Генерал Анте Пркачин и Горан Шарић

Анте Пркачин је генерал ХВО и бивши начелник Генералштаба ХОС-а (Хрватске одбрамбене снаге) и посланик у 10. сазиву Хрватског сабора као члан Домовинског покрета. (1)
У току изборне кампање 2020. године јавну подршку му је пружио Марко Перковић Томпсон. (2)
Припадници ХОС-а су познати по коришћењу усташке шаховнице и поклича ”За дом спремни” као и и црних униформи.
Анте Пркачин отворено говори о томе да су им при стварању ХОС-а узора биле усташе док за усташку Црну легију, познату по бројним злочинима над српским становништвом, каже да је била најбоља хрватска јединица.(3)
За команданта Црне легије Пркачин каже да му је узор.
На обележавању годишњице оснивања ХОС-а у Сплиту, 10. априла 2022. године, Анте пркачин каже, између осталог, следеће:
”У Сплиту је свечарска атмосфера, лако је говорити о ИX. бојни. Али имамо ми још један јубилеј – прије 81 годину створена је НДХ. Знате ли што Хрвате повезује? Ратништво. Да се мене пита ја бих рекао како је највриједнија постројба усташка црна легија.Још једном вас поздрављам, будите за дом спремни и спремни за све што Хрватску чека у овим данима што слиједе.” (4)

Анте Пркачин је познат и по томе што негира постојање дечијих логора у Јастребарском и Сиску и тврди да је једна од познатих фотографија изгладнеле и измучене деце из логора Јастребарско заправо српски фалсификат и да је снимљена у Матарушкој Бањи. Осим тога тврди да је у Јасеновцу убијено неколико хиљада а не неколико десетина или стотина хиљада људи и сл.
Честа мета Пркачинових напада је Српска православна црква коју назива сотонском институцијом и оптужује је за припрему геноцида над Хрватима.
Анте Пркачин се терети за злочине над српским становништвом а један од њих је злочин у Сијековцу.
”У поподневним часовима, 26. марта, у Сијековац су ушли припадници ХОС-а, паравојних хрватско-муслиманских јединица из Брода, припадници “Зенги” и “Ханџар дивизије”, те тзв. “Интервентног вода ХВО из Сијековца“.
Они су извршили стравичан злочин над српским цивилима. За само један час злочиначког дивљања убијено је 19 Срба. Најмлађа жртва био је 17-огодишњи Драган Милошевић, док је најстарија жртва – Јово Зечевић имао 72 године. Наредних дана убијен је још 41 Србин.”
Љубица Седлић којој је кућа запаљена са њеним непокретним супругом сведочи да су злочинци викали: “Ово је Парагина војска и Анте Пркачина. Срби, упамтите нас”.(5)

Бивши припадник ХОС-а Сакиб Балић који признаје да је и сам убијао каже следеће:
“Пркачин је био главни организатор ликвидације српских цивила.”
Сакиб Балић оптужује ХОС и Анту Пркачна и за стравичан злочин над Ромима код Брода: “Анте Пркачин је наредио да аутобуси, којима су били превожени Роми из Сребренице и Скелана, не смију прећи на територију Хрватске. Људи из четири аутобуса, међу којима је било највише деце и жена, ликвидирани су и закопани у масовне гробнице”.(6)
О каквом злочину је реч?
”Хрватска војска масакрирала је 250 Рома, од којих 116 малишана. Најмлађем су биле две, најстаријем 15 година. Они су у конвоју од четири аутобуса покушали да оду у Италију и постоје докази да су пропуштени кроз српске линије. Нико није знао шта се с путницима десило све до 2004. када су ексхумирана 23 дечја тела у Сијековцу. Свим жртвама били су извађени органи, а већина је била обезглављена!” (7)

Горан Шарић, који се лажно представља као историчар, један је водећих пропагатора псеудоисторије и неопаганизма у Србији.
Постоје основане сумње да се псеудоисторија и неопаганизам користе као средство хибридног рата у циљу урушавања националног идентитета и извршења етноцида.
Из онога што Шарић каже видимо да је близак са генералом Антом Пркачином, да долази у његов (Пркачинов) угоститељски објекат у Загребу, где разговарају између осталог и о српским женама а дружење, како закључујемо из Шарићевих речи, уз музику и песму траје целу ноћ.

Да подсетимо и на то да се Шарић залаже за независност Косова и Метохије (”Косову суверенитет”) при чему активно ради на ширењу дефетистичког мишљења (”Старци не ратују”) у циљу урушавања морала и борбене готовости (фотографија испод).

Димитрије Марковић

Литература:

1.

https://www.sabor.hr/hr/zastupnici/prkacin-ante-10-saziv-hrvatskoga-sabora

2.

https://www.jutarnji.hr/izbori/vijesti/prkacin-zahvalio-thompsonu-branitelji-i-stradalnici-su-se-prepoznali-u-njegovim-rijecima-15006206

3.http://www.zlocininadsrbima.com/Zlocinac.aspx?ImeZlocinca=%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0

4.

https://slobodnadalmacija.hr/split/na-obljetnici-osnutka-hos-ove-bojne-opet-se-vikalo-za-dom-spremni-ali-show-je-ukrao-ante-prkacin-imamo-mi-jos-jedan-jubilej-prije-81-godinu-stvorena-je-ndh-zasto-se-o-tome-ne-smije-govoriti-1183016

5.

6.

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=8132

7.http://jadovno.com/arhiva/posavina/articles/masakr-u-selu-siekovcu.html

4 thoughts on “Генерал Анте Пркачин и Горан Шарић

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s