичким насиљем.”
(48)
Осим тога, ван дер Линде каже: ”За разлику од научних теорија, теорије завере се не ревидирају нити ажурирају у светлу нових доказа. Ако постоје докази да се нешто догодило не због неког злог плана, већ просто као последица случајности, мало је вероватно да ће теорија завере бити ревидирана. Уместо тога, докази се одбацују, обично на основу тога што то мора бити део завере. Укратко, теорије завере имају тенденцију да формирају затворену мрежу лажних веровања која се међусобно подржавају.”
O особинама као што су непријатност, љутите и непријатељске реакције и агресивност које, према наведеним истраживањима, карактеришу заступнике конспиролошких теорија, сведоче нам како сами текстови псеудоисторичара тако и полемика са њима и њиховим следбеницима.
Када говоримо о агресивности псеудоисторичара и њихових следбеника мислимо пре свега на вербалну агресивност јер се комуникација са њима највећим делом одвија у виртуелном простору (на друштвеним мрежама).
Вербална агресивност се изражава на различите начине. У писању, на интерпункционом нивоу, изражава се писањем целих речи, реченица а често и целог текста великим словима и честом употребом више узастопних знакова узвика (ово се веома често среће код њихових следбеника у коментарима на друштвеним мрежама али и у текстовима самих псеудоисторичара), затим омаловажавањем неистомишљеника, псовкама, увредама, претњама итд.
Тако нпр. Јован И. Деретић у једном тексту о чувеном српском историчару Владимиру Ћоровићу, пише: ”Тај човек је пропагатор непријатељске пропаганде против Срба, хулитељ против свог рода и национални издајник. Да би наша срамота била још већа успостављена је и награда за историчаре која носи његово име, а у Београду и једна улица носи његово име. Ко су данас његови следбеници Ћоро Лажови, није потребно да их набрајам, они се сами јављају.” (49)
За оне који можда нису довољно информисани, наведимо само то да је Ћоровић био редован члан Српске краљевске академије и аутор више књига, међу којима су ”Црна књига: Патње Срба Босне и Херцеговине за време Светског Рата 1914-1918” и ”Историја Срба”, која је доживела неколико издања. Након атентата на Франца Фердинанда у Сарајеву Владимир Ћоровић је ухапшен и осуђен на осам година затвора због сарадње са ”Младом Босном” а комунисти су га након доласка на власт постхумно прогласили за ”државног непријатеља и издајника”.
О Ћоровићевој књизи ”Историја Срба”, Деретић на истом месту каже: ”Јадни народ не зна шта купује својој деци, не зна да је куповина те књиге својој деци исто као куповина марихуане умотане у обланде ратлука.” Овај Деретићев текст носи наслов ”Ћорави ћоровић и седам ћоровија”.
На поменутој трибини под називом ”Срби у тајним архивама Ватикана” одржаној на Машинском факултету у Београду, Горан Шарић је ауторе књиге ”Боља прошлост, измишљање традиције и нови идентитети” (Александар Палавестра, Мирослав Јовановић, Марко Шуица, Данијел Џино, Зорица Кузмановић, Владимир Д. Махајловић и Радивој Радић) назвао магарцима.
У предговору трећег издања књиге ”Срби пре Адама и после њега”, која представља једну од најзначајнијих и најупечатљивијих критика псеудоисторичара, професор Радивој Радић пише: ”Није изостала ни жучна реакција оних о чијем caм незнању писао. Увреде, на које се не треба обазирати, и одсуство озбиљних аргумената били cу главна обележја ”одговора” псеудоисгоричара. … У редовима које исписују вредне руке ,,новоромантичара” има и ратничких позива на линч оних који се не слажу са њиховим замагљеним теоријама, са њиховим смушеним етногенезама, њиховим „посрбљавањем” Европе, Азије и Америке.” (50)
Драган Јовановић, у емисији ”Хришћанство је наметнуто Србима, ми имамо нашу стару веру!” без икаквог устручавања прича о томе како је оцу Серафиму, игуману манастира светог великомученика Димитрија (Дивљански манастир), недалеко од Беле Паланке, претио да ће га полити бензином ”у иконостасу” и запалити. (51)
Уколико се на друштвеним мрежама упустите у полемику са заступницима конспиролошких теорија о избрисаној, забрањеној и фалсификованој историји Срба, најпре ћете бити етикетирани као припадник ”бечко-берлинске школе”, затим као усташа, Шиптар или комуниста, након тога ће уследити псовке и увреде а на крају и претње физичким насиљем, па и убиством.
На пример, на фејсбук страници ”Милош С. Милојевић” која припада Удружењу ”Милош Милојевић” из Црне Баре, у коментарима испод објаве која говори о песнику и академику Матији Бећковићу, њему се упућују бројне увреде. Између осталог, за Бећковића се каже да је ”зло зла. Зрикави стихоклепац удбашки миљеник и ухљебљеник.” Затим да је ”један од највећих националних издајника”, ”гов.о” (цензура је моја, Д.М.) и слично. Коначно, један од учесника дискусије закључује свој коментар речима (великим словима): ”СМРТ МАТИЈИ БЕЋКОВИЋУ Живјела Србија”.
Дакле, предмет агресије следбеника теорије завере о забрањеној српској историји нису само људи који се баве историјом и повезаним наукама, како би можда могло да се закључи, већ свако ко се на било који начин не уклапа у посувраћене критеријуме подобности псеудоисторичара и њихових следбеника.
Историчар Дејан Ристић, бивши управник Народне библиотеке и аутор књига ”Митови српске историје” и ”Заблуде српске историје”, пише: ”Већ неколико месеци ми историчари упозоравамо на изузетну штетност деловања Удружења ”Милош Милојевић” које јавност контаминира најскараднијим тумачењима националне прошлости. Исто толико времена, због тога што се јавно оглашавамо по овом питању, добијамо на десетине отворених претњи смакнућем, батинањем, одсецањем руку, вађењем очију, а све то прате најгнусније увреде и псовке…”.
Љубазношћу господина Ристића добио сам на увид неке од таквих порука и коментара. Тако се у једном од њих каже (увреде и псовке ћу изоставити): ”Питам се где ћеш … да се сакријеш кад дође тај моменат. А ти би већ сад могао да размишљаш о неком обезбеђењу”. У следећем коментару се (опет након псовке) каже: ”Нећеш да имаш сан на очи!”. Наредни коментар садржи само јену реч: ”Умри”. И тако даље.
Аутора овог текста су, такође, псовали и вређали, али му и претили како различитим облицима физичког насиља (шамари, дерање коже) тако и убиством.
Бројни су и коментари у којима се претње изричу и у множини и односе се на све домаће историчаре: ”Кад тад ћемо вас очистити из Србије”, ”Згазићемо вас!!! И све до једног!”, ”Живим за дан кад ћемо се обрачунати…”, ”Сва уср.на гов.а (цензура је моја, Д.М.) која ће ускоро да дркћу и моле биће почишћена и завршиће тамо где им је место”, и тако даље.
Најочигледнији и најстрашнији пример тога какве последице може имати веровање у конспиролошке теорије је холокауст. Као што је знамо, Адолф Хитлер је спадао у оне који верују у заверу Јевреја.
У књизи ”Моја борба” (”Mein Kampf”) он, говорећи о свом боравку у Бечу, каже: ”Где год да сам ишао, увек сам пред својим очима имао Јевреје, и што сам их више гледао, тим више су се и изоштреније они издвајали оку од осталих људи.”
Како се чини, и псеудоисторичари у Србији и њихови следбеници увек пред очима имају припаднике ”бечко-берлинске школе”.
Нешто даље, о Јеврејима Адолф Хитлер пише овако: ”И уопште је морална и друга чистота овога рода била једна тачка за себе. Да се овде није радило ни о каквим љубитељима воде, могло се код њих утврдити већ на спољњем изгледу, чак на жалост веома често и при затвореним очима… воњали су. Мени је понекад од смрада који су шириле ове кафтанлије бивало касније и мука. Уз то је још долазила и њихова нечиста одећа и нимало јуначна појава. Већ све ово није могло нимало привлачно да делује, а тек је постајало одурно када би се поред телесне нечистоће, изненада открила сва морална прљавштина ”изабраног” народа. Ништа ме за тако кратко време није могло довести у замишљеност и размишљање до све више растући увид у начин деловања Јевреја на извесним подручјима. Да ли је уопште могло бити некаквог гадалука, било какве бестидности у ма којој форми, пре свега у области културног живота, а да у томе бар један Јеврејин није узео учешћа?!” (52)
И следбеници теорија завере о забрањеној српској историји се неретко у коментарима на сличан начин баве физичким изгледом научника које су идентификовали као непријатеље, њиховим држањем, гласом, облачењем итд.

Да је вероватно само питање времена када ће се нека од ових претњи и обистинити показују примери више напада, како вербалних тако и физичких, на раднике ЈКП ”Чистоћа” у Београду током трајања пандемије корона вируса од стране људи под утицајем утицајем теорија завере.

”Колико год звучало невероватно, ти неповерљиви појединци веровали су да надлежне комуналне екипе, уместо сузбијања комараца, распршују вирус корона и изазивају терористички напад! Викали су на раднике “Чистоће”, отварали врата службеног возила и тражили да виде папир у којем пише састав хемијског средства за сузбијање инсеката” пишу ”Вечерње новости”. (52а)
Оно што је веома занимљиво јесте то да је и Хитлеру, како сам каже, историја била омиљени предмет у школи. (53)
Истраживања која су вршена у Холандији и САД показују повезаност између политичког екстремизма и веровања у теорије завере, као и везу између веровања у једноставна политичка решења и веровања у конспиролошке теорије. (54)
Истраживању које је спровео ван Проје показало је да високи нивои образовања предиктују смањену вероватноћу веровања и обратно, људи са нижим степеном образовања су склонији веровању у теорије завере. (55)
Посредну потврду за ово налазимо у коментарима следбеника теорије завере о забрањеној српској историји. Наиме, непознавање основних правила правописа и синтаксе у њиховим коментарима је итекако присутно и веома упадљиво.
Истраживања такође показују да је снажније веровање у теорије завере значајно повезано са нижим степеном аналитичког мишљења и да аналитичко мишљење смањује веру у теорије завере. (56)
Иако су конспиролошке теорије глобално присутне, ипак постоје одређене разлике у њиховој заступљености.
‘Истраживања показују да постоје регионалне разлике и да су теорије завере више заступљене у регионима о чијој су судбини, кроз историју, често одлучивали други – пре свега велике силе. … Тамо где је идеја о томе да вам неко ради о глави саставни део историјског искуства и фолклора, лакше је убедити људе да су жртва завере…’‘ каже Јован Бајфорд професор психологије на Отвореном универзитету у Великој Британији. (57)
И за крај да наведемо резултате неких истраживања да бисмо стекли представу о проценту људи који верују у теорије завере, што нам може помоћи да боље разумемо (релативно) велики број следбеника псеудоисторичара.
У мају 2019. године представљени су резултати истраживања „Вредносни предиктори веровања у теорије завере у Србији“ студената Факултета политичких наука у Београду.
”Резултати истраживања потврдили су претпоставке да је веровање у теорије завере веома распрострањено код грађана Србије. Наиме, увиди из истраживања показују да се на индексу веровања у теорије завере од 0 до 1 (где 0 значи не верујем уопште у теорије завере, а 1 верујем у потпуности), испитаници налазе на индексној вредности 0,6. Овакав скор представља веома висок ниво веровања у теорије завере… – истакли су аутори истраживања.’‘ (58) Тако нпр. 44% испитаника верује да моћне државе крију праву истину о ванземаљцима од грађана.
У САД нпр. 24% испитаника верује да су ванземаљци некада посетили земљу, а исто истраживање које је спровео Галуп (Gallup) у САД (59) показало је да 25% американаца верује у астрологију, односно да позиција звезда и планета може да утиче на животе људи, 21% у вештице и сл.


Аутор: Димитрије Марковић

Литература:
1) https://srpskizurnal.com/2018/09/14/%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%83%D1%9B%D0%BB%D0%B5%D1%9B%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0/
2 https://web.archive.org/web/20120120041740/http://www.pesicisinovi.co.rs/srb/cpi_center.html
3) Мирјана Стојисављевић, Васкрс србске истине, стр. 25
4) http://www.pogledi.rs/forum/Thread-srpski-autohtonizam
5) https://www.in4s.net/pamti-li-slon-istinu-o-poreklu-slovena/?lang=lat
6) https://www.rastko.rs/filosofija/bsijakovic-balkanistika_c.html
7) https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/conspiracy-theory
8) Jan-Willem van Prooijen and Mark van Vugt , Conspiracy Theories: Evolved Functions and Psychological Mechanisms. Perspectives on Psychological Science 2018, Vol. 13(6) 770 –788
9) Мирјана Стојисављевић, Васкрс србске истине, стр. 25
10) https://borbazaistinu.rs/cirilica-i-pravoslavno-slovenstvo/
11) https://www.facebook.com/photo?fbid=974845643049592&set=a.244247552776075

12) https://vidovdan.org/info/goran-saric-da-li-je-covjeka-stvorio-bog-ili-drug-lenjin-slovo-o-neokortikalnom-ratu-i-lazima-u-srpskim-udzbenicima-iz-biologije/?script=lat
13) https://www.youtube.com/watch?v=ibjk8hztelU&t=17s
14) https://www.youtube.com/watch?time_continue=396&v=EcyhvVERobU
15) http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=119&articleId=573
16) https://www.youtube.com/watch?v=jFVKHQxepHc
17) https://www.youtube.com/watch?v=GKS5o2rj_Zw&t=857s
18) https://www.youtube.com/watch?v=5DF2DybIE1U
19) https://www.youtube.com/watch?v=Pto7fg9LeHI
20) http://stecciibogumili.blogspot.com/2019/08/hriscansku-crkvu-osnovali-su-judejski.html
21) https://www.youtube.com/watch?v=lljazDR4CZI
22) Радивој Радић, Срби пре Адама и после њега. Треће, допуњено издање. Београд 2011, стр. 175, 176, 177
23) Michael Barkun, A Culture of Conspiracy, Apocalyptic Visions in Contemporary America. UNIVERSITY OF CALIFORNIA PRESS Berkeley / Los Angeles / London, стр. 3
24) исто, стр. 6
25) исто, стр.4
26) исто, стр. 5
27) исто, стр. 7
28) https://www.youtube.com/watch?v=T3dFQD20914
29) https://www.rts.rs/page/radio/ci/story/28/radio-beograd-2/3955433/arheologija-i-pseudoarheologija.html
30) Michael Barkun, A Culture of Conspiracy, Apocalyptic Visions in Contemporary America. UNIVERSITY OF CALIFORNIA PRESS Berkeley / Los Angeles / London, стр. 7
31) Радивој Радић, Срби пре Адама и после њега. Треће, допуњено издање. Београд 2011, стр. 175 – 180
32) https://www.youtube.com/watch?v=hs5Z_r0EISY
33) https://www.youtube.com/watch?v=9rrexgOlkRs
34) https://www.youtube.com/watch?v=pAmh-LVDVTU
35) http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=42&articleId=220
36) Michael Barkun, A Culture of Conspiracy, Apocalyptic Visions in Contemporary America. UNIVERSITY OF CALIFORNIA PRESS Berkeley / Los Angeles / London, стр. 7
37) https://www.youtube.com/watch?v=CEcxQMClke4
38) http://www.archivioapostolicovaticano.va/content/aav/en/l-archivio.html
39) https://objektivmedia.com/2018/12/23/%D0%B4%D1%80-%D1%98%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%9B-%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BC-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%99%D0%B8%D0%BC/?script=lat
40) https://www.youtube.com/watch?v=IzXEaTJA0p4
41) https://www.youtube.com/watch?v=xpVLw65PM4E
42) https://www.youtube.com/watch?v=ibjk8hztelU
43) Michael Barkun, A Culture of Conspiracy, Apocalyptic Visions in Contemporary America. UNIVERSITY OF CALIFORNIA PRESS Berkeley / Los Angeles / London, , стр. 29
44) Александар Дугин, Конспирологија (наука о заверама, тајним друштвима и окултном рату), Београд 2008, стр.6
45) Jan-Willem van Prooijen and Mark van Vugt , Conspiracy Theories: Evolved Functions and Psychological Mechanisms. Perspectives on Psychological Science 2018, Vol. 13(6) 770 –788
46) Douglas, Karen and Sutton, Robbie M. (2011) Does it take one to know one? Endorsement of conspiracy theories is influenced by personal willingness to conspire. British Journal of Social Psychology, 50 (3). pp. 544-552.
47) The concomitants of conspiracy concerns. Daniel Freeman, Richard P. Bentall.
48) https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-dilemmas/201508/the-surprising-power-conspiracy-theories
49) http://serbijana.weebly.com/103510861088107210741080-1035108610881086107410801115-1080-10891077107610721084-11151086108810861074108011121072.html
50) Радивој Радић, Срби пре Адама и после њега. Треће, допуњено издање. Београд 2011, стр. 5 и 35
51) https://www.youtube.com/watch?v=BE0ZtJjS4Sk&t=4s
52) http://www.onlineknjige.com/wp-content/uploads/2013/08/ADOLF_HITLER_MEIN_KAMPF_big.pdf стр. 39 и 40

52а) https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/1027387/prskaju-komarce-sire-koronu-radnici-gradske-cistoce-cesta-meta-napada-bahatih-sugradjana
53) исто, стр. 11
54) Political Extremism Predicts Belief in Conspiracy Theories, Jan-Willem van Prooijen, Andre´ P. M. Krouwel and Thomas V. Pollet. Social Psychological and Personality Science 2015, Vol. 6(5) 570-578
55) Why Education Predicts Decreased Belief in Conspiracy Theories, JAN-WILLEM VAN PROOIJEN, Applied Cognitive Psychology, Appl. Cognit. Psychol. 31: 50 –58 (2017)
56) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0010027714001632?via%3Dihub
57) Политика, 4. мај 2021. године, стр. 8
58) https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/srbi-veruju-u-vanzemaljce-kao-i-u-to-da-amerikanci-kontrolisu-vremenske-prilike/5jbkryw
59) https://news.gallup.com/poll/19558/paranormal-beliefs-come-supernaturally-some.aspx

4 thoughts on “Теорија завере о забрањеној српској историји

  1. Др Владимир Димитријевић, књижевник који се такође бави овом облашћу из угла вјерника каже: Da se razumemo: ne sumnjam da su Srbi drevan narod, i da potiču sa Balkana, odakle su krenuli ka Karpatima, Rusiji, Indiji; Srbi su, ozbiljna istraživanja – ne samo naša! – slovenski narodni koren. I po jezičkom nasleđu se vidi – Srbi su srodnici drevnih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s